Každá vagina je domovem stovek různých typů bakterií a organismů, které produkují kyselinu mléčnou, peroxid vodíku a další substance, které pomáhají udržet vaginu čistou a zdravou. Dominantní bakterií je lactobacillus, což je stejná bakterie, jaká se používá na kultivaci jogurtu, mléka nebo sýru.
Budoucí doktorka se tedy rozhodla, že prozkoumá pole neorané a že se pokusí vyrobit jogurt z bakterií z vlastní vaginy. Probiotika, která jsou obsažena v jogurtech s živými bakteriemi, jsou zdravá nejen pro ženský organismus. Cecilia chtěla zjistit, jaký vliv budou mít ta, která si vyrobíte sama ze sebe.
Její první pokus chutnal kysele, až téměř pálil na jazyku. Ukázalo se také, že to není úplně skvělý nápad, jak se původně zdálo. Ve vagině totiž v určitém období, a je to rozdílné u každé ženy, mohou místo laktobacilů převládat jiné bakterie. Ty mohou mít patologický vliv na organismus, a takový jogurt rozhodně ke snídani nechcete.
Oddělit ty správné bakterie od špatných se dá jen s pomocí laboratorní techniky, takže výroba domácího jogurtu z vlastní vaginy je téměř nereálná, pokud nechcete skončit se špatnou verzí jogurtu v nemocnici. Ovšem nápad, který studentka nadnesla, a to vyrábět probiotika, která jsou ušitá ženě na míru podle vlastní mikroflóry, není vůbec špatný. V každém případě bude trvat ještě nějakou dobu, než se podaří technologii patřičně vypilovat.