Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Volný vztah: Moderní láska nebo trpěná nevěra?

Otevřené manželství není pro každého. Takový vztah potřebuje hodně tolerance a také hodně sebevědomí obou partnerů
2. května 2013 | 10:00

Volné manželství není výdobytkem moderní doby, v Americe takto začali páry žít už v 60. letech, ale nyní se o tomto způsobu život hovoří čím dál tím více.

Otevřený neboli volný vztah může být řešením partnerské krize, ale i alibismem jednoho z partnerů. Pokud se tedy do volného vztahu pustíte, ať už k tomu máte jakýkoli důvod, měli byste dodržovat pár základních pravidel, která vám zaručí oboustrannou spokojenost.

1. Ujasněte si, jak to chcete hned na začátku
Některé páry si partnery navzájem schvalují, jiní trvají na tom, aby to byli úplně cizí lidé. Pro váš klid si klidně nechte přinést potvrzení o zdravotním stavu. Stejně tak, jako to s jakými partnery budete, si předem ujasněte i ochranu. Dohodněte se například, že se s nikým nebudete stýkat bez kondomu, ať už budete mít jen jednoho stálého vedlejšího partnera nebo si budete užívat hned s několika.

Když nás sex nebaví. Co dělat?
Autor: Shutterstock.com
2. Mluvit nebo nemluvit
To, že máte volný vztah neznamená, že oběma bude příjemné se o svých intimitách s jinými partnery bavit. Dejte proto pozor na sdílení zážitků a dohodněte se předem, jestli chcete vědět nebo nevědět, co a jak se děje, když nejste spolu.

3. Pozor na lásku
Když už do svého vztahu pustíte někoho dalšího, musíte také počítat s tím, že se nebude jednat jen o nějaký sexuální záskok, ale také o vztah. Prototypem takového otevřeného manželství jsou například Gábina Osvaldová a Ondřej Soukup, kteří mají oba své partnery, a přece jsou stále spolu.

4. Někdy spolu jindy ne
Pokud žijete ve volném vztahu, zřejmě k sobě stále něco cítíte, chcete být spolu, ale přesto někdy bez sebe. Tím se otevřené manželství liší od toho odloučeného, kdy spolu partneři být nechtějí, jen se zkrátka ještě nerozvedli. Nastavte si tedy intenzitu stýkání se s jinými partnery tak, abyste měli čas i na sebe. Například si řekněte, že každé úterý a čtvrtek budete s někým jiným a ostatní dny strávíte spolu, jako pár.

je narození dítěte v postatě účinnou antikoncepcí?
Autor: Profimedia.cz
5. Klidně řekněte dost
Často jeden z partnerů podlehne naléhání na otevřené manželství, aniž by po něm opravdu toužil, a to jen proto, aby svého partnera neztratil. Jenomže pak přijde okamžik, kdy toto soužití nesnese. Je tedy zapotřebí komunikovat spolu, zachovávat k sobě úctu a ujasnit si, kde je vaše hranice. Příkladem toho, že i v otevřeném manželství jsou jisté hranice, byla herečka Zlata Adamovská. Její manželství bylo sice otevřené jiným ženám po boku manžela Radka Johna, ale ne jiným dětem. A tak, když vyšel najevo mimomanželský potomek, herečka udělala rázný rozvodový krok.