Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak na šťastné manželství? Dvakrát týdně sex, pochvala denně.

Co byste se měli přiučit od šťastných párů?
21. února 2014 | 10:00

Manželství je věda. A proto se k němu američtí vědci rozhodli přistupovat s náležitou vážností. Doslova tak vyzkoumali, jaký koktejl je třeba namíchat a co a jak často dělat, abyste spolu s mužem žili šťastně až navěky.

Co všechno vědci z amerického New Yorku zjistili? Podle statistik má každé manželství označované za šťastné na každou jednu negativní zkušenost 5 pozitivních. Rozvedená manželství naproti tomu měla na 10 negativních zkušeností pouze 8 pozitivních.

Rady na každý den

Receptem na štěstí je přitom také přátelství ve vztahu. Na něm z neuvěřitelných 70% závisí, jestli jsou partneři spokojení v oblasti sexu, vášně a romantiky.

...
Autor: Shutterstock
Za šťastné manželství můžete to své považovat také v případě, pokud týdně strávíte alespoň 5 hodin čilou konverzací se svým partnerem.

Potřebujete váš vztah trošku napravit, potom byste měli alespoň jednou denně:

  • Složit si vzájemně kompliment, nebo se za něco pochválit.
  • Vyjádřit tomu druhému podporu nebo dát najevo svoji lásku.
  • Dělat něco společně. I kdyby to mělo být jen mytí nádobí.

Vzhůru do ložnice!

...
Autor: shutterstock
Sex není ve vztahu sice nejdůležitější, ale jeho štěstí na něm přirozeně závisí. Inspirujte se u fungujících manželství, které se podle všeho milují 2-3x týdně. Podle studie jsou totiž tyto páry o celých 55% štastnější než ty, které mají sex jednou do týdne, či méně často.

Na druhou stranu, i sex ve frekvenci 1x týdně dokáže vaše pozitivní emoce nabudit o celých 44%.

Co vy na to?

...
Autor: Shutterstock.com
Jestli je vaše manželství skutečně šťastné, se nejvíce ukáže ve zlomovém momentu, kdy váš partner přijde s nějakou radostnou novinou. Milující partner totiž reaguje nadšeně, pogratuluje svému protějšku, dokáže ho ocenit a zajímá se o detaily. Ne nadarmo se říká že sdílená radost - dvojnásobná radost.

Sdílejte nové zážitky

...
Autor: Shutterstock.com
Studie dále prokázala, že páry které společně zažívají nové zkušenosti se snadněji podporují a jejich láska je hlubší. nemusí se přitom jednat zrovna o víkendy v Paříži. Bohatě stačí, když si společně zajdete na večeři, nebo navečerní procházku městem, o víkendu vyrazíte do blízké přírody, nebo společně uvaříte nějakou dobrotu.

Jak se hádáte?

...
Autor: Shutterstock.com
Šťastná manželství, oproti těm méně spokojeným, vykazují také hodně odlišné postupy v hádkách a partnerských neshodách.

Zatímco harmonické páry se snaží hádku odlehčit humorem, zaměřují se na věcné argumenty a snaží se toho druhého poslouchat, méně šťastná manželství často sklouznou do kritiky na adresu partnera, k nadávkám, ironickým gestům, vyvracením očí v sloup a prosazovaní si své vůle.

Raději prý bez dětí

V jiné studii, která trvala neuvěřitelných 20 let,  zjistili britští vědci, že lidé jsou v manželství nejšťastnější, když:

...
Autor: Shutterstock

  • Jsou spolu sezdáni 5 a méně let.
  • Nemají děti.
  • Mají diplom z vysoké školy.
  • Muž je zaměstnaný.

Úplně nejšťastnější jsou tato manželství údajně zhruba 1-2 roky po svatbě. Nejméně šťastní jsou naopak v době, kdy dítě navštěvuje mateřskou školku.

...
Autor: p
Pouze 33% manželství zažívá s dítětem stejnou či větší spokojenost ve vztahu, než před jeho narozením. Celých 67% párů pak přiznává pokles lásky a pocitu štěstí ve vztahu, s narozením prvního dítěte. Toto štěstí se naštěstí ale prý vrací s dospělostí dětí a s jejich odchodem z domova.

Autor: brig