Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak to vidí muži: Nevěra je nekonečné dilema

29. listopadu 2011 | 17:00

Polovina manželství v Česku končí rozvodem. K neštěstí mnoha milenek překoná druhá polovina všechny problémy a zůstanou spolu. Myslete si o nevěře, co chcete, stejně nezmizí. Co by poradili zoufalé milence muži?

Dopis čtenářky

Mám přes dva roky vztah se ženatým mužem. Jsem bezdětná a moc toužím po miminku, on už dvě odrůstající děti má. Od začátku to vypadá, že svou ženu chce opustit, je s ní nešťastný. Poslední dobou mi ale dochází, že to asi neudělá, hlavně kvůli dětem. Nevím, co dělat. Dát mu nůž na krk – buď ona, nebo já? Rozejít se s ním? Počkat? Vím, že mě asi odsoudíte, ale strašně ho miluju a jsem bezradná.
Iva (36)

Václav Dušek (29), IT specialista

1089926:gallery:true:true„Myslím, že Iva by měla svému milenci položit nůž na krk – ať se rozhodne. Najít vhodnou chvíli, místo, vědět, že bude dost času promluvit si o tom, jak oba vidí budoucnost. Je to velmi závažné životní rozhodnutí, a tak je třeba, aby vyložili karty na stůl.

Obecně si myslím, že pokud má jeden z partnerů dlouhodobý paralelní milostný vztah s někým jiným, není partnerství (manželství) zdravé, někde selhává a z dlouhodobého hlediska nejspíš nevydrží. Je to ovšem jen můj názor, vše je velmi individuální a nelze generalizovat.“

Pavel Procházka (52), novinář

„Milá Ivo, neopouštět rodinu kvůli dětem je pro vašeho partnera tradiční omluva i výmluva. Schovávat se za odrůstající děti, které o takové rodičovské oběti možná ani nestojí, je všeobecně hojně rozšířená metoda.

1030298:gallery:true:trueKdyž milenci dáte nůž na krk, třeba od své manželky nakonec opravdu odejde, ale nikde není psáno, že se k ní a k dětem zase rychle nevrátí. Mám však dojem, že mu to takhle docela vyhovuje a že si na dvojí život zvykl.

Spíš než váš nůž na krk by ho asi donutil k jednoznačnému postoji nůž na krk od manželky, až na nevěru svého muže přijde. A tak se časem asi stane. Ale vám se nechce čekat, navíc na nejasný výsledek.

Na vašem místě bych se s ženatým partnerem rozešel. Ovšem já do něj nejsem zamilovaný, takže se mi to lehce říká. Pokud jste do něj ‚strašně zamilovaná‘, asi vám není rady ani pomoci.

Ale pozor, píšete, že moc toužíte po miminku. Váš milenec už dvě má a nevím, jestli by byl ochoten v pokročilejším věku po letech opětovně slevit ze svého životního standardu a starat se znovu o malého křiklouna. Nějak moc změn na jednoho chlapa. Rozejděte se s ním!“

 

Jak jsme na tom s nevěrou?
* Nevěru přiznává 34 % českých žen a 55 % mužů.
* 25 % žen bylo nevěrných s kolegou z práce.
* Většina lidí, kteří podvádí svého partnera uvádí, že ho zároveň stále milují.
* 75 % žen a 76 % mužů uvádí, že by byli schopni nevěru za určitých okolností odpustit.
* 60% nevěrníků přiznává, že románek trval obvykle déle než měsíc.

Co řekli slavní Francouzi o nevěře

Napoleon Bonaparte
Autor: profimedia.cz
Napoleon Bonaparte:
Nevěra není záležitost nijak komplikovaná, naopak zcela jednoduchá, je to záležitost vhodné pohovky.

Filozof a spisovatel Charles Louis Montesquieu:
Francouzi o svých ženách skoro nikdy nehovoří. Bojí se, aby o nich nemluvili před lidmi, kteří je znají lépe než oni sami.

Autor: oli, Kbak