Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co se děje v našem mozku po sexu

  • 23. června 2018 | 06:00

    Možná už se vám to několikrát v životě stalo. Občas si nejste úplně jistá, jestli se vám nějaký muž opravdu líbí, nebo jestli k němu něco cítíte. Poté, co s ním prožijete vášnivou líbačku nebo noc, na kterou se jen tak nezapomíná, vaše city a pocity se rázem změní. Co se děje po sexu v našem mozku a proč dochází k těmto změnám?

  • Sveďte to na hormony


    Autor: iStock
    Během sexuálního styku se v mozku vylučuje hormon oxytocin, který se také nazývá hormonem lásky. Vzbuzuje v nás pocit blízkosti, intimity, důvěry a loajality. Je tedy docela logické, že pokud nás tyto pocity zaplaví v souvislosti s aktivitami, které děláme s tou jistou osobou, tak si je samozřejmě s tímto partnerem spojíme. Také se stává to, že toužíme dostat víc. Právě proto na dotyčného budeme mnohem více myslet a toužit po dalším setkání, abychom opět pocítily štěstí.

  • Pocity náklonnosti nepramení jen ze sexu


    Autor: iStock
    Dobrá zpráva je, že pro vylučování oxytocinu není potřeba, aby došlo k průniku penisu do vaginy. Oxytocin se totiž uvolňuje do mozku při mnohých dalších aktivitách, například sportu, při porodu, masáži, v situaci, kdy si hrajeme se psem, nebo při pohledu na modrou barvu. Tím se vysvětluje, proč máme pocit silného pouta i s někým, s kým jsme strávili jen krátký čas.

    Podívejte se, co se děje během sexu ve vašem těle:

    Video se připravuje ...
    Sex ve dvou minutách • VIDEO: youtube/glamour

  • Intimita je klíčem


    Autor: iStock
    Je důležité vědět, že ne pokaždé, když dojde k sexuální aktivitě, bude mozek vylučovat oxytocin, a navážete tak citové spojení s partnerem. Například při znásilnění nebo v případě, že vztah už nefunguje a máte pocit, že sexem se věci spraví nebo že se třeba znovu zamilujete. Sex sice může prohloubit již existující pouto mezi dvěma lidmi, protože prožití takto intimních okamžiků má ten dar. Stejně tak jako hledění si do očí nebo sdělování si osobních příběhů. Ale není to podmínka.

  • Jak se v tom vyznat


    Autor: iStock
    Ženy mají mnohem větší sklony k tomu, se na partnera, s kterým právě měly sex, více upnout. Je to tím, že se očekává a je v nás naprogramováno, že takové intimní okamžiky sdílíme jen s někým, s kým chceme navázat vztah. (Jinak nás to hází do škatulky běhen.) Jak se tedy vyznat v tom, jestli se cítíte k tomu danému jedinci hnána jen kvůli sexu, nebo je v tom něco hlubšího? Musíte se zeptat sama sebe, jestli vám dělal dobře jen ten samotný akt, nebo jestli cítíte, že propojení bylo i v mnoha dalších rovinách. Občas je to docela těžké, ale dá se to naučit.

Diskuse ke článku
.