Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Batáty, irský mech i olivový olej. Co používali lidé místo lubrikačního gelu?

  • Rozmačkané batáty jako lubrikant? Proč ne!
    29. září 2023 | 06:00

    Dneska jsou lubrikační gely běžnou součástí erotických hrátek a existuje i spousta druhů podle různých sexuálních praktik. Ne vždycky tomu ale tak bylo, protože jde o vynález teprve počátku 20. století. Čím si pomáhali lidé v dřívějších dobách kromě vlastních slin?

    Dnešní lubrikační gely už mají širší využití, a slouží tak nejen ke zvlhčení při sexuálních aktivitách. Některé obsahují i látky snižující bolest nebo látky s hřejivými vlastnostmi, které mají přispět k prokrvení v intimních partiích, a tím zlepšit uspokojení. „Dnes si můžeme vybrat také speciální lubrikanty, které způsobují mravenčení, hřejivé či chladivé pocity, případně mají různé příchutě. Hlavně však obsahují laboratorně testované složky a jsou šetrné k vagině i penisu,“ vysvětluje rozdíl Tomáš Koubík, zakladatel společnosti Sexshop.cz. Přestože jsou lubrikační gely záležitostí moderní doby, naši předkové si uměli poradit a sahali po různých přírodních surovinách.

  • Olivový a hřebíčkový olej

    Hřebíčkový olej
    Autor: istock.com

    V Řecku má olivový olej dlouholetou tradici, která sahá až do antiky. Tehdy nechyběl nejen v kuchyni, ale ani v ložnici. Lidem sloužil jako lubrikant, a dokonce se věřilo, že dokáže zabránit otěhotnění. A oblibu si získal jak u heterosexuálních, tak u homosexuálních párů. Stejné využití měl olej i jinde ve světě. Například v Japonsku muži v období od 16. do 19. století spoléhali při análním sexu na hřebíčkový olej. Kromě olejové konzistence totiž uvolňoval svaly a tlumil bolest. V dnešní době se ale použití oleje nedoporučuje. Kromě toho, že může podráždit pokožku nebo ucpat póry, tak ničí latexový kondom.

  • Asiaté využili zeleninu i irský mech

    Rozmačkané batáty jako lubrikant? Proč ne!
    Autor: istock.com

    Lidé v Asii používali ke zvlhčení během sexu velmi originální suroviny. Japonci v období edo (1603–1868) mazali intimní partie rozmačkanými batáty. Další vychytávkou Japonců, Korejců i Číňanů byla látka karagenan, která se vyráběla vařením červených mořských řas. Dnes ji známe jako irský mech. Řasy bývají po rozvaření totiž mazlavé, díky čemuž mají podobné vlastnosti jako lubrikační gel.

  • Vazelína nejen na pleť

    Vazelína
    Autor: istock.com

     

    Na pultě se lubrikanty objevily teprve před padesáti lety. Takovým předchůdcem byla vazelína, která šla na pulty v roce 1872. Přestože byla určena primárně k péči o pleť, lidé ji využívali při různých činnostech včetně sexu. To se ještě nevědělo, že vazelína zvyšuje riziko infekce pochvy, jak ukázala pozdější studie.

  • První lubrikanty

    Lubrikační gely mají mnoho výhod!
    Autor: istock.com

    Úplně prvním lubrikantem se stal KY Jell, jenž se začal prodávat v roce 1917. Jeho pořízení však nebylo tak jednoduché jako dnes. Tehdy na něj lidé potřebovali lékařský předpis a na jeho volný prodej se čekalo až do roku 1980, kdy už sex nebyl ve společnosti takové tabu. Benefitů lubrikačních gelů v té době využívali zejména homosexuálové. Populární i u heterosexuálních párů se staly lubrikační gely až v 90. letech, kdy byly dostupné téměř v každé lékárně.

    Velký výběr lubrikačních gelů za výhodné ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Štěpánka Bínová
Klíčová slova:  sex, lubrikační gel, lubrikant, historie, vztahy
Diskuse ke článku
.