Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Studie: Neklape vám to ve vztahu? Mohou za to rodiče

  • Za vašimi problémy ve vztazích může váš vztah s rodiči v době dospívání
    20. února 2014 | 06:00

    Jste znavení a deprimovaní ze svého milostného života? Možná je na čase ohlédnout se zpět do doby, kdy jste byli v pubertě. Nová studie totiž vypovídá, že vaše vztahy s rodiči během dospívání, mají zásadní vliv na váš romantický život v letech budoucích.


    Universita v Albertě v čele s profesorem Mattem Johnsonem a jeho týmem zkoumala 2970 lidí ve třech různých stádiích života. To na co přišly, je přímá spojitost se vztahem zkoumaného subjektu s jeho rodiči a kvalitou milostného života.

    Zjistilo se, že ti zkoumaní, kteří měli se svými rodiči v pubertě pohodový vztah, se v budoucnosti dopracovali k mnohem kvalitnějším intimním vztahům. A samozřejmě obráceně, ti kteří během puberty prožívali s rodiči hodně bouřlivé, období mají v budoucnu v tomto ohledu problém.

    To ovšem neznamená, že rodiče jsou ten jediný špatný prvek, který by měl na svá bedra převzít celou tíhu neschopnosti potomků uspět v milostném životě. Je jen důležité, aby si lidé uvědomili, jaký to má vliv na budoucí vztahy našich dětí.

    Za vašimi problémy ve vztazích může váš vztah s rodiči v době dospívání
    Autor: shutterstock

    „Lidé mají tendenci rozčleňovat svoje vztahy na rodinné a milostné, ale nechápou, že to jaký mají vztah s rodiči a jejich vztahy mezi sebou dokreslují ten jejich pozdější milostný život. Měli by se naučit poznávat, co přejímat, protože je to dobré a co ne,“ vysvětluje profesor Johnson. Tam kde si rodiče mezi sebou prokazovali úctu a respekt, se formoval základ k úspěšnému milostnému vztahu v budoucnosti, protože to dětem dodává vyšší sebevědomí a díky tomu dosahují větších úspěchů jak při studiu, tak v milostném životě.

    Ne všichni jedinci, kteří neměli s rodiči v dospívání zrovna idylické vztahy, to mají v budoucnosti spočítané. Ovšem měli by si uvědomit, co je na vztahu s rodiči a na jejich vzájemném vztahu rozčilovalo a neopakovat ty stejné vzory chování a neaplikovat je při svých budoucích vztazích. To je hlavní myšlenka celého výzkumu.

     

Klíčová slova:  láska a vztahy, romantika, rodiče, vliv, problémy
Diskuse ke článku
.