Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 zajímavostí o klitorisu, které jste možná nevěděli. Domorodky si ho nechávaly sát bezzubými starci!

  • Tohle jste o klitorisu jistě nevěděli!
    19. prosince 2023 | 06:00

    Klitoris je opěvovaný knoflík lásky, který zodpovídá za velkou slast i samotný orgasmus ženy. Bývá také označován jako ženský penis. Dnes již není v žádném případě opomíjený ani o něj nejsou ženy připravovány. Naopak bývá uctíván jako hlavní sídlo rozkoše ženy a umožňuje dosáhnout orgasmu těm ženám, které nejsou schopny prožít vaginální orgasmus při souloži.

    Pojďme si představit několik zajímavostí, které jste možná o klitorisu nevěděli.

  • I ženy mají penis

    Autor: istock.com

    V prvé řadě je potřeba zmínit, že klitoris skutečně souvisí s penisem. U embrya se přesně na tomto místě vyvíjí penis v případě, že to bude chlapec, u dívky pak zůstává klitoris. Vše záleží i na množství pohlavních hormonů. Za přítomnosti dostatečného množství testosteronu se klitoris vyvine v penis. Proto se říká, že klitoris je penisem u žen. A ženy, které mají velký klitoris nebo preferují rozkoš vyvolanou drážděním klitorisu, můžeme považovat za ty, jež mají v sobě vícero mužských aspektů. Z toho vlastně vyplývá, že i žena může mít penis a není o něj ochuzena – ani si v rámci Freudova kastračního komplexu nemusí nést tento „pocit méněcennosti”.

     

  • Čím větší klitoris, tím lépe?

    Autor: istock.com

    Je pravda, že klitoris se může pravidelnou stimulací zvětšovat a tuhnout, stejně jako tomu bývá v případě penisu. Obdobně jako penis má totiž topořivá tělíska, a pokud je žena hodně vzrušená, dochází k erekci klitorisu. Stanislav Kostka Neumann ve své knize Dějiny ženy popisuje, že u přírodních národů si běžně domorodky prováděly umělé prodlužování klitorisu, a to až do délky ukazováčku! Klitoris si nechávaly dráždit a zvětšovat různými způsoby, například bodnutím konkrétního druhu mravence nebo ho nabízely k sání bezzubým starcům. Totéž tyto vynalézavé ženy prováděly i se svými stydkými pysky. Opět platilo, že čím větší, tím lepší. Mužům se to prý velmi líbilo.

  • Klitoridální orgasmus je nejdelší

    Autor: istock.com

    Je třeba zdůraznit, že díky tisícovkám nervových zakončení je klitoridální orgasmus opravdovým králem mezi orgasmy a trvá velmi dlouho, neboť žena může dosáhnout díky klitorisu i několikanásobného orgasmu. Kam se hrabe klasický orgasmus u muže! Muži totiž takovou výsadu nemají…

  • Čím blíže u vaginy, tím snazší orgasmus?

    Autor: istock.com

    Dalším zajímavým zjištěním v historii lidstva bylo údajně to, že čím blíže se klitoris nachází u vaginy, tím snadněji žena dosáhne orgasmu. Je to však pravda? O takový důkaz se totiž pokoušela vnučka Napoleonova bratra Leopolda Marie Bonaparte (1882–1862). Co tato žena prováděla? Možná to nebyl nejlepší nápad, ale nechala si chirurgicky přemístit svůj klitoris blíže k vagině, aby tak dosáhla snáze vaginálního orgasmu. Bohužel však neúspěšně. Možná to tedy měla nechat na přírodě a ponechat si klitoris tam, kam patří.

  • Klíč k ženské rozkoši

    Autor: istock.com

    Na závěr něco o původu významu slova klitoris. Z řeckého slova se to dá přeložit jako "muž s klíčem" neboli "klíčník hlídající vchod" – přece jen jde o veledůležitý portál. Můžeme to ale brát i jako pověstný klíč k ženské sexualitě. Jiný, český výraz poštěváček pochází z archaického slovesa poštívati – čili dráždit.

Autor: Taťána Kročková
Diskuse ke článku
.