Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jak oživit vztah? aneb Stereotyp nemusí znamenat nudu

Zkuste najít nové možnosti, jak do vztahu vnést inspiraci.
26. října 2009 | 06:24

Máte se s partnerem rádi, ale jiskření z dob začátku vztahu už se mezi vámi vytrácí? Zkuste najít nové možnosti, jak do vztahu vnést inspiraci.

Žádný vztah není ideální, mnoho lidí se bojí například stereotypu a nudy. Ale přestože si to nepřipouštíte, stereotyp je vlastně zárukou fungování vztahů. Vytváří pocit domova, bezpečí a zázemí. Bez něj by mezi partnery vládl destruktivní chaos. Každý den se doma potkáváte, jíte spolu a řešíte, co je potřeba zařídit. Drobné změny a překvapení jednou za čas vztah příjemně oživí. I když váš vztah není v nějakém období zrovna ideální, máte spoustu možností, jak to změnit k lepšímu.

Společné rituály
Tradice a společné rituály přispívají k soudržnosti vztahu. Může to být taková maličkost jako polibek na rozloučenou před odchodem do práce nebo něžné oslovení, které používáte jen vy dva. Jsou to vaše symboly. Oblíbená písnička, místo nebo třeba pravidelná nedělní procházka.

Společná činnost a zájmy
Ideální je, když mají partneři společné zájmy, ať už kulturní nebo sportovní. Zajděte si do kina, do divadla, na výstavu nebo na koncert. Co třeba nějaký festival? Naplánujte si hezký výlet nebo se pravidelně věnujte aktivitě, při které si oba odpočinete od každodenních starostí. Nezapomínejte na společné přátele.

Zkuste najít nové možnosti, jak do vztahu vnést inspiraci.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Láska prochází žaludkem
Vyberte si netradiční jídlo, která byste oba chtěli ochutnat. Můžete pak zajít do restaurace nebo si je společně připravit doma. Případně se můžete ve vaření střídat a jeden pro druhého připravit partnerovu oblíbenou pochoutku nebo úplnou novinku jako překvapení.

Sexuální rutina
Buďte upravená i doma. Dejte svému partnerovi najevo, že vás stále zajímá a že o něj máte zájem. Čím déle se partneři znají, tím lépe vědí, jak toho druhého uspokojit. Nebojte se vyzkoušet i něco nového. Proberte se svým partnerem, co by vás lákalo a jestli je to pro oba přijatelné. Sexuologové varují, že sledování porna může intimní život dvojice zpestřit, ale také zničit. Odvádí totiž od vnitřních prožitků a vyzdvihuje vnější projevy.

Váš tajný fond
Ukládejte si stranou peníze, které použijete jen na společné zážitky. Nemusí to být žádné horentní sumy. Sbírejte třeba kovové dvacetikoruny a po čase můžete úspory vybrat a společně utratit. Napište si seznam zážitků, které byste chtěli oba prožít.

Rozmazlování
Vyhraďte si jeden večer, kdy budete svého partnera rozmazlovat. Hezky se oblečte, podnikněte s ním nějakou zajímavou aktivitu, uvařte mu oblíbené jídlo, připravte mu relaxační koupel a zahrňte ho něžnostmi a péčí. Příště bude rozmazlovat on vás! Kdo bude první na řadě určete třeba losem.

Překvapení
Jednou za čas připravte partnerovi nějaké překvapení. Ale musíte postupovat s citem a podle povahy a přání partnera. Ne každý si potrpí na nečekané zážitky a zvraty. Mnoho dobře míněných překvapení už skončilo neopříjemnou hádkou.

Autor: len