Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rozešel se se mnou přes SMS. Jak se s tímhle můžu vůbec smířit?

10. ledna 2021 | 06:00

Smířit se s rozchodem není nikdy jednoduché. A bolí to jistě víc, když jste to vy, kdo dostane kopačky. Jsou ale situace, kdy to bohužel může být ještě krutější. Bez vysvětlení vám přijde jen strohá SMS, že je prostě konec. Jak se s takovou nekompromisní podpásovkou vyrovnat? Poradí nám párový terapeut a kouč Honza Vojtko.

Mobilní telefony sehrávají v našich životech stále větší roli. Na jednu stranu nám přinášejí spoustu možností a informací, komunikace i seznámení jsou jednodušší. Ale má to i své stinné stránky. Vztahy přes mobil navazujeme, ale taky ukončujeme. Až třetina mladých lidí se o rozchodu dozvěděla prostřednictvím SMS. Obyčejná zpráva, která opravdu hodně zabolela. Přišla většinou z jasného nebe, bez pořádného vysvětlení a nedala druhému třeba ani žádnou šanci na reakci. Tento bezcitný rozchod zažila i Nikola...

„S Martinem jsme byli zrovna tři čtvrtě roku a před námi krásné léto. A tak jsem se hrozně těšila, co vše spolu podnikneme. Zatímco on se těšil na túry do hor, já zas na válení se u vody. Jasně, občas jsme se při ladění cestovních plánů chytli, přece jen jsme o trávení dovolené měli každý trochu jiné představy. Ale nakonec jsme vždy našli nějaký kompromis. A já vlastně byla ráda, že poznám i něco jiného, na co jsem dosud nebyla zvyklá…" Jenže společné letní idylky už se Nikola nedočkala.

„Martin se měl zrovna vrátit po dvou týdnech ze zahraničí, kde byl kvůli práci. Nemohla jsem se dočkat, až se zas uvidíme. Večer před naším rande mi ale přišla esemeska, která mě naprosto šokovala: Promiň, zítra a ani později se už neuvidíme. Vše jsem si promyslel a vím, že by to neklapalo. Prosím, už mě nijak nekontaktuj, bude to tak lepší. M. Myslela jsem, že je to nějaký špatný vtip. Třeba že si jeho kámoš půjčil jeho mobil a nějak se to celé vysvětlí. Snažila jsem se mu hned dovolat zpátky. Ale byl nedostupný. Absolutně jsem nechápala a nevěřila, že je to realita. Nejhorší byla ta beznaděj, že jsem nedostala žádné pořádné vysvětlení ani možnost na to nějak reagovat. Bylo to tak ubohé a nedůstojné... Kdybychom spolu byli pár týdnů, ještě by se to možná dalo pochopit. Stejně tak, kdyby nám třeba bylo patnáct… Ale tohle bych ve svých pětadvaceti, navíc po devíti měsících spokojeného vztahu, fakt nečekala. Jasně že chápu, že nemůžu nikoho nutit, aby mě miloval (přestože to tvrdil) a byl se mnou za každou cenu, ale proč proboha je takový slaboch a nedokázal mi to říct do očí?"

Nikola byla na dně několik dní, velké zklamání a zoufalství vystřídal vztek. Ten způsob, jakým to udělal, ji ranil ze všeho nejvíc. „Štve mě, že bych mu k tomu chtěla říct spoustu věcí, a v podstatě nemám šanci. Jenže telefon mi nezvedá, neodpovídá mi ani na esemesky, ani na maily. A já se s tím nedokážu vůbec smířit..."

Jak se s takovým drsným rozchodem vyrovnat? Určitě to není jednoduché, ale poradit vám může párový terapeut, lektor a kouč Honza Vojtko. Podívejte se na jeho videa, která vznikají ve spolupráci s Mall.tv.

 

Terapeut Honza Vojtko odpovídá na dotazy týkající se problémů v partnerských vztazích a obecně lásky i přátelství. Každý týden řeší pět problémů v jedné určité oblasti, kterou vždy naznačí nedělní epizoda v seriálu Terapie sdílením. Dozvíte se například, jak zazářit na prvním rande, jestli existuje láska na první pohled, jak se zachovat, když vaší kamarádce zahýbá partner, nebo třeba zda se ještě dá slepit vztah po nevěře.

 

Autor: beni