Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Které ženy mají největší prsa na světě, kde se z nich platí daň a kolik podprsenek vystřídáme za život?

  • 8. října 2020 | 06:00

    Příští týden v úterý si, dámy, rozepněte podprsenku, pořádně se nadechněte a užijte si ten pocit volnosti. Tento den se totiž slaví Mezinárodní den bez podprsenky, a tak to můžete právě bez tohoto občas trochu svíravého kousku oblečení oslavit.

    Na 13. října připadá Mezinárodní den bez podprsenky. Ten se zrodil v roce 2011 jako součást kampaně pro prevenci rakoviny prsu. Právě říjen je totiž již od roku 1985 měsícem boje proti tomuto druhu nádorových onemocnění. Ženy jsou během takzvaného No Bra Day – dne bez podprsenky – vyzývány, aby nejen odhodily horní díl spodního prádla, ale především aby se naučily samovyšetření prsou či si zašly na mamograf. Podprsenka je jedním z kousků oděvu, který ne každá žena miluje. Podprsenky mají svou historii a také o nich možná nevíte tyto zábavné kuriozity.

  • Podprsenka a rouška v jednom

    Autor: iStock

    Před několika lety vzbudila poprask podprsenka zvaná emergency bra, jejíž košíčky byly vyrobeny tak, aby se v případě potřeby daly použít jako rouška. Její tvůrkyně za ni v roce 2009 dokonce dostala satirickou Ig Nobelovu cenu. Dnes v době koronaviru by se na ni možná veřejnost dívala jinak.

  • Rovná chlapecká silueta jako ideál

    Autor: iStock

    Zatímco dnes je jedním z nejpoužívanějších typů podprsenky ta s push-up efektem, která má pomoct vytvořit bujný dekolt, například ve 20. letech 20. století, kdy se podprsenky začaly poprvé prosazovat, bylo v módě především prádlo, které ňadra stlačilo a vytvořilo rovnou, chlapeckou siluetu.

    Podívejte se na video, jak zvýraznit malá prsa:

    Video se připravuje ...
    Jak zdůraznit malá prsa? Pomohou push-up podprsenky! • VIDEO: Petr Cífka/ BPŽ

  • Šest velikostí za život

    Autor: iStock

    Průměrná žena vystřídá během svého života šest velikostí podprsenky. To je docela pravděpodobné, protože během života se nám naše dvě kamarádky trochu mění. Než dorostou do své přirozené velikosti, je to hned několik velikostí. Potom jsou tu úpravy, kterými mnoho žen prochází – od zvětšení po zmenšení. Na stáří se nám dmoucí se dekolt bohužel trochu smrskne, takže šest velikostí se zdá být adekvátní.

    Podívejte se na video, které vám prozradí, jak vypadat díky podprsence štíhlejší:

    Video se připravuje ...
    Díky správné podprsence můžete vypadat štíhlejší! Jak vybrat tu na velká prsa? • VIDEO: Petr Cífka/ BPŽ

  • Slavná značka prádla původně pro muže

    Autor: iStock

    Jedna z nejslavnějších značek spodního prádla Victoria’s Secret byla původně založena nikoliv s ohledem na ženy, ale na muže. „V roce 1977, kdy byl otevřen první obchod značky, totiž nebylo obvyklé, aby prádlo kupovali svým ženám muži, třeba jako sexy dárek. Když se o to pokoušel zakladatel značky Roy Raymond, bylo na něj pohlíženo jako na devianta. Proto se rozhodl založit svůj vlastní obchod se spodním prádlem, kde bude takový nákup mužům volně umožněn,“ vypráví Adam Durčák z obchodu Růžový slon, který prodává erotické pomůcky.

    Podívejte se, jaké chyby děláte při koupi podprsenky:

    Video se připravuje ...
    Špatný obvod i nastavená ramínka: Tyhle chyby už neudělám! • VIDEO: Petr Cífka/BPŽ

  • Podprsenky původem z Řecka

    Autor: iStock

    Původ podprsenek dnes historikové kladou do starověkého Řecka. Dlouhou historii ale mají i v jiných kulturách – například v Indii, kde se literární zmínky o spodním prádle určeném k zakrytí prsou objevily už v 7. století. Ovšem právě v Indii bychom na začátku 20. století našli také takzvanou „daň z prsou“. Tu musely platit dívky a ženy z nižších kast, pokud si chtěly prsa na veřejnosti zakrýt. Výši daně přitom výběrčí určoval ženám „na míru“ – podle velikosti jejich ňader.

  • Složitý výrobní proces

    Autor: shutterstock

    Podle značky Miss Mary, která se zaměřuje na spodní prádlo, není výroba podprsenek nijak snadnou záležitostí a zahrnuje až třicet pět jednotlivých dílů látky a koordinovanou práci deseti švadlen. Je to hotový technický rébus, pokud chcete, aby seděla a byla pohodlná! Vždyť na to existují i speciální školy!

  • Největší podprsenky náleží Britkám

    Autor: shutterstock

    Bohužel vás zklamu, dámy, nejsme to my, toto prvenství patří jiné národnosti, možná byste si ani samy správně netipovaly. Dle výsledků různých studií nosí největší velikosti podprsenek Britky, průměrně 36D. Nejmenší naopak Japonky, jichž celých 51 procent nosí košíčky velikosti A. V globálním měřítku se uvádí průměrná velikost 36C.

Diskuse ke článku
.