Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čím delší předehra, tím delší a kvalitnější sex. Promluvte si s partnerem

  • 9. září 2022 | 05:00

    Divoce se vrhnout do víru vášně, nebo pomalu stupňovat napětí? Oboje má něco do sebe a rozhodně to k sexu patří. Průzkumy a vědecké studie však ukazují, že když dojde na předehru, není většinou tak dlouhá, jak bychom si představovali. 

    Přitom právě intenzita i délka úvodních hrátek zpravidla mívá velký vliv na prožitek z celého sexu  a  samožřejmě i na schopnost dosažení orgasmu. Co tedy české ženy a muži chtějí a jak dlouhá by měla být ta ideální předehra?

  • Unikátní český průzkum

    V unikátním českém průzkumu se svěřilo 3409 českých žen a mužů, jaký vliv má právě předehra na jejich schopnost vyvrcholení. Ukázalo se, že většina žen (63 %) i mužů (67 %) vnímá, že díky předehře dosáhnou orgasmu s vyšší pravděpodobností. Zhruba pětina žen (19 %) pak uvedla, že předehru k dosažení orgasmu vyloženě potřebuje.

    „Samozřejmě i celé řadě mužů pomáhá mazlení, líbání a petting s naladěním na milování. U většiny žen je však prožitek emoční blízkosti doslova podmínkou, aby se uvolnily. Také aby u nich došlo k vyplavení správných hormonů – především oxytocinu, umožňujících adekvátní vzrušení a následně i vyvrcholení,” vysvětluje sexuolog MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

    Video se připravuje ...
    Nejsi v tom sama: Se sexexpertkou o ženské sexualitě a schopnosti dosáhnout orgasmu • VIDEO: Videohub

  • Jak by měla být dlouhá

    Na otázku, jak přesně délka předehry ovlivňuje kvalitu sexu u konkrétního člověka, je těžké odpovědět. Jedná se o velmi individuální záležitost, navíc v páru se kombinují osobní potřeby dvou lidí a je důležité hledat mezi nimi soulad. Není ale až tak těžké změřit délku reálné předehry a porovnat ji s tím, co by si lidé představovali jako ideální. Co se týče průměrné doby trvání, jsou dostupná výzkumná data nejen z USA – 12 minut, ale také z ČR – 14 minut. My Češi si tedy dopřáváme úvodní hrátky o něco delší, než lidé v zámoří. Několik výzkumů však také ukázalo, že si muži i ženy přejí zažívat delší nejen pohlavní styk, ale také mazlení a hry, které mu předcházejí. Zástupci obou pohlaví se shodli na ideální délce předehry 18 minut například ve studii publikované v The Journal of Sex Research.

    Zajímavé je také zjištění kanadských výzkumníků, že se ženy někdy domnívají, že pro jejich partnery je ideální předehra spíše kratší. Ve skutečnosti si však i jejich partneři často přejí delší úvod. „To, zda partneři znají vzájemně potřeby a preference toho druhého, úzce souvisí s komunikací – jednoduše je potřeba umět si říct, co chci. Když jsme se lidí v průzkumu ptali, jak často svému protějšku poskytují po sexu zpětnou vazbu, co by příště potřebovali jinak, odpovědělo 43 % žen a 47 % mužů, že jen zřídka – to je určitě škoda,“ vysvětluje Michal Večeřa z e-shopu pro zdravou sexualitu YOO.cz

    Video se připravuje ...
    Expertka názorně předvádí, jak dosáhnout snadněji orgasmu • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • Sexuální napětí by se mělo stupňovat a to v páru

    Vědecky je také doloženo, že postupné stupňování vzrušení před souloží může vést k delšímu sexu a lepším orgasmům, což platí i pro masturbaci. Mužští i ženští účastníci výzkumu masturbovali až do dosažení orgasmu a přitom se ukázalo, že pokud před orgasmem vystupňovali své vzrušení a sexuální touhu, hodnotili své vyvrcholení jako příjemnější. Zjištění následně potvrdily i další experimenty se stupňováním vzrušení před souloží.

    Kromě líbání a mazlení je možné v předehře kombinovat také orální sex a manuální stimulaci, zapojit použití erotických hraček nebo něžné BDSM, jako je zavázání očí hedvábným šátkem. Právě pestrost předehry může vést k tomu, že se prodlouží celková délka milování. To potvrdil i australský výzkum, kterého se účastnili lidé ve věku 16 až 64 let. Doložil přímou úměru mezi rozmanitostí sexuálních praktik a celkovou délkou intimních radovánek. Jako nejpřínosnější se z tohoto pohledu ukázal orální sex a sebestimulace.

    „V dlouhodobých vztazích pomáhá předehra udržet pocit intimity a důvěrného propojení i ve chvílích, kdy jsme vystaveni stresu způsobenému prací, péčí o děti, finanční situací a podobnými vlivy. Pokud chcete vaši předehru zlepšit, je třeba si uvědomit, že se na ní podílí oba partneři. Protože je každý člověk v rámci sexu nastaven trochu jinak, jsou pro nás různě příjemné různé stimuly. V našich tělech se odehrává trochu odlišná chemie. Je tedy třeba se otevřít a nebát se trochu experimentovat,“ dodává sexuolog Marek Broul.

  • Tipy pro vášnivější naladění

    Zapojte empatii: Někdy opravdu není nutné snažit se o rafinovanost. Zkuste si jednoduše představit dotyk či polibek na určitých částech svého těla. Je to představa příjemná? Pak je velká šance, že se na stejných partiích bude kontakt líbit také vašemu protějšku. Dotyky a laskání v oblasti krku, hrudi, hýždí a genitálií jsou příjemné většině lidí. Až uvidíte, které místečko vyvolává největší odezvu, věnujte se mu s ještě větší péčí.

    Mějte teplé ruce a zpomalte: Vaše dotyky by měly být spíše pomalé a ruce rozhodně ne studené. Díky tomu, že budou dotyky od začátku příjemné, dojde ke správné aktivaci nervových zakončení. A to především, když se budete dotýkat tam, kde tělo obvykle zakrývá tričko nebo spodní prádlo. Jejich odhalení způsobuje pocity svobody, které laskání ještě umocní.

    Komunikace je základ: Naše těla jsou různě citlivá. Pro někoho mohou být intenzivní i dotyky na místa mimo klasické erotogenní zóny. Proto zkoumejte a zajímejte se o to, jak váš protějšek reaguje. Nestyďte se také zeptat – do hlavy nikomu nevidíme. Ukážete tím, že vám nejde jen o vlastní potěšení – ale chcete, abyste si vše užili oba. Nebojte se říct, co se líbí vám. Překonejte rozpaky. Odměnou vám bude jak větší důvěra k sobě navzájem, tak větší potěšení.

Diskuse ke článku
.