Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sex venku v létě láká, ale znáte jeho nástrahy?

  • 2. července 2023 | 06:00

    Léto je obdobím v roce, kdy sluneční paprsky a vyhřáté meze začínají lákat všechny milovníky venkovního dovádění. Mnohdy je to úplně nevinná procházka nebo výlet, při kterých prostě sklouznou myšlenky, protože pot, horko a absence vrstev šatů k tomu zkrátka svádí.

    Probouzí ve vás léto skrytého dobrodruha? Láká vás zkoumat intimitu ve volné přírodě? Není divu, sex pod širým nebem může být nezapomenutelným zážitkem. Abyste na něj mohli vzpomínat jen s úsměvem, snažte se vyhnout se rizikům, která mohou vést ke zbytečným zdravotním trablům.

  • Co praví statistiky?

    V teplých měsících se dovádění v přírodě přímo nabízí. Je to krásně přirozené, romantické, vzrušující a mnohdy adrenalinové. Podle statistik je obdobím, kdy mají lidé chuť na sex nejčastěji, právě střed léta – červenec. Na druhém místě je srpen, na třetím červen. Proč? „V letních měsících se cítíme víc uvolnění nejen díky prázdninám a dovoleným, ale také nás ovlivňuje čas strávený na čerstvém vzduchu a slunci. Způsobuje totiž zvýšení hladiny hormonu serotoninu – důležitého neurotransmiteru, který umožňuje prožívat příjemné pocity a vzrušení. Dovolenkový sex je také podle 34 % lidí lepší než ten domácí – protože se jim na dovolené lépe relaxuje a nové zážitky stimulují jejich smysly. Nová místa také vyvolávají touhu po dobrodružství,“ doplňuje Michal Večeřa z českého sexshopu YOO.cz.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Už budu! Může mít pornoherečka přítele? • VIDEO: pdc, ub, Jedlička, Marek, Chebotareva

  • Sexy oblečení

    K dobré náladě se v létě přidávají také dlouhé dny, kdy máme chuť trávit čas co nejvíc venku a být aktivní. Navíc zažíváme zvýšenou sociální interakci, protože se s námi venku pohybuje většina populace. To vše tvoří osvěžující letní koktejl, který nahrává zvýšené sexuální touze a aktivitě. Psychiatrička Ashwini Nadkarni z Brigham and Women's Hospital v Bostonu k výčtu přidává ještě pohled na odhalenou kůži. Letní šaty, šortky nad kolena, výstřihy nebo rozhalenky hrají podle ní také klíčovou roli. Samozřejmě podporují libido prostřednictvím sexuálních představ, které v našem mozku automaticky vyvolává pohled na letní outfit.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Už budu! Jak se zkoumá lidská sexualita? • VIDEO: pdc, ub, Jedlička, Marek, Chebotareva

  • Chraňte se!

    Patříte-li mezi nezadané a tak nějak tušíte, že vás v létě čeká dobrodružství s letními láskami, buďte chytří a myslete na ochranu svého zdraví. „Především je třeba si uvědomit, zda nahodilý sex opravdu chci. Pokud se již rozhodnu, poté si partnera raději vybrat pořádně a nikdy nezapomenout na kondom,“ vybízí MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a urolog Urologického oddělení Nemocnice Litoměřice. Kondom totiž vytváří bariéru, přes niž s 98% spolehlivostí neproniknou sekrety pohlavních orgánů, které mohou obsahovat bakterie, například ty způsobující kapavku.

    Navíc je vhodné vybavit zásobou prezervativů také náctileté potomky. Nemusí přitom jít o poučování. „Pojměte nabídku kondomů svým teenagerům jako dobrý tip, jak se ochránit a zároveň si sex opravdu užít a nemuset si od něj dát dlouhou pauzu kvůli infekci. Řada lidí se jejich používání vyhýbá z důvodu obavy ze snížené rozkoše. Je to pochopitelné, protože některé jsou vyrobeny ze silnějších materiálů, které snižují pocit bezprostředního dotyku. Dnes jsou však k dispozici také ultratenké kondomy, s nimiž je milování téměř stejně příjemné jako bez ochrany,“ radí specialista sexshopu Michal Večeřa.

    Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Bad sex Award - 1. místo Michaela Melicharová: Osamělé povídky • VIDEO: reflex.cz

  • Testování

    Po každém náhodném styku je také vhodné se nechat otestovat. To je možné anonymně v checkpointech po celé ČR, kde se testuje i na HIV. Případné příznaky infekce, jako jsou svědění, pálení a bolest v genitální oblasti, není radno podceňovat. „Každý pocit, že něco není v genitální oblasti v pořádku, by měl být signálem k návštěvě lékaře. Jen tak je možné provést laboratorní vyšetření a včas stanovit diagnózu a zahájit vhodnou léčbu,“ upozorňuje MUDr. Marek Broul. Vaginální nebo anální penetrace však není jediným způsobem přenosu infekcí – je možné se nakazit také orálním sexem. Zcela logicky mohou choroboplodné zárodky přejít z genitálu také do úst a hrdla, kde jsou projevy infekce snadno zaměnitelné za bolest krku z nachlazení. Bakterie usídlené v zadní části krku jsou také hůře léčitelné, protože se zde mísí s dalšími mikroorganismy. Proto je vhodné se při náhodném sexu raději vyvarovat praktik, u nichž není možné snížit riziko bariérovou ochranou.

  • Teplo přináší rizika

    Svá specifika však má letní sexuální hygiena také pro ty, kdo si dovádění užívají se stálým protějškem – především venku. Teplé počasí totiž zvyšuje riziko kvasinkových a plísňových infekcí a mykóz, ale také bakteriálních zánětů. Vlhko a teplo totiž představuje ideální podmínky pro množení mikroorganismů, což navíc ještě podporuje nošení mokrých plavek po koupání. Zejména stojaté přírodní vody obsahují mnoho mikroorganismů, i když se na ně zrovna nevztahuje výstraha o zvýšeném výskytu sinic. Také se v létě více potíme a může docházet k zapařování intimních partií. To jsou všechno faktory podporující rychlé množení mikrobů na kůži a sliznicích genitálií – a samozřejmě si je mohou partneři při intimním kontaktu předávat.

  • Správná hygiena

    Správnou intimní hygienu představuje omytí zevního genitálu vodou nejlépe dvakrát denně. Podle mnohých gynekologů však nejsou jako prevence vhodné vaginální výplachy. Ženská pochva má schopnost čistit se sama a vymývání by mohlo narušit její přirozenou mikrobiální rovnováhu. Omývat by se tedy měla pouze zevně. Vhodnou prevencí při venkovním koupání je také mít s sebou náhradní spodní díl plavek, po koupání se převléct do suchého a nenechávat na sobě ten mokrý díl. Ženy by si také měly po plavání zajít na toaletu – močení odplavuje případné mikroby. Koupete-li se ve stojaté přírodní vodě, nezapomeňte pak plavky vymáchat v čisté vodě.

  • Pozor na špinavé ruce

    Obecně lze také říct, že rizikové jsou všechny aktivity venku prováděné rukama, které pak znečištěné putují do intimních míst. Proto je vždy dobré mít u sebe alespoň lahev s vodou pro opláchnutí rukou. V lepším případě také dezinfekci na ruce, kterou je ale vhodné před zapojením rukou do sexu také opláchnout vodou. Zapomínat bychom neměli ani na to, že ne každá rostlina je v kontaktu s lidskou kůží příjemná a některé mohou vyvolávat alergie. Rovněž se mějte na pozoru před hmyzem, jako jsou mravenci, který vleze doslova kamkoliv – proto je k nezaplacení mít u sebe deku nebo pod sebe při venkovním milování rozprostřít alespoň mikinu.

Diskuse ke článku
.