Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Láska bez sexu aneb Co nám bere chuť k milování?

Rozdíl mezi sexem a láskou je v tom, že sex si můžete naplánovat, lásku ne.
14. prosince 2009 | 20:02

Sex bez lásky provozuje kdekdo, láska bez sexu je tabu, o kterém se příliš nemluví. Možná si myslíte, že v regulérním vztahu to ani nejde. Jenže dvojic, které odmítají opojení milostného aktu, je víc, než si dokážete představit.

Každý z nás už asi zažil milování na dálku, nějakou platonickou lásku nebo zahořel láskou ke své kamarádce či kamarádovi. ,,Přátelství mezi mužem a ženou je podle mě opravdu možné i bez sexu,“ potvrzuje nejznámější poradce pro rodinu PhDr. Petr Šmolka. Platí to ale i ve vztahu? ,,U mladých lidí, kteří spolu chodí krátce, to příliš pravděpodobné není, ale partneři žijící spolu už několik let mají svým způsobem právo na nízké sexuální chutě,“ říká Mgr. Libuše Vránková z manželské a rodinné poradny v Mostě. Tuhle větu potvrzuje i dvaačtyřicetiletý Petr, který žije se svou partnerkou už deset let: ,,Ze začátku jsme se nemohli sexu a jeden druhého nabažit. Teď přišly děti a starosti o práci. Na sex už ani kolikrát není chuť.“

Na sex potřebujete klid
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Nalaďte se na stejnou vlnu
Rozdíl mezi sexem a láskou je v tom, že sex si můžete naplánovat, lásku ne. „Láska jako cit se ani nedá ovlivnit rozumem,“ tvrdí český sexuolog Stanislav Kratochvíl a dodává: “Je v ní silná složka něčeho intuitivního, spontánního a nerozumného.“ Bouřlivý život můžete samozřejmě zažít i po sexuální stránce.

Ovšem když se dva lidé domluví, že sexu bylo dost a budou už žít spíše jako přátelé, a takhle jim to vyhovuje, tak proč ne. Potíž nastává ve chvíli, kdy jeden má větší sexuální chuť a ten druhý menší nebo vůbec žádnou. ,,K nám do poradny chodili manželé, kteří se nemohli na milování shodnout. Paní se toužila milovat třikrát denně a pán ,jen٬ dvakrát do týdne,“ vzpomíná Libuše Vránková. ,,Klientka si proto myslela, že ji partner podvádí. Jenže on zkrátka neměl tak častou potřebu sexu jako ona. Odhalila se příčina, dohodli se na kompromisu a spokojení jsou dnes oba.“ Je skutečně důležité umět četnost milování vyladit.

A když není zbytí, dá se to vyřešit i jinak. Například již zmiňovanou nevěrou. Nejhorší reakcí je ale nátlak. Jemné výčitky, zlost, podrážděnost, až po vynucování silou. Není dobré se do sexu nutit, to chuť k němu ještě snižuje. Nemilujte se, pokud opravdu nechcete. Pokud je z toho jeden z partnerů dlouhodobě frustrovaný, obraťte se společně na sexuologa.

Proč ztrácíme svoje chutě

Důvodem této ztráty může být fyzické nebo duševní onemocnění. Když budete mít depresi nebo např. potíže se slinivkou, tak budete těžko toužit po sexu. U mužů dochází k poklesu sexuální chuti většinou při nějaké těžké životní situaci, stresu v práci a neúspěchu. Jejich sexualita je více o výkonu a mají sklon k pravidelnému pohlavnímu vybití. Ženská sexualita často reaguje na přechod mezi zamilovaností a láskou tím, že se sníží chuť na milování. Ženy jsou také citlivé na narušené vztahy v rodině, popřípadě v práci. Na chuti na sex se také mohou „podepsat“ problémy s dětmi, partnerem, některé léky nebo vyčerpanost po narození dítěte.

Jak předejít sexuálnímu nechutenství?
Snažte se porozumět tomu, co se stalo. Hlavně nedělejte z pasivnějšího partnera pacienta. Je důležité rozebrat celý sexuální život páru od počátku a uvědomit si všechny změny a faktory, které jste nemohli ovlivnit. Tato fáze přinese většinou alespoň částečnou úlevu. A pak už záleží na dohodě – doporučuje se přenechat sexuální aktivitu na méně aktivním partnerovi nebo najít kompromis, který by vyhovoval oběma. Nedostatek sexuální touhy se často zaměňuje za nedostatek dobré vůle. Což je jedna ze základních chyb.

.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

To byl také případ šestadvacetileté Kristýny z Prahy. „Náš sexuální život začal pokulhávat už po třech měsících od chvíle, kdy jsme spolu konečně začali bydlet. I když je naše milování pořád krásné, není tak časté, jak bych chtěla. On to prý k životu zkrátka nepotřebuje,“ svěřila se nám Kristýna. „Nejdřív jsem zkoušela různé věci. Jenže večeře při svíčkách, masáže i společné koupele končily pořád stejně. Jeho spokojeným oddechováním při spánku a mými vzteklými povzdechy do tmy,“ vzpomíná. A tak se začala bránit uštěpačnými, naoko vtipnými poznámkami, ale ve skutečnosti začínala být zoufalá. „Dokonce jsem přemýšlela, jestli není gay nebo nemá jinou ženu. Ale tak tomu naštěstí nebylo,“ říká usměvavá žena.

Netrvalo dlouho a po nevěře začala toužit ona. Brzy na to se začala prohlížet v zrcadle a přemítat, jestli mu sex s ní vůbec vyhovuje. „Stala se ze mě neukojená a agresivní troska bez kapky sebevědomí,“ přiznává. Aby vztah zachránili, svěřili se sexuologovi. „To bylo nejlepší rozhodnutí, které jsme zatím udělali. Vypovídali jsme se, přišli na příčinu a našli společný kompromis,“ dodává.

Zacvičte si a zase vás bude sex bavit!
Abyste získali znovu chuť na sex, tak kromě různých tabletek, které vám prodají v lékárně, vám jistě pomůže prastarý osvědčený indický „jelení cvik“. Je to rytmické svírání a povolování řitních svalů. Povzbuzuje tkáň pohlavních orgánů a tělo při něm čerpá energii. Výsledem je mohutnější orgasmus a stabilnější erekce. Také je to vynikající prevence možných budoucích potíží s prostatou. Vyžaduje pochopitelně soustavnost a trpělivost. Je nutné ho provádět delší dobu asi osmdesátkrát denně. Výhodou je, že ho lze nenápadně provozovat prakticky všude, při čekání na autobus, u večeře v kavárně nebo dokonce při jízdě autem. Pomohou také cviky na posílení pánevního dna.

Autor: Lucie Sinková, Odborný poradce: Mgr. Libuše Vránková