Když se tolik doporučuje tmavé pečivo místo světlého, má smysl podobným směrem uvažovat i u cukroví? Popravdě řečeno, pokud řešíte hlavně energetický příjem, tak moc ne. Protože tmavá mouka má stejně energie jako ta světlá, nehledě na to, že pečivo z ní se mnohem hůře zpracovává. To samé platí i o tmavém cukru – ať už je z řepy nebo třtiny, nemá méně energie. Je možná o něco zdravější, ale dietní cukroví zkrátka neexistuje.
Pokud chcete udělat cukroví zdravější a dietnější než jindy, vyměnit rafinovaný bílý cukr za tmavší a mouku za celozrnnou nestačí. Už proto, že energetická hodnota takových sladkostí zůstane stejná.
Pravda, strávníky včetně vás možná odradí neobvyklá chuť či trochu jiná konzistence, ale spoléhat jen na to nejde. Chcete-li cukroví skutečně dietnější, musíte pátrat po úplně jiných receptech – takových, které například více pracují se sušeným ovocem, oříšky a méně zapojují mouku a cukr, případně tuk.
Tmavá mouka může mít dokonce ještě více kilojoulů
Bílou mouku lze nahradit zcela nebo částečně moukou celozrnnou, která má více vlákniny, minerálních látek a vitaminů.
Na druhou stranu může mít dokonce více kilojoulů než bílá mouka, i když rozdíl nebude velký.
Pokud chcete vyzkoušet tak trochu jiné vánoční sladkosti, použijte i jiné druhy mouky než vyloženě bílou pšeničnou. Například špaldovou, žitnou, pohankovou, sójovou nebo amarantovou.
Místo cukru med, místo čokolády karob?
Možná bílý cukr už vůbec nekupujete a v obchodě vždycky sáhnete po tmavém.
Pak byste ale měli vědět, že se vyplatí dívat se na obaly a kupovat ten, který je skutečně tmavý a neprošel rafinací.
Protože někteří výrobci bílý cukr barví nahnědo pomocí karamelu, hnědý cukr může mít stejně kalorií jako bílý.
Když už chcete méně tučné sladidlo, zkuste med.
Tip navíc? Pokud se chcete vyhnout sladké čokoládě nebo kakaové polevě, abyste do sebe nedostávali spoustu cukru a tuků, včetně ztužených, vyzkoušejte karob, najdete ho i pod názvem svatojánský chléb. Seženete ho v prodejnách zdravé výživy.
Tip navíc!
Glykemický index cukroví snížíte tím, že se budete snažit zabudovat do cukroví co nejvíce bílkovin (sníh z bílků, tvaroh) a co nejvíce vlákniny (vločky, mrkev, ovoce, celozrnnou mouku).