Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Gábi se nebojí zeptat: Podle čeho si muži vybírají sexuální partnerku

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič
28. července 2016 | 06:00

Říká se, že někteří muži jsou horňáci, jiní zase dolňáci. A na preferované partie se zaměřují, když hledají partnerku. Je tu ještě ale dalších několik faktorů, které vás zařadí na list potenciálních milenek a možná i partnerek pro zbytek života. Povídali jsme si o tom se sexuologem Petrem Weissem.

„Je velký rozdíl, jestli si muži vybírají partnerku na jednu noc, tedy je to krátkodobá sexuální strategie, nebo jestli si vybírají dlouhodobou partnerku, tedy matku svých dětí. V obou případech jsou ukazatele trochu jiné. Jediné, co mají tyto strategie společné, jsou znaky fertility, na které muži podvědomě hledí. Tím nejdůležitějším je věk, protože žena má omezenou dobu plodnosti na rozdíl od mužů, u kterých se spermie tvoří od čtrnácti let až do smrti. Právě věk je tudíž nejzásadnějším ukazatelem pro přilákání potenciálních partnerů.“

V moderní době plastických operací a úprav nebo v případě žen, které mají dobré genetické dispozice, je občas trochu obtížné poznat, kolik jim vlastně je. „Na věk poukazují ještě další věci, například poměr pasu a boků, ten by v ideálním případě měl být pod 0,7. Dívky, které ještě nemenstruují, a nejsou tedy v plodném věku, ještě nemají boky a poměr jejich pasu a boků se blíží jedné, to ještě nejsou pro normální muže atraktivní sexuální objekty," vysvětluje Weiss.

Ženy, které už jsou naopak po plodnosti, zase ztrácejí pas, takže se ten poměr opět srovnává. Také stav pokožky, vlasů, pevnost ňader, to jsou další ukazatele, které souvisí s věkem. "Muži si neřeknou, že tahle žena má ty a ty znaky, mají celostní vnímání ženy a vše na ně působí víceméně podprahově. Řeknou si: to je hezká kočka. Ale nedovedou většinou specifikovat, proč právě tahle je přitahuje. Výzkumníci to už zjistili za ně,“ dodává odborník.