Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Studentka zkouší, zda jde vyrobit snídaně s pomocí vlastní vaginy

Experiment s výrobou jogurtu za pomocí bakterií vlastního těla zatím moc nevyšel
12. února 2015 | 14:00

Věděly jste, že existuje celá kuchařská kniha plná receptů, v nichž je základní ingrediencí mužské sperma? Studentka medicíny z univerzity ve Wisconsinu Cecilia Westbrook zjistila, že neexistuje ani jeden jediný recept, který by obsahoval ženské pohlavní šťávy, a rozhodla se to napravit.

Každá vagina je domovem stovek různých typů bakterií a organismů, které produkují kyselinu mléčnou, peroxid vodíku a další substance, které pomáhají udržet vaginu čistou a zdravou. Dominantní bakterií je lactobacillus, což je stejná bakterie, jaká se používá na kultivaci jogurtu, mléka nebo sýru.

Budoucí doktorka se tedy rozhodla, že prozkoumá pole neorané a že se pokusí vyrobit jogurt z bakterií z vlastní vaginy. Probiotika, která jsou obsažena v jogurtech s živými bakteriemi, jsou zdravá nejen pro ženský organismus. Cecilia chtěla zjistit, jaký vliv budou mít ta, která si vyrobíte sama ze sebe.

Její první pokus chutnal kysele, až téměř pálil na jazyku. Ukázalo se také, že to není úplně skvělý nápad, jak se původně zdálo. Ve vagině totiž v určitém období, a je to rozdílné u každé ženy, mohou místo laktobacilů převládat jiné bakterie. Ty mohou mít patologický vliv na organismus, a takový jogurt rozhodně ke snídani nechcete.

Oddělit ty správné bakterie od špatných se dá jen s pomocí laboratorní techniky, takže výroba domácího jogurtu z vlastní vaginy je téměř nereálná, pokud nechcete skončit se špatnou verzí jogurtu v nemocnici. Ovšem nápad, který studentka nadnesla, a to vyrábět probiotika, která jsou ušitá ženě na míru podle vlastní mikroflóry, není vůbec špatný. V každém případě bude trvat ještě nějakou dobu, než se podaří technologii patřičně vypilovat.