Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

8 staromódních rad pro šťastné manželství!

  • Aby vám láska vydržela, potřebujete víc než vzájemnou chemii.
    2. října 2014 | 06:00


    Čím to, že našim babičkám a dědečkům manželství obvykle vydržela, když dnes se každé druhé rozvádí? Opravdu se tolik změnila doba, společnost nebo my lidé? Vyptávala jsem se na to často své již zesnulé babičky, svého profesora a mentora v jedné osobě, i řady dalších seniorů, s nimiž jsem se setkala nádhodně či pracovně. Přečetla jsem spoustu rozhovorů s výjimečnými lidmi, kterým vztah vydržel až do onoho podzimu života. A víte na co jsem přišla? V mnoha ohledech nás špatně vychovali, nejen rodiče, ale celá ta podivná totalitní doba! Zapomněli jsme na to, co je v dlouhodobém vztahu dvou lidí to nejdůležitější. Pojďte si to s námi připomenout.

  • Buďme opravdu spolu

    Romantiku můžete zažít i v manželství.
    Autor: shutterstock.com
    Babička s dědou si každý večer, když uložili moji mamku a strýce do postýlek povídali. Někdy krátce, jindy déle, ale hleděli si do očí a mluvili o tom, co jim den přinesl, co přinesou ty další, co si o tom či onom myslí. Po dědově smrti na to babička často se slzou v oku vzpomínala a nechápala, proč s mým tehdejším přítelem večer místo povídání koukáme třeba na tři filmy za sebou. Popravdě děláme to s mým současným, a pevně věřím, že doživotním partnerem, také. Ale alespoň jeden večer v týdnu vypneme televizi, odložíme chytré telefony, vypneme počítač (tedy pokud si z něj zrovna nepouštíme hudbu), otevřeme lahvinku vína nebo dvě a povídáme si až do kuropění. Čas od času někam vyrazíme sami dva, třeba na koncert, výlet nebo obyčejnou dlouhou procházku se psem. Myslím, že právě díky tomu, se nám daří zůstat v tom každodenním běhu o život spolu.

  • Věnujte si pozornost

    ...
    Autor: Shutterstock
    Není nic snazšího sklouznout v dlouhodobém vztahu k monotónní rutině, kdy jeden druhého vnímáte už jen prostřednictvím povinností, které máte a toho, zda jsou či nejsou splněny. Můj nevlastní strýc Otto, dlouholetý editor ČTK, chystal své ženě, tetě Jiřince, každý den malé překvapení. Vždy čekalo na komodě v předsíni. Někdy to byl krásně zbarvený podzimní list nebo její milovaná kopretina, jindy třeba hezký šátek, její oblíbený dortík nebo knížka či strýčkova vlastní básnička. Zkrátka dával jí denodenně najevo, že na ni myslí. Dělal to, i když tetička Jiřinka zemřela. Možná vám to bude připadat staromódní, ale udělat něco trochu iracionálního nebo prostě milého jeden pro druhého, by mělo být součástí každé vztahové rutiny. Ať už je to snídaně do postele, nebo pár hodin spánku navíc, když za svého partnera převezmete některou z jeho povinností.

  • Lichotek není nikdy dost

    Poslouchejte řeč jeho těla! Často k vám promlouvá více, než slova.
    Autor: Profimedia.cz
    Hodně se píše o tom, že muže je třeba neustále chválit. Platí to však i pro nás ženy. Dobře míněný kompliment umí smáznout i fakt, že jste zapomněli nakoupit nebo se rozbila pračka. Pamatuji si, jak dědeček babičce vždy pochválil jídlo, dokonce i když bábovku trochu připálila. Vždy, když se vypravili do společnosti, myšleno třeba na návštěvu k jeho sestře, nezapomněl zdůraznit, jak to babičce sluší. A vždy to připomněl i na návštěvě, aby to všichni slyšeli. Babička se vždycky hrozně roztomile pýřila a nikdy nezapomněla dědečka za něco jiného pochválit.

  • Lži plodí jen lži a nedorozumění

    Pokud jste zamilovaná, možná vám to číší z očí.
    Autor: Profimedia.cz
    V dlouholetém vztahu se rozhodně nevyplatí lhát a vymlouvat se. Obvykle se máte navzájem dost přečtené a nějaké mlžení vyústí jen v trapno a hořkost. Já moc dobře vím, že můj milovaný nestihl přivrtat ten věšák na prádlo, ne proto, že by měl tak málo času, ale proto, že se zasekl u internetu a zapomněl na realitu. A vlastně bych ocenila, kdyby stejně jako můj stařičký profesor a náš rodinný přítel přiznal, že ty kabáty z čistírny nevyzvedl proto, že se zakecal s kolegou na fakultě, místo toho aby spřádal litanie na pražskou dopravu. Stejně tak já bez mučení přiznám, že jsem se na pracovním večírku zdržela proto, že se tam zjevil můj bývalý, a byla jsem ukrutně zvědavá, jak se mu žije. Věřím, že mi můj muž věří natolik, že nebude zbytečně žárlit.

  • Omlouvat se je lidské

    Olina svému nevěrnému muži nakonec odpustila.
    Autor: Shutterstock.com
    V každém vztahu dochází ke sporům a nedorozumění. Nikdo nejsme dokonalý a čas od času něco poděláme. Na tom se nedá nic změnit, ale můžete se vždy omluvit. Stačí jen nahlas ve vhodnou chvíli říct magické slůvko: “Promiň.” Přiznat, že jste se mýlili nebo něco nezvládli. Upřímně. Protože pugét bez, jak by pravil právník, účinné lítosti, je jen prázdné gesto. A nikdy nesnižujme svou omluvu výmluvou. Zkrátka stalo se a nejde odestát.

  • Co se doma navaří, to se doma sní

    ...
    Autor: shutterstock.com
    Ne vždy je vše sluncem zalité a daří se tak, jak bychom si představovali. Ale to, že se doma o něco přete, nebo řešíte nějaký problém, by mělo zůstat mezi vámi. Je to váš vztah a cokoli v něm změnit je jen ve vaší moci. To, že partnera vystavíte kritice před jinými lidmi, ho jen uvede do defenzivní role, a v té se nikomu nelíbí. Jasně, s kamarádkami si postěžujte, jak vás ten váš trápí, ale až budete s partičkou v hospůdce, poznámky o tom, jak je nemožný, že nezařídil to či ono, si nechte pro sebe. Dědeček vždycky říkal, že prádlo se má prát doma a peskoval mou matku, když se ve společnosti neuctivě vyjadřovala o svém exmanželovi, přesto, že mu sám nemohl přijít na jméno. To samé dnes platí i o komunikaci na sociálních sítích. Máte-li potřebu sdílet příspěvky, které vašeho partnera jakkoli ponižují či urážejí, můžete vztah rovnu odpískat.

  • Přetrhněte se jeden pro druhého

    ttt
    Autor: shutterstoclk
    V jednom filmu, jehož název si nepamatuji, vypráví úspěšný moderátor svému mladšímu kolegovi, proč se s ním rozešla jeho žena, kterou, ačkoli on sám má momentálně za přítelkyni o 15 let mladší topmodelku, stále miluje. “Prý že jsem se v tom našem manželství moc nepřetrhl. Takže, chceš -li aby tě žena milovala, musíš se pro ni přetrhnout.” A to platí i obráceně. Sliby nemají žádnou cenu, pokud je neplníme. A pokud toužíme po nehynoucím obdivu a respektu toho druhého, musíme se snažit své sliby plnit ne na 100%, ale alespoň na 120%. Dávat více, než očekáváte, to je to tajemství.

  • V dobrém i zlém

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Být věrný možná vyšlo z módy, ale loajalita se cení, jak v partnerském tak třeba v pracovním vztahu. Jednou jste tým a dokud vás zákon či smrt nerozdělí, měli byste kopat za stejné barvy. A to i tehdy, když ten druhý ztrácí půdu pod nohami a nevidí světlo na konci tunelu. Proto nás příroda svádí do párů, protože ve dvou se i velké starosti zvládají lépe. Ten, kdo uteče při první bouřce, nemůže čekat, že v životě něčeho dosáhne. Ať už je to štěstí v lásce nebo úspěch v práci.

     

Klíčová slova:  láska, láska a vztahy, manželství
Diskuse ke článku
.