Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

7 frází, které říkají matky dcerám, a klidně by si je mohly odpustit! Poznáváte se?

  • 16. března 2021 | 06:00

    Jistě, naše maminky to s námi myslely dobře. A ve spoustě věcí jim můžeme dát dokonce i za pravdu. No ale je taky spousta frází a vět, které do nás hustily v domnění, že nás povzbudí nebo zdravě inspirují. Ovšem bohužel, některé z nich patří spíše do starého železa – i když je myslely v dobrém, nic dobrého by nám nepřinesly. Co myslíte?

    Mé i vaše dětství se vyznačuje (ale nemusí) typickými frázemi našich maminek. Mezi nejznámější a zároveň i tak trochu legrační patří třeba věta: "Vypij si ten džus, jinak nebudeš mít dost vitaminů." Nebo typická věta (kterou bohužel čas od času použiju i já): "Jsem snad nějaká banka?!" Tomu se můžeme akorát tak zasmát, ale existují fráze, které jsou zatížené genderovými stereotypy. Jsou břemenem společnosti, ve které žijeme, jsou to fráze, které nejsou ani trochu příznivé, zvláště když chceme mluvit o rovnosti a feminismu. A přestože se třeba nepovažujete za matku feministku, musíte uznat, že jsou fakt trapné. Jediné řešení – přestat je říkat!

    VIDEO: Je ve vztazích důležitá tolerance a respekt? Podívejte se na video.

  • Pro krásu musíš trpět

    Proč bychom musely trpět? A pro krásu? Proč bychom měly od malička poslouchat, že jedině krásné máme cenu? Blbost! Hlavně tohle neříkejte svým vlastním dcerám. Jistě, máme-li na nohou boty s podpatkem, trochu trpět budeme, ale jinak tuhle frázi navždycky vypusťte z mateřského slovníku!

  • Až budeš matka, pochopíš to

    Jedna z nejčastějších frází našich maminek. Chápeme, že to říkají, protože touží po tom, být babičkami, ale ne všechny ženy musí být (a chtít být) matkami! Tahle konstrukce vychází z myšlenky, která představuje ženy jako dokonalé matky, které chápou mateřství jako závazek, a ne jako osobní rozhodnutí. Já jsem máma a jsem na to pyšná, že jsem máma. Je to ale jen moje rozhodnutí. Pokud některá nechce být matkou, je to čistě její věc.

  • Tohle dámy nedělají!

    Prokletá věta, nemyslíte? A proč by jako slečny nebo holčičky nemohly dělat něco, co dělají kluci? Nebo chlapi? Mají snad muži patent na některé koníčky, povolání či cokoli jiného? Nemají! Proto tuhle frázi jako máma nikdy neříkejte.

  • Neplač, nevypadá to hezky

    Možná má některá z vás matku, která nikdy neukápla slzu, aby si nerozmazala make-up, nebo prostě kvůli tomu, že to nepovažovala za vhodné. Ale proč si nedovolit zabrečet, když se vám chce? Nikomu nic není do toho, proč pláčete. A jestli vám nevadí rozmazaná řasenka, je to vaše věc.

  • Vypadáš v tom jako jeptiška!

    No, nebo jako hastroš. To je fuk. Určitě jste už někdy slyšela tuhle frázi jako puberťačka, když jste si oblékla něco, co se matce nelíbilo. No a co, jestli si vaše dcera oblékne pytel nebo něco, v čem bude vypadat jako jeptiška? Je to na ní, co si na sebe chce obléknout.

  • Pamatuj, že láska prochází žaludkem

    A už podesáté nebo posté vám vysvětluje, jak se vaří čočka nebo její vynikající guláš. Ale vy na to prostě nejste a nikdy nebudete. Proč by měla láska procházet jen žaludkem? Láska má spoustu podob. A moc dobře víte, že fungující vztah není založený na dokonalé svíčkové.

  • Žena je strážkyní ohně domácího krbu

    Cože? Když doma není něco v pořádku, o nápravu se má automaticky postarat žena? Ale tak to přece není. Domácí krb by měli ochraňovat oba, muž i žena, a rozhodně neplatí, že pokud se něco nepovede, musí to spravit právě žena.

    Náš tip: V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy najdete článek Matky, které milují i ničí. Přečtěte si další příběhy žen, jimiž otvíráme téma, které trápí řadu žen a jemuž se budeme i nadále věnovat. Čtěte Blesk pro ženy, který můžete koupit v novinových stáncích nebo v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE, a sledujte náš web i projekt Nejsi v tom sama!

     

    Blesk pro ženy, titulka
    Autor: red

Autor: aši
Klíčová slova:  matka, mateřství, dcera, výchova, Nejsi v tom sama
Diskuse ke článku
.