Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jedináček a prvorozený: Hodí se k sobě vůbec?

Kdy jsme se narodili do rodiny může mít fatální následky na to, jak bude probíhat náš vztah
5. února 2011 | 08:50

Partnerství ovlivňuje spousta faktorů, podvědomých i vědomých. Vědci si stojí za tím, že je pro budoucí vztahy nejdůležitější, v jakém prostředí vyrůstáme do věku šesti let. S tím samozřejmě souvisí, v jakém pořadí jsme se do rodiny narodily. Jste jedináček, prvorozená nebo snad rozmazlovaný poslední přírůstek? A jak je na tom váš partner? Hodíte se k sobě?

Prvorozený a posledně narozený

Pokud to tak s partnerem máte, můžete si jen gratulovat. Prvorozený je totiž zvyklý o někoho pečovat, což je přesně to, co posledně narozený potřebuje. Zároveň je organizovaný, což je vlastnost, která "mazánkovi" chybí. Ten si naopak užívá být na někom závislý. Zároveň ale do života prvorozeného dokáže vnést svou ztřeštěnou povahou světlo. Dokáže ho ale i svým riskantním chováním a rebelstvím pěkně vytočit. Má prostě vlastní názory, které vášnivě prosazuje.

Dva prvorození

Oba jsou soutěživí, tudíž dochází k mnoha sporům. Jeden z partnerů by si měl najít alespoň práci, ve které bude mít dominantní postavení, aby potom dokázal překousnout, když ho partner bude navigovat a říkat mu, co má dělat. Zásadně musí fungovat vzájemné respektování.

Prvorozený a jedináček

Není to dobrá kombinace stejně jako předchozí možnost. Má to ale jedno velké plus, a sice že prvorozený se poměrně dobře dokáže vcítit do pocitů jedináčka.

Prvorozený a uprostřed narozený

Uprostřed narozený vyjde se všemi. Radši ustoupí a udělá kompromis, než aby se dohadoval, to si dostatek užil jako dítě v sourozeneckých žabomyších válkách. Svou dobrotou ale mohou také docílit toho, že ztratí v očích prvorozeného, dominantního partnera respekt.

Uprostřed a posledně narození

Prostředně narozený je většinou dost benevolentní k výstřelkům "mazánka". Tomu to samozřejmě vyhovuje, takže v této kombinaci dochází v podstatě k harmonii.

Dva uprostřed narození

Zdálo by se, že partneři s těmito dispozicemi se k sobě perfektně hodí. Že si budou naslouchat, ustupovat si a podobně. Jenže právě v tomto bodě může tkvít kámen úrazu. Nemusejí se umět domluvit. Někdy je záhodno dupnout si a přestat stále ustupovat, jinak se také nemusíte dobrat požadovaného cíle.

Uprostřed narozený a jedináček

Toto je poměrně dobrá kombinace. Někdy se ale může stát, že se uprostřed narození mohou cítit zastíněni a řízeni jedináčkem, aniž by věděli, jak k tomu došlo. Jedináčkové jsou totiž velmi dobří manipulátoři.

Dva posledně narození

Když se sejdou dva s takovýmito charaktery, vznikne šílený pár. Myšleno ale v tom dobrém slova smyslu. Oba jsou velmi kreativní a ve svých nápadech se doplňují, někdy ale jejich zápal a energie může skončit chaosem. Co se týče každodenních povinností, tito lidé si nedokáží zorganizovat den, takže se často stává, že doma například není nakoupeno. Jednoduše proto, že nakoupit oba zapomněli, nebo předpokládali, že to udělá ten druhý.

Posledně narozený a jedináček

Posledně narozený je hodně kreativní a má dobrodružnou povahu, což je ku prospěchu jedináčka. Ten má oproti partnerovi naopak výhodu v tom, že dokáže schopně organizovat, a tak se navzájem poměrně dobře doplňují a dochází k harmonii.

Dva jedináčci

Toto je rozhodně nejsložitější situace. Pro oba je totiž úplně nové, že jsou s někým v úzkém kontaktu. Nejsou tak schopni vcítit se do druhého neboli bát empatičtí. Je tu vysoký potenciál nedorozumění, co se týče pole emocí. Oba totiž chtějí být u moci a nechtějí být řízeni tím druhým. Pokud se jim povede najít kompromis, je to velký úspěch a měli by si gratulovat.

Autor: mivr