Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejlepší orgasmus až po šedesátce: Zralé ženy si umějí užívat sex víc než v mládí

Starší ženy si užívají sex víc než mladší.
6. března 2024 | 06:00

Zatímco u mužů se sexuální výkonnost s přibývajícími roky snižuje, u žen to je přesně naopak! Z čerstvé studie Kinseyho institutu vyplývá, že největší rozkoš si užívají právě šedesátnice. Jsou totiž nejen sexuálně více aktivní, ale také prožívají nejlepší orgasmus.

Do výzkumu, který mapuje sexuální touhy, fantazie a zážitky dam po šedesátých narozeninách, se zapojilo 3001 amerických žen, přičemž téměř tři čtvrtiny z nich uvedly, že vyšší věk nemá žádný negativní vliv na kvalitu jejich orgasmů. Dvacet procent z nich dokonce přiznalo, že zažívá uspokojivější vyvrcholení než v mládí.

VIDEO: O orgasmu s odborníkem:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: .

Starší ženy lépe dosahují orgasmu při sexu

Podobný průzkum byl provedený i v Česku. Do ankety YOO.cz, která zkoumala orgasmus při sexu, se zapojilo 2504 plnoletých žen (včetně respondentek nad 60 let) a vyšlo najevo, že problém s dosahováním orgasmu při sexu mají spíše ženy do 29 let. Zato starší ženy byly v tomto ohledu mnohem spokojenější. Konkrétně ve věkových skupinách 40–49 a 50–59 let byl největší podíl žen, které jsou zcela spokojené s tím, jak často dosahují orgasmu při sexu (69 %). Naopak nejvyšší podíl nespokojených je ve skupině 18–29 let. Důvodem je pravděpodobně fakt, že starší ženy už mají hodně zkušeností a nebojí se mluvit se svým protějškem o svých touhách. Také už mnohem lépe znají své tělo.

Mladší partner, lepší sex

Třebaže společnost často hledí kriticky na zralé dámy, které randí s mužem o generaci mladším, podle psychologů z Londýnské metropolitní univerzity jsou zralé partnerky mladíků šťastnější a více sexuálně uspokojené než starší ženy, které mají po svém boku muže odpovídajícího věku. Studie, původně otištěná v časopise Sexual and Relationship Therapy, sice srovnávala subjektivní štěstí, sexuální uspokojení a sebevědomí pouze na malém vzorku 24 žen, mohla by však i do budoucna přispět k přehodnocení našeho pohledu na páry, v kterých je žena starší než partner.

Autor: Štěpánka Bínová