Pondělí 16. září 2024
Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda
Zataženo, déšť 16°C

Alergie na sperma: Ženy se svěřily se svými příběhy, které začaly nevinně!

  • Alergie na sperma: Ženy se svěřily se svými příběhy, které začaly nevinně!
    12. srpna 2024 | 06:00

    Může se to zdát jako jen zlý sen, ale bohužel je to krutá realita. Odborníci informují, že alergii na mužské sperma postihuje až dvanáct procent žen! Při prvních příznacích, které nejsou příliš zastrašující, by vás asi jen horko těžko napadlo, že máte alergii v uvozovkách na svou drahou polovičku. Máme zde pár případů žen, které tato společensky málo diskutovaná alergie postihla.

  • U Terezy to začalo nevinnou vyrážkou

    Mladou maminku Terezu začala po druhém porodu trápit vyrážka na břiše a v podbřišku. Zkoušela všechno možné, od mastiček přes hypoalergenní prací prášky a eliminační dietu, až po drahé návštěvy u léčitelů. Nakonec jí diagnostikovali zmiňovanou alergii na sperma. „Ekzém se mi objevil nějakou dobu po druhém porodu, především na břiše, na zádech a na podbřišku. Nelepšilo se to, tak jsem se obrátila na lékaře, ale moc jsem se nedozvěděla. Zkusila jsem postupně vysadit kávu, ostrá jídla, ořechy, mouku i víno, vyměnila agresivní prací prášek za hypoalergenní, jenže nepomáhalo nic. Vyhledala jsem i léčitele, který mi za nemalou finanční částku sestavil speciální eliminační dietu. Žádné změny ale nepřicházely. Po porodu jsme s manželem nějakou dobu používali k ochraně kondomy, ale když jsem přešla na hormonální antikoncepci a od kondomů jsme upustili, objevily se otoky a svědění v intimních partiích. Po sexu jsem vždy cítila pálení. Až jsem se s problémem svěřila kamarádce, která se v žertu zmínila, že existuje i alergie na sperma. To mě pobavilo, ale současně jsem si začala zjišťovat podrobnosti. Vyšetření pak alergii potvrdilo. Jsem alergická na spermie,“ vylíčila Tereza svou zkušenost.

    Věděli jste, že...

    Alergie na mužské sperma se většinou projevuje svěděním či bolestí, kopřivkou, otokem, zarudnutím nebo vyrážkou. Problémy se objeví asi do půl hodiny od kontaktu.

  • Clara otekla v novomanželské posteli!

    Pětatřicetiletí novomanželé Jeff a Clara se po seznámení rozhodli k tomu, že sex spolu budou mít až po svatbě. Když pak k prvnímu sexu došlo, tak Clara otekla a musela navštívit gynekologa. Po několika návštěvách lékařů a výzkumů dostali novomanželé následující odpověď, že Clara měla alergii na bílkoviny v Jeffově spermatu. Dokonce nepomáhalo ani používání kondomu. Otok splaskával až po více než 24 hodinách.

    Podle univerzitního profesora z Cincinnati Jonathana Bersteina je tento jev stále častější. Alergickou reakci je možné potlačit, ale cena takovéto terapie je prý dosti vysoká. To mladý pár odradilo a rozhodli se spolu nemilovat. Po několika měsících se však rozhodli léčení podstoupit. Clara podstoupila kúru, během které jí bylo manželovo naředěné sperma vpraveno do těla. Poté měl pár sex, a i přestože se alergická reakce dostavila, byla mnohem slabší.

    „Náš vztah opravdu trpěl, teď je to úplně nový svět," shodli se oba novomanželé, kteří se díky léčbě nejen mohou znovu milovat, ale cítí se i psychicky lépe.

  • Problém s početím miminka

    Jana mívala po pohlavním styku problémy s pálením a svěděním, ale nechávala si je pro sebe. Že má alergii na sperma, ji ani ve snu nenapadlo. Myslela si, že ji opakovaně trápí mykózy, i když léčba nebývala nijak úspěšná. Až když se s partnerem snažili o miminko a těhotenství stále nepřicházelo, po sérii vyšetření zjistila, že to, co ji léta sužovalo, je právě nepoznaná alergie na sperma.

    Krom toho, že alergie na sperma představuje nepříjemnou součást života, může znamenat i závažný zdravotní problém. A to hlavně v případě, že je ve hře touha po miminku. Ovšem ne každá alergie na sperma má stejný původ a stejné projevy. Alergie se ani nemusí vždy projevovat, a přesto dovede způsobit problémy a bránit početí.

     „Alergie na sperma můžeme rozdělit na dvě skupiny. První představuje takzvaná histaminová alergie, při které žena velmi rychle po pohlavním styku bez užití ochrany, přibližně do pěti minut, pociťuje pálení v pochvě i v oblasti zevních rodidel. Kůže je většinou zarudlá, svědí, může se objevit i vyrážka až puchýřky.

    Druhou skupinu alergií na sperma tvoří buněčná imunita, kdy žena vytváří protilátky proti spermiím partnera. Právě zvýšená buněčná imunita může být příčinou poruchy plodnosti partnerů,“ uvedla MUDr. Jitka Řezáčová, vedoucí lékařka Centra asistované reprodukce z pražského Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí.

Autor: Monika Vráblíková
Klíčová slova:  sex, láska a vztahy
Diskuse ke článku
.