Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nevěra – proč k ní dochází a jak ji odhalit

Nevěru máme zkódovanou geneticvky.
28. října 2009 | 08:29

Jen málokomu se nevěra v partnerském vztahu vyhne. Záleží na tom, jak moc jsme ochotní si tuto možnost připustit. Psychologové říkají, že je dobré se na nevěru partnera či partnerky připravit.

Co je nevěra?
Nevěra je situace, kdy váš partner udržuje s někým dalším kontakt, který vám citově ublíží. Nemusí se jednat nutně o sex, stačí i nesexuální důvěrnosti s další osobou.

Hrůzné statistiky

Ačkoli se to někomu nebude líbit, je pravdou, že s nevěrou se v životě střetne více než devadesát procent vztahů. Většina nevěrníků zůstane naštěstí utajená a vztahu tedy vlastně neublíží. To ovšem předpokládá, že nevěrník nebo nevěrnice se se svým „sladkým tajemstvím“ nesvěří partnerovi. Ten je pak automaticky postavený do role, ve které možná ani být nechtěl: do role rozhodčího, který má v rukou další osud vztahu.

Chtěl konec, měl ho mít.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Rada:
Nechcete-li zásadně a osudově změnit svůj život a současný vztah ukončit, nikdy o své nevěře neříkejte svému partnerovi. Zde platí lidové – zatloukat, zatloukat, zatloukat.

DŮVODY NEVĚRY:

- nuda ve stávajícím vztahu – může jít o stereotyp v sexu i ve vztahu jako takovém, nevěrník se snaží si užít něco, co „doma nemá

- krize středního věku – člověk má pocit, že mu „ujíždí vlak“

- snaha získat nějakou výhodu - například v práci získat sexem s nadřízeným lepší pozici či plat - zvýšit si sebevědomí

– zvýšit si sebevědomí - zájem o vlastní osobu dělá radost každému, nevěrník si připadá přitažlivější

Máme to v genech

Nevěru máme zkódovanou geneticky. Ačkoli se většinou dočtete, že se to týká spíše mužů, platí to stejně tak i pro ženy. Obě pohlaví mají cíl o nejkvalitnější geny a jejich rozšíření. Někteří zkušení nevěrníci při zjištění nevěry proto rádi používají argument: „Já za to nemůžu, ovládá mě příroda.“ V zásadě mají pravdu. „Civilizace výrazně respektuje morální a citovou nadstavbu vztahů, přestože si přírodní principy jejich fungování velmi dobře uvědomuje. Jinak řečeno, dobře víme, že nevěru způsobuje i pudová snaha o zachování genů. Zároveň však zdůrazňujeme morální direktiva – například že věrnost je ušlechtilá, pomáhá páru vytvořit dobré podmínky pro výchovu dětí a podobně,“ vysvětluje psycholožka Simona Králová.

Nevěra vztah zabíjí, ale někdy i oživuje.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

PŘÍZNAKY NEVĚRY:

- přímé přistižení při činu čili in flagranti (tady se dá jen stěží vymlouvat nebo mlžit a zatloukat)

- časté psaní sms a ostražité hlídání si mobilního telefonu (právě mobil je v poslední době nejčastějším „původcem“ prozrazení nevěry)

- zvýšená pozornost o vlastní vzhled

- častější „pracovní povinnosti“ mimo domov, případně častější služební cesty či zvýšené výdaje za pohonné hmoty

- změna četnosti sexuálních styků s aktuálním partnerem (buď pokles, nebo naopak zvýšení sexuální aktivity, neobvyklý zájem o netradiční sexuální praktiky a podobně)

- častější e-mailování v nezvyklou dobu

- pohledy zaměřené na nekonečno (lidově pohled „do blba“)

- nezvykle nepříjemné nebo naopak podivně příjemné chování doma, nevěrník může být doma i podivně netečný až apatický

Je to jen bokovka!
Z mnoha úst nevěrných už po prozrazení „úletu“ zaznělo: „Proboha, vždyť to byla jen bokovka, jednorázovka, nic to neznamenalo!“ Ačkoli to může být skutečně pravda, i taková bokovka a jednorázovka může naprosto zlikvidovat do té doby funkční vztah dvou lidí a rozbít rodinu. Ne každý máme totiž stejný „práh snesitelnosti“. „Někomu jako důvod rozchodu stačí i esemesky se sexuálním nebo jinak emočně ubližujícím textem. Partner přece nemusí být přímo nachytaný při pohlavním styku s třetí osobou, aby to toho druhého z páru zásadně zranilo,“ říká doktorka Králová. Na druhou stranu je třeba rozlišovat mezi tím, že partnerovi můžeme skutečně ublížit, a tím, kdy si náš protějšek ubližuje sám – nenormální žárlivostí na všechno a na všechny, včetně poštovního doručovatele či řidiče tramvaje.

Ženy na nevěru reagují agresivněji než muži.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

TIPY NEVĚRY:

- vážný vztah (nevěrník je citově výrazně zapletený do nového vztahu - tento typ nevěry je pro stávajícího partnera velmi nepříznivý a často končí rozchodem původního páru)

- rozptýlení nebo také aférka (trvá vesměs několik měsíců, bývají v ní zpočátku city zamilovanosti, vše ale poměrně rychle odeznívá – tento typ nevěry není nebezpečný do chvíle, kdy se například obyčejná aférka neprovalí a někdo ze stávajícího páru to začne chtít řešit)

- rychlovka či jednorázovka (jde o nevěru, kdy nevěrník „klopýtne“ třeba na firemním večírku pod vlivem alkoholu – při této nevěře city nehrají prakticky žádnou roli a končí bez citových otřesů pro aktuální vztah)


PORADNA ODBORNÍKA

Psycholožka Mgr. Ludmila Haňková

Je dobré, když někdo sdělí informaci o nevěre podváděnému partnerovi?
Na tuto otázku asi není možné dát obecnou paušální odpověď. Domnívám se však, že ve většině případů by bylo lepší se do rodinných záležitostí jiných takovým způsobem nezasahovat. Jednoduše proto, že málo kdy rodinný přítel nebo přítelkyně přistihne nevěrnicí „při činu“. Většinou se jedná o nejasné indicie nebo mnohoznačné situace, které lze různě interpretovat. Pokud budeme poslem nevyžádaných „špatných zpráv“, riskujeme ztrátu přátelství.

Co říkáte lidovému "zatloukat, zatloukat, zatloukat"?
Heslo „zatloukat, zatloukat a zatloukat“ plně podporuji. Odhalení nevěry může vést ke ztrátě důvěry, která se obnovuje velmi těžko a velmi dlouho. Také přiznáním nevěry přenáší nevěrný partner zodpovědnost za řešení situace na druhého, který se tím vystavuje dvojnásobné zátěží. Na jedné straně se trápí nevěrou a na druhé straně řeší budoucnost rodiny. Spousta záletů zůstanou neodhalené a rodině nějak neublíží, pokud o tom ten druhý neví.

Autor: Silvie Risová