Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vánoce, čas usmíření: Jak urovnat, co se letos pokazilo

  • Na urovnání hádek není lepší čas!
    22. prosince 2014 | 06:00

    Vánoční čas je také časem přemítání o tom, co se nám za uplynulý rok povedlo, a co nikoli. A nejvíce nás obvykle trápí spory s našimi blízkými. Takže ať už jste se letos pohádala s matkou, rozkmotřila se s kamarádkou nebo vás ukrutně naštvaly děti, není lepší doba na to, zakopat válečnou sekyru. Ostatně i k usmíření s partnerem je romantika u stromečku jako stvořená.

  • Udělejte první krok

    žena, muž, usmiřování
    Autor: Shutterstock

    Někdo to udělat musí a nic to nestojí. Zavolejte tomu, po kom se vám stýská, a řekněte mu, že vás vaše hádka mrzí. Pokud se máte opravdu rádi, nejspíš se nepotkáte s odmítnutím. Během vánočních svátků se rodiny i přátelé setkávají, takže je dost pravděpodobné, že se s dotyčnou osobou potkáte. Buďte ten, kdo nabídne ruku k usmíření. Život je krátký na to, abychom ztráceli čas zbytečnými spory s lidmi, na kterých nám záleží. Znáte tu scénu, jak stojí filmová hrdinka na nemocniční chodbě a pláče, protože poslední slova, která někomu blízkému řekla, byla ve vzteku? A on odešel. Nikdy už to nemůže vzít zpět. Tak to se stává dnes a denně. Pamatujte na to, až zase budete chtít říct, že jste s někým navěky domluvila.

  • Přijměte vstřícné gesto

    Autor: Shutterstock.com

    Je dost možné, že dceru vaše poslední hádka také mrzí a zavolá vám sama. Uvědomte si, že udělat první krok je vždy těžké, a neházejte usmíření klacky pod nohy. Nejspíš už o tom týdny nebo měsíce přemýšlí. Hledá vhodná slova a ne a ne je najít. Bojí se, že ji odmítnete, ponížíte a ublížíte jí, a přesto našla odvahu nabídnout vám smír. U pečení vánočního cukroví je jedinečná příležitost si o všem v klidu promluvit.

  • Odpusťte, nebo to alespoň zkuste

    žena, muž, usmiřování
    Autor: Shutterstock

    Rodinné spory často vznikají z velice vážných důvodů, o to těžší je tomu, kdo vás ranil, odpustit. Pokud není ve hře domácí násilí nebo jiné patologické chování a na vylepšení vzájemného vztahu vám záleží, budete se muset pokusit odpustit. Co se jednou stalo, nejde odestát. Je třeba jít dále a vystavět vztah znovu.

  • Přiznejte svůj díl chyby

    kamarádky
    Autor: Shutterstock

    Na počátku by měla stát omluva, a to omluva obou stran. Na konflikt jsou vždy třeba dva. Je jasné, že někdo k němu asi zavdal příčinu, ale pokud se rozhořela nesmiřitelná válka, chybu udělal nejspíš i ten druhý. Omluvte se navzájem za to ošklivé, co jste si udělali. Ať už to byla jen hlasitá výměna názorů nebo v afektu vykřiknutá urážka.

  • Nevracejte se ke sporu



    podání ruky
    Autor: Shutterstock

    Pokud nechcete obnovený vztah nebo přátelství v zárodku zadusit, nevracejte se ke starým svárům. Co jste si, to jste si, a tlustá čára. Je dost možné, že to mezi vámi ještě mnohokrát zajiskří, ale vyvarujte se toho, vytáhnout už dávno vyřešený spor jako argument. A slibte si to navzájem a stvrďte podáním ruky. Budete si oba dobře pamatovat, že jste za vším udělali tečku a nový spor je na předešlém nezávislý. Vymotáte se tak z kruhu křivd a výčitek, které plodí jen další neštěstí.

Diskuse ke článku
.