Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sexuální trendy roku 2022 – zázračný nápoj lásky nebo polštář vášně

  • 12. ledna 2022 | 06:00

    Každý rok se nese ve znamení různých nových trendů. Sexuální průmysl nikdy nezůstává pozadu a i tady můžete najít nové směry, zaměření nebo sexuální polohy. 

    Mění se také způsob, jakým k sexu přistupujeme, jak naši intimitu vnímáme, a samozřejmě se sex musel přizpůsobit i novým světovým podmínkám, které nastolila pandemie. Jaké jsou tedy sexuální novinky roku 2022?

     

  • Vibrátor do každé rodiny

    Pokud jsou zvyšující se tržby sexshopů dostatečným ukazatelem, lze usuzovat, že se sexuální hračky stávají běžnou součástí inventáře domácností. Tržby největších tuzemských prodejců erotických pomůcek se loni zdvojnásobily, podle předběžných dat za ně Češi za rok 2021 utratili přes 1,3 miliardy korun. Nejinak je tomu i v zahraničí, někteří velcí světoví hráči hlásí dokonce ztrojnásobení prodejů. Nejoblíbenějšími pomůckami zůstávají vibrátory, podle dostupných statistik je používá více než polovina žen. Dle údajů webu Statista z loňského roku vlastní alespoň jednu erotickou pomůcku 65 % žen. „Vibrátor přitom začíná být vnímán více jako klíčový nástroj pro sexuální wellness než ‚obyčejná‘ erotická hračka. Nedivil bych se, kdyby při příštím sčítání lidu byl vibrátor součástí otázek na vybavení domácností,“ říká Adam Durčák z e-shopu Ruzovyslon.cz.

    Video se připravuje ...
    Historie erotických hraček aneb Jak si to dělala Kleopatra • VIDEO: Womens' health

  • Sex coffee

    Kdo by nemiloval kávu – a obzvláště takovou, která umí pořádně nakopnout libido? Kávová pochoutka přezdívaná sex coffee je rychle se šířícím trendem. Mísí v sobě hned několik přirozených pomocníků ke zvýšení libida, avšak tou nejsilnější „tajnou ingrediencí“ je prášek z rostliny maca neboli řeřichy peruánské. Říká se jí také peruánská viagra. Jde o klasické přírodní afrodiziakum, které Peruánci používají již od pradávna a které je účinným bojovníkem proti nízkému libidu mužů i žen. Jelikož je prášek z maca dostupný i u nás, můžete si sex coffee snadno umíchat sami doma. Připravte si šálek horké černé kávy, vmíchejte lžíci čistého kakaového prášku, přidejte dvě čajové lžičky kokosového mléka, čajovou lžičku medu, půl čajové lžičky skořice a čajovou lžičku maca prášku.

    Video se připravuje ...
    Umělec maluje polohy pro nejlepší orgasmus do kávové pěny. Podívejte se, které to jsou! • VIDEO: youtube/Glamour

  • Nová poloha

    Zkoušení nových sexuálních pozic je častým zpestřením milostného života. Jednou z relativně nových, neokoukaných, ale také velmi náročných pozic je takzvaný piledriver. Tato exotická pozice si žádá slušnou fyzickou zdatnost a flexibilitu obou partnerů, odmění ovšem opravdu hlubokou penetrací a silnou stimulací bodu G. „Partnerka při této pozici leží na lopatkách, které společně s krční páteří nesou největší zátěž. Nohy má ohnuté nad hlavou, pokrčené či natažené, hýždě zvednuté ve vzduchu a rukama si podpírá záda v kříži. Partner stojí či klečí nad ní v takovém úhlu, aby pronikl do vaginy,“ popisuje Adam Durčák.

    Video se připravuje ...
    Jak si vybrat vibrátor? Specialistka vám ukáže ten správný pro vás! • VIDEO: Adam Balažovič

  • Zdravá sexualita

    V posledních letech čím dál víc sílí trend zdravé sexuality. Zatímco v uplynulém roce například rezonoval důraz na péči o svaly pánevního dna, díky jejichž posílení si ženy mohou užívat lepšího milování a intenzivnějších orgasmů, v roce 2022 se do popředí zájmu dostávají polohy a pomůcky pro zlepšení sexu. I prostá obměna polohy při milování totiž dokáže v tomto ohledu dělat divy. Tak jako existují polohy pro náročné a fyzicky zdatné milence, najdeme i řadu poloh, které nabízejí maximum pohodlí a menší fyzickou náročnost. Ženy, které trápí bolestivý sex, mohou vyzkoušet třeba spooning neboli polohu lžiček, kdy leží na boku k partnerovi zády, s nohama pokrčenýma před sebou. Vzhledem k tomu, že muž je přitisknutý k ženiným hýždím, je tak nenásilně regulována hloubka penetrace. Poloha, kdy muž sedí s mírně pokrčenýma nohama a žena je při průniku usazena na jeho klíně, zase dává možnost dobře regulovat sílu přírazů. Usnadnit sex v případě, že je partner nadprůměrně obdařený nebo když ženu trápí bolesti v kříži, zase pomohou speciální polštáře. Jsou tvrdší než polštáře určené na spaní a mají klínovitý tvar, který jednak uleví ženiným zádům, jednak bez námahy zvedne její pánev do vhodnějšího úhlu. Polštář se hodí také pro milovnice psí polohy – když si jím podloží břicho, uleví náporu na své ruce.

  • Sexuální wellness

    Jako sexuální wellness nebo volněji sexuální pohoda se označuje stav fyzické, emoční, mentální a sociální pohody v oblasti sexuality. V současné době, kdy partnerské vztahy – a s nimi spojený milostný život – procházejí těžkou zkouškou, kterou pro ně připravily pandemie koronaviru i různé ekonomické nejistoty, se sexuální pohoda dostává do popředí zájmu. Lidé nemají zájem na tom, aby se pro ně sex stal dalším stresorem či partnerskou třecí plochou. Chtějí, aby jim přinášel potěšení, prohluboval jejich intimní prožitky s milovanou osobou. S tím souvisí i trend sexuálního mindfulness, který rezonoval již rokem uplynulým. „Mindfulness je stav mysli, kdy jsme zcela ponořeni do aktuálního prožitku a plně vnímáme tady a teď. Tento trend podporuje pomalý, pečlivý sex, který není zaměřen na výsledek, třeba na dosažení orgasmu, ale na komplexní potěšení. Lidé by si měli vychutnávat celý průběh sexu a zároveň by po celou dobu měli být plně ‚přítomni‘ a nemyslet na nic jiného než na současný okamžik,“ upřesňuje Adam Durčák.

Diskuse ke článku
.