Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rozvod po padesátce. Proč jich tolik přibývá?

15. srpna 2021 | 06:00

Říká se jim taky „šedé rozvody“, kvůli šedinám ve vlasech, a dřív byly spíš výjimkou. Dnes jejich počet roste. Důvodů, proč se ženy po padesátce rozhodnou žít samy, je hned několik.

Každý vztah, bez ohledu na věk, nemusí skončit happy endem. Rozvádějí se jak třicátníci, tak šedesátníci. Ale právě lidé ve věku 50+ končí u rozvodového soudu nejčastěji. Souvisí to s potřebou žít i ve vyšším věku báječný život podle vlastních představ.

Přelomový mezník

Padesáté narozeniny jsou jakýmsi přelomem. Půlstoletí života máme za sebou, ale ještě nás toho hodně čeká. Nemusíme se již ohlížet na děti a jejich potřeby a nutně jim zachovávat úplnou rodinu. Jsou dospělé a ve většině případů opustily rodné hnízdo. Býváme zralejší a moudřejší a lépe než dřív chápeme, které priority jsou podstatné pro spokojený vztah.

Běžná věc

Zatímco naše babičky vnímaly rozvod jako životní tragédii a nepopsatelnou hanbu, dnes se na něj díváme skoro jako na běžnou záležitost. Sice nepříjemnou, ale častou. V České republice se rozvádí bezmála polovina sezdaných párů. Před lety byli lidé s „pěti křížky na krku“ považováni za generaci, která má už radosti i strasti lásky víceméně za sebou, nyní je to jiné. Padesátiletí jsou plni sil, připadají si v nejlepším věku, jsou takzvaně fit, v zimě jezdí na hory, v létě na dovolené k moři.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Jindra Pelikánová