Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor, tyto čtyři věty vám mohou zničit vztah!

  • Každý občas vypustí z úst něco, co toho druhého naštve, nebo minimálně hodně mrzí.
    5. ledna 2015 | 06:00

    Znáte to, slova jsou často rychlejší než rozum. Obzvláště v hádce. Pokud ale nechcete své manželství či vztah poslat na smetiště dějin, měla byste si rozhodně dát pozor na to, co říkáte. Některá slova jsou totiž ničivější než vlna tsunami.       

  • Vůbec nic doma neděláš!

                                            
    Únavné domácí práce si můžete usnadnit osvědčenými babskými radami
    Autor: profimedia.cz

    Jistě, máte pocit, že jste na celou domácnost sama. Znovu a znovu čekáte, že vám partner pomůže, a nic. Ale tím, že zahájíte diskusi kritikou, s tím nic nenaděláte. Člověk, který je neustále kritizován, přestává kritiku vnímat. Dostáváte ho tím do defenzivy, která ústí v naštvání a útočnou reakci. V tu chvíli jste naštvaní oba a šance na nějakou konstruktivní dohodu je ta tam.



    Zkuste to takto:

    “Uf, to bude hrozná fuška dát o víkendu domácnost dohromady, a ještě stihnout narozeninovou oslavu tvé matky. Nemohl bys mi pomoct s luxováním, zatímco budu vařit? Mohli bychom pak nedělní dopoledne proválet v posteli.”



    Jasně, že už jste ho o něco podobného, co by vám pomohlo a usnadnilo život, žádala milionkrát a on vás nevnímal. Ale je možné, že neposlouchal proto, že nechápal, proč po něm pomoc chcete a proč je to pro vás důležité. Když své přání vysvětlíte, máte větší šanci, že vaše priority pochopí a vyslyší vaše prosby. Navíc pomůže, když jasně specifikujete, s čím a jak vám může pomoci. Když řeknete chlapovi, ať uklidí pokoj, neví, kde má začít, takže nakonec skončí u přerovnávání své krabice se starými deskami, a to určitě není to, co jste měla tou pomocí na mysli.

  • Končím s tebou! Fakt nevím, proč s tebou jsem!

    hádka
    Autor: Shutterstock

    Někdy můžete mít pocit, že je všechno marné. Nebo že se k vám partner zachoval tak, že už mu to nemůžete odpustit. Nejhorší, co můžete udělat, je postavit partnera před ultimátum nebo hotovou věc. Říct něco, co druhého zraní, můžete kdykoli, bohužel už to však nikdy nemůžete vzít zpět.



    Zkuste to takto:

    “Jsem teď opravdu hrozně rozzlobená, potřebuju se uklidnit. Nech mě prosím o samotě a promluvme si o tom později, až budu mít čistou hlavu.”

     

    Získáte tak čas, kdy si můžete v klidu promyslet, co vlastně chcete a jak pokračovat dále. Zda je ještě šance vztah urovnat, nebo ne. Případně jaké důsledky pro vás a vaši rodinu bude mít, když vztah ukončíte. Taková rozhodnutí je vždy lepší dělat s chladnou hlavou.

  • Musíme pořád řešit sex?


    Sexuální frustrace může mít různé důvody
    Autor: shutterstock

    Je celkem běžné, že páry mají odlišnou potřebu intimností i její načasování. Nejhorší, co však můžete dělat, je partnera bez rozumného vysvětlení odmítat. Součástí zdravého vztahu je také intimní život, a pokud vám to v něm neklape, zaděláváte si na řadu dalších partnerských problémů. Proto je nutné o svých potřebách otevřeně mluvit, i když vám to třeba není příjemné. Takže pokud zrovna nemáte na sex náladu, na rovinu partnerovi vysvětlete proč.



    Zkuste to takto:

    “Jsem dneska úplně vyřízená, ale hrozně se těším na sobotu večer, až budou děti u babičky. Uděláme se hezký večer. Jsi pro?”



    Je normální být unavený nebo třeba mít zdravotní potíže, ale je dobré dát partnerovi najevo, že chyba není v něm a že po něm stále toužíte. Sex totiž není jen o orgasmu. Je to způsob, kterým si páry projevují lásku, a bez ní žádný vztah neobstojí.

  • Jsi sobec!

    Hysterická ženská
    Autor: Shutterstock.com

    “Zase ses na mě vykašlal. Jsi táta na baterky. Jiní tátové si na děti udělají čas. Myslíš jenom na sebe a práci. Máma si taky myslí, že bys mi měl víc pomáhat...” Všechna obvinění tohoto typu zahánějí vašeho partnera do kouta. Znevažujete tak jeho charakter a ponižujete ho. Navíc to nejspíš není pravda, protože jinak byste s ním přece nebyla, že? Kromě toho, vtahovat do vašich sporů jiné lidi, ať už je to vaše rodina nebo kamarádi, a ohánět se jejich názory je irelevantní. Oni ve vašem vztahu nežijí, nevyřeší ho za vás, a navíc tak dáváte najevo partnerovi, že je jeho nedostačivost předmětem veřejných debat, což je velice ponižující.

     

    Nikdo nejsme dokonalý, a tak je třeba být ve vztahu shovívavý. V hádkách míváte často neovladatelnou touhu druhého slovem ranit, ale pamatujte na to, že jedovatostmi se jen vzdalujete od konkrétního tématu a zavádíte diskusi na zbytečně konfrontační úroveň. Místo toho zkuste partnerovi naznačit, že pokud pro vás nebo pro rodinu obecně něco vykoná, bude to radost i pro něj.


    Zkuste to takto:

    “Pamatuješ, jak jsme byli na Honzíkově zápase? Pořád o tom mluví, že to byl nejlepší den. Co kdybychom příští neděli po zápase zašli na zmrzlinu?”



    Vynechat z diskuse svůj názor na věc a své hledisko opravdu pomáhá. V tu chvíli dáváte partnerovi možnost se zachovat správně, aniž by měl pocit, že do toho byl dotlačen násilím. Dáváte tak najevo, že respektujete jeho povinnosti mimo rodinu, ale současně i to, jak je rodina důležitá.

Diskuse ke článku
.