Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Leden, měsíc rozchodů: Proč po Vánocích láska slábne?

Hroutí se vám vztah? V lednu to není nic neobvyklého!
8. ledna 2014 | 14:00

Vánocům už odzvonilo a přichází opět otravná kažodenní rutina - práce, úklid, únava a hádky s partnerem. Proč se vlastně leden stal oficiálním měsícem rozchodů.

Voňavý vánoční stromek už stojí u popelnic, pod jmelím jste se políbili nesčetněkrát a svátky plné pohody jsou nadobro pryč. Přichází těžké procitnutí do reality, které pro mnoho párů po celém světe znamená rozchod. Podle britských průzkumů se totiž právě v lednu rozešly téměř dvě třetiny ze všech dotazovaných párů.

"Ponorka"

Podle psychologů se jedná o ponorkovou nemoc, kterou umocňuje nedostatek pohybu a denního světla. Venku je navíc zima, proto lidé tráví více času doma, jsou bez nálady a jak se lidově říká, lezou si krkem. Když se k tomu všemu přidá špatná finanční situace způsobená horlivými nákupy dárků, je rozchod téměř na spadnutí.

Rozchod visí na vlásku a vy nic netušíte? Vnímejte varovné signály, které váš partner vysílá.
Autor: Shutterstock

"K negativní pocitům přispívají především vánoční svátky a konec roku. Musíme stihnout vše dokončit v práci, doma nás čeká úklid a horlivé přípravy na Vánoce a pak konečně přichází ten pravý odpočinek," říká vztahová poradkyně, Mgr. Lenka Špačková.

"Když je vše hotové, místo radosti mnohdy pociťujeme únavu a vyčerpanost. Navíc máme najednou čas přemýšlet nad sebou a nad svým životem," dodává vztahová poradkyně.

Co pomáhá?

Pokud nechcete váš vztah úplně odepsat, zkuste začít trochu víc "žít". Choďte pravidelně cvičit, ať si vyplavíte hormony štěstí a navštivte svou rodinu a nejbližší přátelé. I přes chuť jen nehybně ležet a mlčet, zkuste se svým partnerem prohodit pár vlídných slov.

V každém případě se vyhněte zoufalým experimentům na záchranu vašeho vztahu. Zbytečně prodloužíte trápení a nikam to nepovede.