Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Proč chceme muže na dovolené občas zabít a jak se tomu ubránit?

  • 7. srpna 2016 | 06:00

    Celý rok se těšíte na romantickou dovolenou, přestože na ní případně budete i s dětmi, a pak se najednou z týdne v ráji stane sedm dní v pekle. Proč se na dovolené často do krve pohádáme a jak tomu zabránit?

  • Stres 1: Balení

    Autor: shutterstock.com

    Je jedno, jestli jeden z vás je vrchol praktičnosti a druhý zmatený balič nebo jestli jste oba na stejné vlně. Chytnout se už při balení je naprostá klasika. Zkuste se smířit s tím, že vždy na něco zapomenete, a naopak povezete spoustu krámů, které absolutně nebudete potřebovat. Nakonec pokud nejedete do divočiny, kde lišky dávají dobrou noc, to potřebné zpravidla dokoupíte. Pokud se nemůžete koukat na to, jak se balí "ten člověk, co s ním bůhví proč jedete na dovolenou", prostě jděte během jeho balení na víno. Když si dáte tři dvojky, vrátíte se v podstatně pohodovější a tolerantnější náladě, než když jste odcházela.

  • Stres 2: Cesta

    Autor: shutterstock.com

    Ze které gate že nám to letí? A víš, kudy máme jet, že ano? Proč sis neprohlídl tu mapu před cestou? Jak se dostaneme z letiště na hotel? Proboha, vyjde nám ten benzin aspoň na dojezd k další benzince? Pokud jste nikdy žádnou z těchto vět nebo jim podobných nepoužila, jste buď šťastlivka, nebo kombinace počítače, diáře a nesnesitelné perfekcionistky v jednom. Mějte na paměti, že bloudění zpravidla nikoho nezabilo, že letiště jsou značená a se smartphonem většinu informací dohledáte, a že když se pohádáte, ničemu tím zpravidla nepomůžete, spíš naopak.

  • Stres 3: Očekávání

    Autor: shutterstock.com

    Takže hotelový pokoj, chata nebo kemp vypadají úplně jinak než na webu nebo v katalogu. Na pláž to je sice 100 m, ale možná těch posledních, protože ve skutečnosti na ni jdete půl hodiny. A výběru ze tří jídel by se rozhodně nemělo říkat "bohaté švédské stoly". Naštvaní jste oba, a navíc jste po cestě unavení. Pokud je ubytování opravdu v žalostném stavu, spikněte se proti hotelu a řešte to společně. Pokud jen nesplnilo vaše očekávání, neomlouvejte se, pokud jste hotel vybírala vy, a neútočte na něj, pokud ho vybíral on. Dejte si spolu lahev vína a běžte spát. V tomhle případě platí dvojnásob, že ráno je moudřejší večera.

  • Stres 4: Pohledy

    Autor: shutterstock.com

    Jen málokterý muž je tak mazaný, aby po ostatních ženách koukal nenápadně. Zpravidla si totiž ani neuvědomuje, že civí. Ale opravdu se na ně můžeme až tak zlobit, když se všude kolem ženy pohybují v plavkách? To, že se podívá, ještě neznamená, že ji večer bude chtít uchvátit u baru. A ostatně – na toho vymakaného plavčíka je také pro jednou rozhodně lepší pokoukání, ne?

  • Stres 5: Děti

    Autor: shutterstock.com

    Znáte ten vousatý vtip: "Rozvádím se a s manželkou se hádáme o děti. Ona je taky nechce." Přesně takhle to zpravidla vypadá na dovolené. Chtěli byste odpočívat a ideálně oba. To ale s potomky až tak moc nejde. Zkuste si ještě před dovolenou nebo první večer sednout a domluvit se na tom, jak to uděláte. Včetně toho, kdy on si bude moci v klidu číst, vy v klidu plavat, které dny budete trávit všichni společně a který den je dáte animátorům a budete mít čas jen sami pro sebe. A pak to dodržte!

  • Stres 6: Peníze

    Autor: shutterstock.com

    Vy se orosíte, když si chce dát už třetí pivo, protože jedno stojí 5 eur, jemu zas nedělá úplně dobře, že si nutně potřebujete koupit tu skvělou sukni. Jste na dovolené a peníze jsou od toho, aby se utrácely. Dopřejte si každý to svoje, a ještě jděte na dary moře do místní restaurace. Takhle čerstvé si je doma totiž nedáte a to nejlepší, co si z dovolené můžete odvézt, není ušetřená dvacetieurovka, ale společné zážitky.

  • Stres 7: Málo času

    Autor: shutterstock.com

    Zbavte se pocitu, že vám něco utíká. Nebo toho pocitu zbavte jeho. Nemusíte pořád něco dělat, vymýšlet a podnikat. Pokud chcete půlku odpoledne prospat nebo prolenošit na lehátku u bazénu, tak to prostě udělejte. Jistě, ten výlet na památky bude určitě prima, to ale neznamená, že tam nemůže vyrazit jenom jeden z vás. Ideálně s dětmi. Pokud to nechápe, zkuste mu naznačit, jak milá a plná energie budete večer, až děti usnou, místo toho, abyste mu vyčítala, "že taky proboha někdy prostě potřebujete čas jen sama pro sebe".

Autor: Brigita Zemen
Diskuse ke článku
.