Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sex pro zdraví: Orgasmus vám prodlouží život

Erotická rozkoš dopuje tělo serotoninem a dopaminem, které potlačují úzkost a depresi, podporují dobrou náladu a vyvolávají pocity radosti a štěstí.
26. března 2010 | 18:08

Dobrá zpráva pro všechny, které si s chutí užívají postelové radovánky: milování je nejen skvělá zábava, ale i výborná prevence proti nejrůznějším tělesným neduhům.

Není to výmysl eroticky naladěných mužů! Fakt, že sex není jen příjemná zábava, potvrzuje i britská studie. Její autor Stuart Brody zkoumal zdravotní stav studentů, kteří museli přednést řeč pro své kolegy ve stresujících podmínkách, a zjistil, že ti, kteří měli během dvou týdnů pohlavní styk, byli v o poznání lepší fyzické a zdravotní kondici než sexuální abstinenti. Podle vědců vám milostné radovánky můžou přinést delší život, zdravější srdce ale i krásnější postavu.

Elixír mládí

Muži, kteří si udrží sexuální frekvenci alespoň jednou týdně, se dožívají vyššího věku. Platí to i pro ženy, ovšem jen v případě, že milování nebereme jako nepříjemnou povinnost, ale máme z něj radost a dokážeme si ho užít. Navíc není náhoda, že sexuálně aktivní ženy vypadají mladší, než ukazuje jejich občanka. Při sexu ženské tělo produkuje dvojnásobek estrogenu, který pomáhá udržovat lesklé vlasy a jemnější pokožku. Silné prokrvení zase odstraňuje nečistoty z pokožky a vyhlazuje vrásky.

Bystří mozek

Máte pocit, že vám to s přibývajícími lety příliš „nepálí“, zpomalují se reakce a zapomínáte, i co jste měla včera k večeři? Pak přidejte do života víc sexu. Hormony, které se při něm do těla vylučují, podporují vznik nových mozkových buněk a díky proudění krve milování celkově stimuluje činnost mozku. Půl hodiny po sexu je prý náš mozek v úplně nejlepší formě a myšlení nejbystřejší.

Tlumí bolest

Častá sexuální aktivita ulevuje od bolesti zad a migrén. Doteky uvolňují zablokované svaly a hormonální žlázy, které pracují na plné obrátky, zmírňují pocit bolesti. Sex je prý až desetkrát účinnější než některé léky na bolest. Takže už žádné výmluvy, že vás bolí hlava!

Posiluje srdce

Adrenalin, který se při milování uvolňuje, zrychluje srdeční tep až o šedesát procent, a tím stimuluje srdečně-cévní systém. Během sexu se vám v těle rozproudí krev jako po sauně nebo sportovním výkonu, takže předcházíte i křečovým žilám a celulitidě a pomalu se vám upravuje i poměr dobrého a špatného cholesterolu v krvi. Zásluhou estrogenu se můžete navíc vyhnout i osteoporóze a Alzheimerově nemoci.

Nahrazuje posilovnu

Průzkumy říkají, že sexuálně aktivnější muži a ženy bývají štíhlejší. Za jeden třicetiminutový akt zakončený orgasmem spálíte kolem 70 kalorií. Podle italského dietologa Bruno Fabbriho je to tolik, kolik získáte z půlky velké pizzy. Předpokládá se ovšem, že nenecháte veškerou tělesnou aktivitu jen na partnerovi. Pokud se zapojíte do milostné hry, zpevníte svaly na stehnech, břiše a pánvi. Je to jedna z nejpříjemnějších forem posilování.

Povzbuzuje imunitu

Milujete se pravidelně? Pak byste měla mít podle vědců také lepší imunitu. V těle se totiž tvoří větší množství takzvaného imunoglobulinu A nebo IgA, které vás můžou ochránit před nachlazením nebo různými infekcemi. Dva styky týdně dokážou zvýšit hladinu imunoglobulinu v těle o třicet procent. Orgasmus navíc snižuje podráždění nosu při rýmě, omezuje projevy astmatu, senné rýmy i alergie.

Vylaďuje duši

Erotická rozkoš dopuje tělo serotoninem a dopaminem, které potlačují úzkost a depresi, podporují dobrou náladu a vyvolávají pocity radosti a štěstí. Uspokojivý sex je navíc skvělou medicínou na nespavost.

BONUSY NAVÍC

- Menší riziko rakoviny prsu
Francouzská studie zjistila, že ženy, které se sexu vyhýbají, mají až třikrát vyšší riziko, že onemocní rakovinou prsu než jejich vrstevnice s bohatým sexuálním životem.

- Mírnější menopauza
Milostná aktivita pomáhá regulovat hormony v těle, což ovlivňuje i příznaky menopauzy.

- Výstavní zuby
Při líbání se stimuluje tvorba slin, které čistí zuby a regulují kyselost v ústech. To udržuje silnější zubní sklovinu.

- Žádný únik moči
Sex posilňuje schopnost ovládat močový měchýř i svaly pánevního dna.

Autor: Majka Vinická