Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kamarádku podvádí přítel. Mám jí říct pravdu? A co na to odborník?

22. listopadu 2020 | 06:00

Zjistit, že je nám partner nevěrný, je často kruté. Ale velmi složité to může být i v případě, kdy jde o vaši kámošku. Jak byste se zachovala, pokud byste věděla, že jí přítel zahýbá? Mlčela byste, nebo ji raději varovala?

Do téhle velmi nepříjemné situace se dostala také pětadvacetiletá Karolína. Přítele své nejlepší kamarádky přistihla při nevěře a teď neví, jak se má k celé věci postavit. A situace ji opravdu trápí…

„S Barčou se známe už od střední, a tak jsem s ní prožila všechny důležité vztahy. Je hodně citlivá a bohužel vždy jde do všeho naplno. Když se mi po dlouhé pauze, kdy byla sama, pochlubila, že na kurzech beach volejbalu potkala super týpka, byla jsem nadšená. Ale zároveň to brala trochu s rezervou.Vím, že tam bývá dost namachrovaných frajírků. Jenže když jsem poslouchala, jak jí nadbíhal a co vše dělal pro to, aby ji dostal na rande, musela jsem uznat, že to s ní asi fakt myslí vážně. A brzy jsem ho také osobně poznala. Musím uznat, že i když nebyl můj typ, padl mi do oka. A trochu jsem těm dvěma zamilovaným hrdličkám záviděla. Ale v dobrém. Bára zářila štěstím a já jí to fakt přála. A stejně jako ona jsem Martinovi věřila. Zdál se vážně férovej. Jenže pak jsem viděla něco, co jsem vidět neměla a nechtěla. Na volejbal totiž chodí i můj mladší brácha a jednou, když jsem ho šla vyzvednout, jsem zahlídla nečekaně i Martina. Nejdřív jsem na něj chtěla zamávat, ale on byl dost zaneprázdněný. Hned mi došlo, že ta holka, se kterou se objímá a líbá, není Bára. Byla jsem v šoku. Opravdu to nevypadalo jako kamarádské vítání či loučení. Měla jsem sto chutí se za nimi rozběhnout a vyřešit to rázně za Báru. Ale samozřejmě jsem to neudělala a jen naštvaně odešla domů. Trápím se tím už několik týdnů, Bára samozřejmě poznala, že se se mnou něco děje, ale já se pořád vymlouvám, že se hádám s našima a v práci prudí šéf… A ona mi zatím básní, jak je Martin skvělý a čím jí zas udělal radost a co všechno plánují… Takže mi přijde kruté říct jí pravdu a všechno jí zničit. Třeba to byl jen malý a neškodný úlet a ve skutečnosti není podvodník, říkám si. Přece by to jen tak nehrál na dvě strany? Ale jistá si moc nejsem. Chtěla bych svou kamarádku varovat a ušetřit ji ještě většího zklamání. Jenže pomůže jí to opravdu? Mám vůbec právo míchat se do cizího vztahu? A nenaruší to nakonec i naše přátelství?"

Pokud i vy jste se dostali do podobné situace a řešíte také zásadní otázku, zda prozradit, či mlčet, věřte, že na to není opravdu jednoznačná odpověď. Jak se na to dívá párový terapeut a kouč Honza Vojtko? Podívejte se na jeho video…

Terapeut Honza Vojtko odpovídá na dotazy týkající se problémů v partnerských vztazích a obecně lásky i přátelství. Každý týden řeší pět problémů v jedné určité oblasti, kterou vždy naznačí nedělní epizoda v seriálu Terapie sdílením. Dozvíte se například, jak zazářit na prvním rande, jestli existuje láska na první pohled, co to znamená, když váš partner/ka nesdílí společný život na Facebooku, nebo třeba zda se ještě dá slepit vztah po nevěře.

Autor: beni