Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šťastní lidé jsou mnohem zdravější: Co dělají jinak?

  • 15. srpna 2016 | 06:00

    Šťastní lidé snadněji zvládají nepohodlí a krize. Také bývají v lepší fyzické kondici a mají silnější imunitu. Kdo by tohle všechno nechtěl? Dobrá zpráva je, že být šťastný se dá při dobré vůli naučit.

  • Buďte pozitivní!

    ...
    Autor: shutterstock.com
    S růžovými brýlemi se žije nejen lépe, ale i déle a zdravěji. Američtí lékaři to prokázali v zatím nejrozsáhlejší studii svého druhu. Zkoumali 100 000 zdravých žen ve věku 50 až 79 let. Ženy, které viděly svoji budoucnost pozitivně, méně často trpěly srdečními chorobami a dožívaly se vyššího věku. Jak je to možné? Negativní emoce produkují něco na způsob toxinů, které organismus zamořují a otravují. Proč si tímto způsobem škodit?
  • Anatomie štěstí

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Další studie, která byla provedena v pěti evropských zemích, ukázala, že na prvním místě ovlivňuje pocit štěstí spokojenost v partnerském či rodinném životě. Hned poté jsou to dobré vztahy s přáteli, potěšení z chutného jídla a pití, radost ze sexuálního vzrušení a úspěch v práci nebo ve sportu. A také víra v něco nad námi. Jen ve špatném „slaďáku“ však máme tohle všechno čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu. Obvykle něco z toho krapet pokulhává. Vtip je v tom, nenechat se vyvést z míry a o dobré naladění se neustále snažit. Štěstí totiž není podle psychologů náhoda, ale stav mysli. A ten můžeme ovlivnit. Učit se prý máme od těch, kteří dlouhodobě spokojení a šťastní jsou.
  • Sláva opicím

    muž, mapa, žena
    Autor: Shutterstock
    Výzkum zvyků těch, kteří si připadají v životě šťastní, ukázal, že je mezi nimi hodně zvědavců. Tito lidé dávají přednost nepohodlí před pohodlím, risku před jistotou. Raději se rozjedou do neznámého města, než by po páté jeli na výlet či dovolenou tam, kde už to znají. I když to třeba nemusí vyjít. Tyto zážitky však v důsledku člověka psychicky posilují. Vyzkoušet čas od času ze zvědavosti něco nového, komplikovaného a nejistého je tedy podle výzkumníků jednou z cest, které k pozitivnímu naladění vedou přímo a bez slepých uliček.
  • To přejde!

    Když to v posteli začne váznout, nebojte se použít lubrikační gel.
    Autor: Shutterstock.com
    Šťastným lidem bývá často vyčítáno, že si plují na obláčku a problémy bližních, natož světa, je nezajímají a pocity své nebo toho druhého nemají potřebu analyzovat. Lidé se sklony k depresím to dělají právě naopak. Ti si všímají i chvilkové změny ve výrazu obličeje. Šťastní lidé to ignorují. Můžete si toho všimnout ve chvíli, kdy přijdete domů s dobrou náladou. Jindy by vás nespokojenost partnera vykolejila, ale dnes? Nepřemýšlíte o tom. Stejně víte, že vás miluje a že ho to za chvíli přejde. Takhle uvažují šťastní lidé po většinu času. Tahle strategie má rozhodně něco do sebe. Už proto, že 80 % problémů se dříve či později stejně vyřeší samo.
  • Jedničkář? Ani náhodou!

    Na jaře jde hubnutí mnohem lépe, než v zimě. Sportu si budete užívat mnohem více a nebudete se do něj muset tolik nutit.
    Autor: Shutterstock.com
    Jedna japonská studie zase ukázala, že šťastným lidem ani moc nezáleží na výkonu. V rámci výzkumu měli vlastní spokojenost hodnotit od jedničky do desítky. Ti, kteří si nadělili devět nebo deset bodů, dosahovali v osobním životě často nižších výkonů. Ať už šlo o známky ve škole nebo výši platu. Touha po dokonalosti zkrátka ke štěstí, jak to tak vypadá, nevede.
  • Vztek je fajn

    Štěstí
    Autor: Shutterstock.com
    Psychicky zdraví jedinci, což šťastní lidé jsou, nepotlačují sami sebe a nezametají své pocity pod koberec. Nejspíš tak nějak podvědomě tuší, že lidské emoce fungují jako vnitřní radar, který jim poskytuje informace o tom, co se děje nebo brzy dít bude. Pak nejsou zaskočeni, když něco nevyjde.

    A nikdy neskrývají zvláště své negativní emoce. Vztek naopak dokážou efektivně používat, když potřebují něčeho dosáhnout.

  • Někdy zkrátka nemusím

    Jak být šťastná.
    Autor: Shutterstock.com
    Šťastní lidé mají společnou ještě jednu velmi důležitou životní strategii: nezbavují se potěšení. Občas je potřeba poddat se požitkům, třeba horké vaně, neděli strávené v pyžamu nebo fotbalovému přenosu místo pravidelné posilovny. Potěšení je zkrátka nepostradatelnou součástí spokojeného života.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...