I o Vánocích můžete jíst to, na co máte chuť. Jen je dobré dodržovat desatero, které dali dohromady odborníci ze sdružení Stop obezitě. Dozvíte se v něm například, zbavit kapra přebytečného tuku či jak připravit odlehčenou variantu pohoštění.
1. Do bramborového salátu přidejte více zeleniny.
2. Majonézu v bramborovém salátu nahraďte zakysanou smetanou nebo ještě lépe bílým jogurtem – třeba řeckým s nízkým obsahem tuku (vyrábí ho Polabské mlékárny), místo klasické majonézy můžete použít také majonézu light, která má zhruba poloviční energetickou hodnotu.
3. Volte jiné tepelné úpravy než smažení nebo alespoň přebytečný tuk odsajte ubrouskem.
4. Smaženého kapra či řízek můžete také zbavit přebytečného tuku krátkým ponořením do vroucí vody.
6. Při přípravě cukroví se snažte omezit množství použitého tuku.
7. Zkuste připravit návštěvě odlehčenou variantu pohoštění (např. v podobě zeleninových jednohubek – podklad plátek mrkve, okurky a na to tvarohovou pomazánku s křenem, česnekem apod.), uvidíte, že to po několikadenním přejídání většina hostů ocení.
9. Nebojte se experimentovat. Používejte při přípravě cukroví méně běžné suroviny, které mohou pomoci snížit energetickou hodnotu (např. ovesné vločky, mrkev, různé druhy ovoce, celozrnnou mouku apod.). Kupujte netradiční ryby, méně známé ovoce apod.
10. Nejdůležitější rada na závěr: Vždy záleží na zkonzumovaném množství, zbytečně se nepřejídejte. Na štědrovečerní večeři si bez výčitek pochutnejte, není nutné hledat pokaždé nějaké méně energetické náhražky. Další dny využívejte metodu JJP (jez jen polovinu toho co o předešlých Vánocích).