Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Incest v ČR a dalších zemích: Neuvěříte, kde všude je to legální

22. ledna 2021 | 08:54

Zatímco v historii byly incestní vztahy normální a třeba ve starém Egyptě měli faraoni běžně děti se svými sestrami nebo dcerami, dnes jsou tyto praktiky na většině míst trestné. O to více překvapí, že existují státy – a nejsou od nás zase tak daleko – kde je incest naprosto legální.

Na koho se vlastně incest vztahuje a jak je to s tímto deliktem u nás a ve světě? Kde žádný postih nehrozí a kde jsou tresty nejpřísnější? Tuto problematiku nám přiblížil profesor Jiří Jelínek z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Co je incest a kdo jsou příbuzní v řadě přímé?

Incest je sexuální styk mezi členy rodiny a vztahuje se obvykle na sourozence a příbuzné v přímé řadě, což jsou prarodiče, rodiče, děti a vnuci. Intimní vztah, nebo dokonce sňatek mezi bratranci a sestřenicemi většinou zakázaný není, i když každý stát může mít na to, co přesně znamená incest, své vlastní regule.

Jak je to v ČR?

V České republice upravuje incest trestní zákoník v části nazvané Soulož mezi příbuznými a do vězení jde ten, kdo má soulož s přímým příbuzným nebo se sourozencem. "Souloží se rozumí spojení pohlavních orgánů muže a ženy," upřesňuje profesor Jelínek. Jiné sexuální aktivity tedy v ČR v rámci této části zákona trestné nejsou.

U nás hrozí za incest až tři roky vězení, v minulosti to ale – alespoň podle výše trestu – nebyl zase takový prohřešek. V rakouském trestním zákoníku z roku 1852 bylo uvedeno, že „za zprznění krve, jež se spáchá mezi příbuznými v pokolení vzestupném nebo sestupném, jest trestem žalář od šesti měsíců do jednoho roku“.

Sex mezi adoptivními sourozenci: právnický oříšek

Oblíbenou otázkou, která se řeší na seminářích z trestního práva, je podle profesora Jelínka situace, když by spolu souložili adoptovaní sourozenci. Jejich příbuzenský vztah není pokrevní, ale vznikl osvojením, a záleží tady na právnickém výkladu zmíněného trestného činu Soulož mezi příbuznými.

V případě, že tento paragraf chápeme tak, že má chránit pouze zájmy genetické, nic nelegálního se nestalo. "Pokud ale hájíme i principy rodinného života, podle kterých spolu nejbližší příbuzní nesouloží, je jedno, zda jde o poměr vzniklý adopcí," říká právník Jelínek s tím, že o trestný čin by tedy šlo. On sám se přiklání právě k tomuto výkladu.

Kde je povolený incest?

Kde za incest žádný postih nehrozí? V Evropě to jsou Belgie, Francie, Nizozemí, Portugalsko, Španělsko, Lucembursko, Litva a Lotyšsko. Na Slovensku, a stejně tak i v Srbsku, je příbuzenský sex podle zákona v pořádku, pokud je milencům víc než 18 let. A zajímavou úpravu má Irsko. Zatímco incest mezi osobami opačného pohlaví je nelegální, u stejného pohlaví se netrestá. V Itálii je incest nelegální pouze v případě, pokud partneři svým vztahem provokují na veřejnosti a chovají se skandálně. Argentina, Brazílie, Japonsko nebo třeba Thajsko – to jsou některé další státy, kde je incest legální.

Kde jsou tresty za incest nejpřísnější?

Z vyspělých zemí má tvrdý postih Kanada, kde hrozí za incest až čtrnáct let vězení, na Islandu dvanáct a v případě Estonska až osm let. V zemích s tradičně vysokými tresty, jako je např. Írán, mohou hříšníci zaplatit cenu nejvyšší.

Autor: taj