Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Transsexuál Tina: Nejsem muž, ale ani žena!

22. září 2010 | 05:00

Narodila se jako kluk, ale od malička cítila, že je dívkou zajatou v mužském těle. Před třemi lety se z transsexuála Jakuba (26) definitivně stala Tina, ale šťastný konec příběh zatím nemá. Tinu odvrhla rodina, bydlí v azylovém domě, nedaří se jí sehnat práci, a hlavně je ženou vlastně jen zčásti. Ani přes hormonální léčbu jí totiž nenarostla prsa.

Přeměna pohlaví se nepovedla

Tina Mašková z Prahy chce žít úplně obyčejný život, ale osud se s ní zatím moc nemazlí. „Špatně jsem se narodila,“ říká hned v úvodu a pokračuje: „Že jsem jiná, jsem věděla od malička. Když naši nebyli doma, ráda jsem se oblékala do máminých šatů.

Nenáviděla jsem fotbal a další mužský věci.“ Základní škola pro ni byla peklem, o trochu lépe jí bylo v učení na zahradnici. „To jsem už nosila dlouhé vlasy a věděla jsem, že jsem transsexuál a že se chci stát ženou,“ pokračuje Tina. V osmnácti začala brát ženské hormony a připravovat se na operaci, ta proběhla před třemi lety. „Jenže přeměna se nepovedla. Nenarostla mi prsa, hlas mám stále silný. Všichni mě oslovují pane. Jsem z toho nešťastná,“ přiznává Tina.

Bez podpory rodiny

Zastání nenašla ani u těch nejbližších v rodině. „Když se to naši dozvěděli, zavrhli mě. S mamkou se to po čase alespoň trochu urovnalo a někdy ji přijedu navštívit, původem jsem z maloměsta ve středních Čechách. Domů ale jezdím, jen když tam nejsou sourozenci, ti mě totiž nenávidí,“ líčí smutně. V Praze bydlí Tina v azylovém domě a marně shání práci. „Běžně se setkávám s tím, že mi na pohovorech řeknou, že mě neberou kvůli tomu, jak vypadám. Myslím, že kdybych měla prsa, nikdo by si mě už s mužem nepletl,“ míní.

Mít hrudník jako každá žena je její největší přání. Jenže když nezabraly hormony, je možná jen plastická operace. „Na tu nemám peníze. Doufám, že mě někde zaměstnají, abych si na prsa našetřila,“ sní Tina a dodává: „Svůj příběh jsem se rozhodla zveřejnit i proto, že společnost u nás je hrozně xenofobní. Nevybrala jsem si, jak se narodím, prostě to tak je a snažím se jen žít svůj život tak, abych byla šťastná.“

Co je transsexualita?

Jde o poruchu sexuální identity, při které dochází k rozpojení psychického a tělesného pohlaví. Například biologicky zdravý muž se cítí od dětství jako žena. „Příčiny transsexuality nejsou známy. Člověk se tak narodí, nejde o nic naučeného. Než dojde k přeměně pohlaví, prochází takový pacient někdy i několikaletým pozorováním odborníků,“ vysvětlil přední český sexuolog Petr Weiss.

Autor: mal, Monika Rubešková