Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Gábi se nebojí zeptat: Může se žena naučit dosáhnout orgasmu?

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič
10. května 2016 | 06:00

Dneska mě zajímalo, jak to mají ženy při sexu. Co se vlastně s jejich tělem děje a zda se žena, která nikdy neměla orgasmus, k němu může postupem let propracovat. Ženské tělo se vyvíjí a mění, a tak může během času na stejné podněty reagovat úplně opačně. Vše nám opět objasnil sexuolog Petr Weiss.

Muži dosáhnou vyvrcholení při ejakulaci, ale některé ženy orgasmus nemají, ačkoli se jim milování třeba také líbí. Je to konečná diagnóza, nebo je možné, že se to během života změní?  „Naštěstí zdaleka ne každá žena, která v sedmnácti ještě nezažila orgasmus, musí být anorgastická. Mnoho žen psychosexuálně dozrává později. V přírodě je velký nesoulad mezi tím, kdy jsou na vrcholu sexuální aktivity muži a kdy ženy. U mužů je to kolem devatenáctého, dvacátého roku. Tehdy jsou sexuálně nejvýkonnější a mají i nejvyšší potřebu sexuálního vybití. U žen je to až po třicátém roce života. Často až po třicítce začínají prožívat orgasmus nebo poprvé zažívají vaginální orgasmus, tedy při souloži, nejen při dráždění klitorisu. V tomto okamžiku, kdy ony jsou na vrcholu, jejich partneři jsou už v tom sestupném stádiu,“ poučil nás profesor Petr Weiss. 

Připomněl také, že u žen jsou projevy během sexu méně viditelné než u mužů, ale i tady můžeme pozorovat zrudnutí, zrychlené dýchání. "Na ženském genitálu vidíme zduření stydkých pysků a zvětšení klitorisu. Do této oblasti se při sexuálním vzrušení nahrne krev. Je to stejné jako u mužů, u kterých dochází k erekci. V penisu jsou kavernózní tělíska, která jsou dutá, a když se naplní krví, dojde ke ztopoření. Krev poté, co se tam nahrne, neodtéká, jsou tam takové polštářky, které tomu zabrání. Až po ejakulaci, tedy po naplnění cíle milování, krev odtéká a penis může ochabnout,“ vysvětlil Petr Weiss.