Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chci ho, ale on mě ne! Proč toužíme po něčem, co nemůžeme mít?

Nešťastná láska
31. března 2014 | 12:00

Moje kamarádka mi nedávno vyprávěla, jak je zamilovaná do svého bývalého přítele, o kterém při rozchodu tvrdila, že je nenapravitelný ňouma. To mě donutilo k zamyšlení, proč vlastně vždycky toužíme po tom, co nemůžeme mít?

Když mi minulý týden kamarádka Iva už asi hodinu líčila, jak je strašně zamilovaná a pěla ódy na neznámého prince na bílém koni, docela jsem jí její blažený stav záviděla. Tedy jen doby, kdy z ní vypadlo, že onen dotyčný je její bývalý přítel Jirka. "Ten, na kterého si měsíc v kuse nadávala a nenazvala ho jinak, než ňouma bez šance na kvalitní život", vypadlo ze mě. A rozpoutala se několikahodinová debata.

Zamilovaný ňouma

Iva chodila s Jirkou necelé tři roky. On byl do ní bezhlavě zamilovaný, ona to měla tak trochu na háku. Když se Jirka po více než dvou letech vztahu a s třicítkou na krku začal bavit o založení rodiny, Iva zařadila zpátečku. Začala na něm hledat chyby a během pár měsíců usoudila, že Jirka je vlastně ňouma, který se místo kariérního růstu zajímá o pro ni nezajímavou přírodu. A tak Jirka, chlapík bez budoucnosti, dostal místo vytouženého potomka kopačky.

Nešťastná láska
Autor: Shutterstock

Z blbce idolem

Ale jak to, že se za půl roku stal z nudného "přírodovědce" klon Brada Pitta? "Potkala jsem Jirku s nějakou ženskou, drželi se za ruku! On si za mě našel náhradu, chápeš," vychrlila na mě Iva, ale já jsem nechápala. Proč jí to vadí, když se s ním rozešla? V tomto případě zafungovala nejspíš ženská ješitnost, vlastnost, kterou neoplývají jen pánové. Iva totiž Jirkovi zavolala, jestli nechce zajít na kafe, a Jirka k jejímu údivu nechtěl. Od té doby ho neustále uhání a tvrdí, že je to muž jejího života.

Je na vině ego?

"Když se muž či žena setkají s odmítnutím a následně ten druhý stoupne v jejich očích na ceně, může hrát velkou roli ego. To trpí, protože je zasažené. Pak se můžeme začít snažit o druhého ještě více, abychom si dokázali, že ho dostaneme. Je to výzva. Už jen samotný fakt, že takový člověk nás odmítl, nám může ne vždy objektivně dávat najevo, že to nejspíš bude kvalitní partner, když si může takhle vybírat", vysvětluje jednání Ivy psychoterapeutka, Mgr. Markéta Jarolímková.

Chceme to, co nemůžeme mít

Když jsem se nad tím zamyslela, napadlo mě, že je to jako s oblečením, které si vyhlédnete, toužíte po něm, ale v obchodě už nemají vaši velikost. Tohle zdrcující zjištění ještě umocní vaší touhu po konkrétním módním kousku. Proč toužíme po něčem, co nemůžeme mít, ať už je to muž, drahý nábytek nebo vysněné, ale vyprodané lodičky?

Psychoterapeutka Mgr. Markéta Jarolímková, www.psychoterapie-jarolimek.cz
Autor: archiv

"Pokud chceme něco jen proto, abychom měli víc, může to jednoduše znamenat, že jsme nenasytní. Zároveň to ale nemusí být vždy špatně, protože nás to pohání dopředu a nutí nás se zlepšovat, abychom v budoucnu na danou věc dosáhli. Když ale toužíme po něčem, co nemůžeme mít my, ale jiní ano, může jít o závist. Také nám to ukazuje, že jsme na tom hůře než ten, který si to dovolit může - ať už finančně, zdravotně nebo třeba z hlediska věku", říká psychoterapeutka.