Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pomoc! Telefon miluje více než mě. Co na to odborník?

13. prosince 2020 | 06:00

Bez mobilního telefonu si už opravdu těžko dokážeme představit život. Jenže co když jeho používání překračuje určitou mez a nedáme ho vůbec z ruky? Co když se tenhle prostředek postaví mezi vás a vaši drahou polovičku? Bohužel dokáže (z)ničit nejeden vztah. Své o tom ví i Veronika...

„Všechno se to zlomilo v době, kdy Tomáš zůstal po operaci na delší neschopence. Úplná změna režimu znamenala, že se doma začal nudit. A tak hodně času trávil na telefonu. Říkal, že se zapojil do nějakých zájmových skupin, řešil tam svoje oblíbené motorky a další chlapské věci a taky ujížděl na nějaké hře. Ze začátku jsem to nijak neřešila, chápala jsem, že se nějak zabavit musí. Těšila jsem se ale, že přijdu domů a budeme se věnovat jeden druhému. Ale on často nedokázal telefon pustit z ruky. Bral si ho ke stolu k večeři nebo k televizi. Zkrátka tak, aby ho měl všude na očích. Pořád mu něco pípalo a mě to přivádělo k šílenství. Když jsem s ním potřebovala něco řešit, často mě moc nevnímal, spíše sledoval obrazovku telefonu, aby mu tam náhodou něco neuniklo. Bohužel tím kazil třeba romantickou večeři v restauraci. Místo abychom si hezky povídali, snad každých pět minut kontroloval nervózně telefon. Doma pak začal raději chodit s mobilem na WC, kde trávil nezvykle dlouhou dobu. Věděl, že je to jediné místo, kam ho prudit nepřijdu.

Připadala jsem si hrozně a nebavilo mě pořád si říkat o pozornost. Jenže on si dlouho žádný problém nepřipouštěl. Když jsem mu říkala, že je regulérně závislej, jen se smál. Prý tohle dělá dneska každý. Přitom jeho hlavní starost byla, aby se nacházel jen tam, kde je dobrý signál, a mobil se mu nevybil. Bohužel to ale narušilo i náš sexuální život. Kolikrát jsem na něj čekala v ložnici, protože sliboval, že jen něco dořeší a bude se mi věnovat. Ale nakonec jsem se nedočkala a většinou usnula… Chvíli jsem na to rezignovala a začala jsem trávit více času s kámoškama a při sportu a doufala jsem, že mu to třeba dojde a bude mít výčitky. Byla jsem ale naivní. Nic se nezměnilo, on byl vlastně rád, že má klid od mých věčných poznámek. Ale já se s tím nehodlala smířit, protože mi na něm pořád hodně záleželo. Proto jsem vyhledala odbornou pomoc. A nakonec přemluvila ke konzultaci i Tomáše. A vlastně nám to zachránilo vztah. Až tam konečně pochopil, že má fakt problém a že by o mě velice lehko mohl přijít… Je to běh na dlouhou trať, ale jsem ráda, že máme šanci to řešit. Proto radím: nedopusťte, aby něco takového zničilo váš vztah…"

Závislost jako každá jiná

Už jste někdy slyšeli o nomofobii? Jedná se o označení pro fobii, která spočívá v závislosti na vlastním mobilním telefonu, smartphonu. Postižený jedinec trpí strachem ze ztráty mobilního signálu, vybití baterie, zapomenutí nebo ztráty mobilu. Na celém světě přibývá lidí, kteří touto fobií trpí. Přitom závislost na mobilním přístroji je velmi podobná jako závislost na alkoholu, nikotinu či gamblerství. Dokonce neustálé sledování přístroje se dá přirovnat k užívání tvrdých drog, protože ty stimulují stejné oblasti odměn v našem mozku. A stejně jako u jiných závislostí se také zde mohou projevit abstinenční příznaky. O závislosti se dá hovořit ve chvíli, kdy vztah k telefonu narušuje sociální kontakt s okolím. Tedy například tehdy, když někdo upřednostňuje on-line komunikaci před schůzkou s přáteli. K typickým příznakům patří také nervozita z toho, že dotyčný nemá telefon u sebe, neschopnost ho vypnout nebo jeho permanentní kontrola a nutkání okamžitě reagovat na zprávy. Časté jsou i takzvané fantomové vibrace, což je pocit, že telefon vibruje, i když to tak není.

Nebojte se to řešit!

Vyléčit se z této závislosti určitě lze, ale důležité je opravdu chtít, poručit si a prostě odolávat mobilu. Mít tedy dostatek pevné vůle a snahu či chuť něco změnit. Podle odborníků vám můžou pomoct vytváření si nových návyků a stanovení si jasné doby používání mobilu. A tuto dobu je potřeba postupně zkracovat. Můžete si také vymezit místa, kam budou mít teď telefony zákaz vstupu. Pomůže také upravení aplikací na telefonu tak, aby vás nerušila upozornění, ať už optická nebo zvuková. A abyste to byli vy, kdo si určuje, kdy telefon zkontrolovat. Pokud si ale nevíte rady, jak se závislostí (svou, svých dětí či cizí) bojovat, obraťte se přímo na odborníky. Poskytnou vám cenné rady a poradí, jak dál postupovat.

Kdy už neustálé civění do telefonu ničí vztah? Podívejte se, co na to říká párový terapeut, lektor a kouč Honza Vojtko:

Terapeut Honza Vojtko odpovídá na dotazy týkající se problémů v partnerských vztazích a obecně lásky i přátelství. Každý týden řeší pět problémů v jedné určité oblasti, kterou vždy naznačí nedělní epizoda v seriálu Terapie sdílením. Dozvíte se například, jak zazářit na prvním rande, jestli existuje láska na první pohled, jak se zachovat, když vaší kamarádce zahýbá kluk, nebo třeba zda se ještě dá slepit vztah po nevěře.

Autor: beni