Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Proč s přibývajícím věkem chtějí sex více ženy než muži? Důvodem nejsou jen hormony!

Jak to mají starší ženy se sexem?
5. dubna 2024 | 06:00

Spousta žen si s přibývajícím věkem láme hlavu nad tím, jak je možné, že mají větší chuť na sex než kdy předtím, a partner tolik ne. Čím to je?

Podle nedávného průzkumu si většina žen užívá nejlepší sex po čtyřicítce. Navíc není žádným tajemstvím, že orgastická schopnost žen se vyvíjí a řada z nich dospívá až ve čtvrtém desetiletí života k vaginálnímu nebo kombinovanému typu vyvrcholení. Je známo, že zatímco ženy jsou na vrcholu svých sexuálních sil kolem třicítky, muži vrcholu svých sexuálních potřeb dosahují už kolem osmnáctého až dvacátého roku života a poté jejich potřeba klesá.

VIDEO: Gábi se nebojí zeptat: Jak se naučit milovat svoje tělo

Co se nám příroda snaží říct?

V době, kdy jsou ženy sexuálně nejaktivnější, jejich partneři přicházejí do let spojených s poklesem chuti na sex i výkonnosti, a naopak – muži ve věku nejvyšší aktivity jen těžko hledají podobně naladěné partnerky stejného věku. Že by to byl důkaz tvrzení, že příroda sex nevymyslela pro potěšení, ale primárně pro reprodukci?

Ženská sebejistota roste, mužský testosteron klesá

Možných vysvětlení zvýšené touhy u žen s přibývajícím věkem je několik. Může to být větší sebedůvěra, zkušenosti a samozřejmě vliv hormonů. Až desetina žen se během sexu vždy stydí za své tělo či dovednosti v milostných hrátkách. Odhalila to studie zdravotního portálu EuroClinix, jež se zabývala ženským sebevědomím a vnímáním vlastního těla při sexu. S přibývajícím věkem ženě naopak sebevědomí častokrát roste, spolu se sebejistotou ve spojitosti se svým tělem, a tím je v posteli otevřenější a odvážnější. Muži jsou s přibývajícím věkem vyzrálejší a klidnější a jejich testosteron, a tím i chuť na sex, klesá.

O tom, že spousta žen při sexu trpí nejistotou ohledně vlastního těla a jejich sebejistota roste spolu s věkem, diskutuje i Adam Durčák, který je jednatelem sexshopu Růžový slon, jenž se zabývá zdravou sexualitou. „S přibývajícími léty totiž lidé vlastní tělo čím dál lépe znají, navíc již pravděpodobně mají dlouholetého partnera, před kterým se naučili nestydět,“ prozradil. „Naše kultura navíc klade v ohledu krásy nebo sexuální přitažlivosti více nároků na ženy. Příliš tomu neprospívá ani on-line prostředí, kde se to hemží fotkami sexy žen – často ovšem upravenými –, které pak lidé začnou vnímat jako normu,“ dodal Durčák.

Špatné načasování nebo těsné spodní prádlo

V cestě za sexuálním dobrodružstvím nám často stojí hned několik nepříjemných překážek. Jak však zjistila nedávná studie, to, co nás od skvělého sexu odrazuje nejvíce, jsme my ženy samotné. Vědci z australské La Trobe univerzity přišli na to, že neuvěřitelných 40 % žen je velmi nespokojeno se svou postavou a právě to jim brání vychutnat si sexuální prožitek. Tento tělesný diskomfort, jak tento fenomén popisuje zmíněná studie, je nejčastější příčinou, proč ženy vyškrtávají sex ze seznamu svých priorit. Spousta žen ve vyšším věku si však na své tělo zvykne, a jsou s ním spokojené. Proto se jejich chuť na sex zvyšuje a nabírá obrátek jako nikdy předtím.

Autor: Monika Vráblíková