Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kněžka Lilia: Tipy, jak zůstat sexy milenkou i po porodu

22. října 2022 | 06:00

Porod dítěte by jistě většina lidí za „sexy“ neoznačila. Slova „matka“ a „milenka“ jsou často považována za úplné opaky, údajně se také nejvíce rozvodů odehraje do jednoho roku od porodu prvního dítěte. „Rozhodně nesnižuji náročné požadavky, které rodičovství na každý aspekt vztahu klade. Je ale spravedlivé říct, že v centru celého tématu stojí sexualita, nebo spíše její nedostatek,“ upozorňuje Lilia Khousnoutdinová.

Pojďme začít tím, že si nově nadefinujeme porod jakožto „sexuální“ záležitost. Mimořádné je, že ten stejný hormon – oxytocin – který nás provází při početí, je zároveň i klíčem ke snadnému a zdravému porodu.

V naší společnosti je bohužel součástí nejen biologické stránky porodu a kojení, ale vůbec celého rodičovství, určitý asexuální tón. Myšlenka rodičovství je tak silně založena na péči o novorozence, že zůstává velmi málo prostoru a často i snahy, aby se partneři věnovali sobě navzájem jako milenci.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Sex po porodu • VIDEO: Videohub

Přitom, aby rodiče zůstali i nadále fungující a zdravou rodinnou jednotkou, měli by se o svůj vlastní vztah, a to i ten sexuální, dobře starat a vyživovat ho. Pokud už nic jiného, zdravá sexualita poskytuje životní sílu a energii vyrovnat se s probdělými nocemi. Jak ale zajistit, aby s náročnou péčí o dítě jiskra nevyhasla a abychom se přitahovali i ve vytahaných nočních košilích? Každý pár si s trochou trpělivosti jistě najde čas objevit své vlastní triky. Mezi několik užitečných tipů každopádně patří například tyto:

Vše není jen o dítěti

Ano, novorozené dítě se právem na čas stává středem vesmíru. Přesto byste si neměli s partnerem zapomínat navzájem věnovat péči, lásku a pozornost. Vždyť právě vy dva jste společně stvořili to dítko před vámi a právě váš vztah stál u zrodu nové rodiny. Toto vědomí posílí nejen vaše vzájemné pouto, ale i pocit bezpečí a jistoty vašeho potomka, který uvidí, že se jeho rodiče hluboce milují.

Čas na sebe

I kdyby to mělo být jen pár hodin týdně, nezapomeňte si udělat čas sami na sebe. V tuto dobu si navzájem užívejte nerušeného posvátného prostoru, kde jste rodiče i milenci zároveň.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.