Jakmile se rozhodne hubnout člověk, který pravidelně sportuje, má úplně jinou výchozí pozici než ten, kdo se nehýbe. Jeho tělo má totiž pravděpodobně výkonný metabolismus a on si díky tomu může dovolit jíst poměrně velké množství jídla, samozřejmě pokud se dá zařadit do kolonky dietní pokrmy.
Pro koho: muž, věk 15 až 29 let, který prakticky denně sportuje, má fyzicky náročnou profesi a podobně.
Doporučený energetický příjem: 11 000 kJ s vyváženým poměrem živin, důležitý je dostatečný příjem bílkovin, který musí být vyšší než u žen. Příjem, při kterém bude hubnout, může být dokonce ještě o něco vyšší, hodně ale záleží na tom, jaký má celkový energetický výdej.
Co je potřeba dále: dodržení pitného režimu, alespoň dva litry neslazených tekutin, základem by měla být voda a neslazené čaje, ob den vhodná pohybová aktivita (aerobní).
VZOROVÝ DIETNÍ JÍDELNÍČEK
Pondělí
SNÍDANĚ | SVAČINA | OBĚD | SVAČINA | VEČEŘE |
Celozrnný toust (4 tenké plátky celozrnného chleba, 10 g rostlinného tuku, 2 plátky tvrdého sýra, 30 g ledového salátu, 50 g salátové okurky) | 250 g bílého jogurtu, jablko | Hovězí maso na česneku (200 gramů), dušený špenát (200 g), bramborový knedlík (5 malých plátků) | Dva plátky knäckebrotu s tvarohem (80 g), banán, jablko | Kuřecí špízy se zeleninovým salátem (celkem 150 gramů masa, lžíce oivového oleje), 200 gramů opečených brambor |
Úterý
SNÍDANĚ | SVAČINA | OBĚD | SVAČINA | VEČEŘE |
2 plátky chleba s rostlinným tukem (10 g), čerstvým sýrem typu žervé (40 g), červená paprika, 2 vejce | 200 g ovocného jogurtu, 1 plátek knäckebrotu, grep | Kuskus (těstoviny) s masem a zeleninou (120 g kuskusu nebo těstovin, 200 g krůtího masa, lžíce oleje, 150 g dušené nebo restované zeleniny) | Sklenka mléka (250 ml), neslazené müsli (40 gramů), hruška | Plněná cuketa (300 g cukety, 100 g žampionů, 2 vajíčka, čajová lžička oleje, 3 polévkové lžíce pochoutkové smetany, bylinky – čerstvé nebo sušené, 100 g listového salátu, 1 stroužek česneku, sůl) |
Středa
SNÍDANĚ | SVAČINA | OBĚD | SVAČINA | VEČEŘE |
Chléb s rybí pomazánkou (2 krajíce tmavého chleba, 100 g tuňáka ve vlastní šťávě, lžička másla, 20 g jarní cibulky, nakládaná okurka, lžíce zakysané smetany, citronová šťáva, sůl) | 50 g ovesných vloček, sklenka mléka, 10 g sušených meruněk, jablko | Čočkový salát se 2 vejci (300 gramů celkem) |
Bílý jogurt (250 ml), plátek knäckebrotu, jahody (100 g) |
Hovězí steak se sýrem a zeleninou (200 g masa, lžíce oleje, plátek tvrdého sýra 30 %, 200 g zeleniny, 10 g rostlinného tuku) |
Čtvrtek
SNÍDANĚ | SVAČINA | OBĚD | SVAČINA | VEČEŘE |
Kaše (60 g ovesných vloček uvaříme ve 250 ml mléka), osladíme lžičkou granka |
Bílý jogurt (250 ml), 2 plátky knäckebrotu, 100 g ananasu |
Pstruh (do 300 g) zapečený s pokrájenými jablky, 50 ml bílého vína na podlití, brambory 250 gramů, salát z čínského zelí (200 g) |
Rohlík se šunkou (100 g), mandarinka |
Zapečené těstoviny s kuřecím masem (porce 400 gramů) |
Pátek
SNÍDANĚ | SVAČINA | OBĚD | SVAČINA | VEČEŘE |
Dalamánek s rostlinným tukem (10 g) a plátkem sýra (40 gramů), 100 g salátové okurky |
Ovocný jogurt 250 gramů, 45 g neslazeného müsli, jablko |
Přírodní filé na bylinkách (250 g, 10 g oleje), bramborová kaše (250 g), mrkvový salát (150 g) |
2 plátky knäckebrotu s tvarohem (60 g), banán |
120 g celozrnného žitného chleba, 100 g kvalitní drůbeží šunky, 50 g eidamu (30 % tuku v sušině), 200 g zeleninového salátu (z hlávkového zelí, rajčat a okurky) |
Sobota
SNÍDANĚ | SVAČINA | OBĚD | SVAČINA | VEČEŘE |
Plátek celozrnného nebo žitného chleba s máslem (10 g), 3 vejce, salátová okurka |
250 g ovocného jogurtu, plátek knäcke-brotu, mandarinka, banán |
Grilovaný losos (250 g) s bramborami (200 g), posypeme pažitkou, rajčatový salát s olivovým olejem |
Sklenka mléka, müsli (45 gramů), hrst oříšků, jablko |
Vaječná omeleta (3 vejce), 50 gramů šunky, zeleninový salát, lžička olivového oleje |
Neděle
SNÍDANĚ | SVAČINA | OBĚD | SVAČINA | VEČEŘE |
Domácí müsli s mlékem (60 gramů cereálií) |
2 plátky knäckebrotu, plátek tvrdého sýra – 40 gramů, rajče |
Pangasius/rybí filé (250 g) s dušenou zeleninou (150 g) a bramborem (250 g) |
Dalamánek, máslo (10 g), sýr typu žervé (30 gramů), jablko |
Dušený přírodní kuřecí plátek (250 gramů), zeleninový salát, olivový olej |
Množství energie
ENERGIE | BÍLKOVINY (g) | SACHARIDY (g) | TUKY (g) | |
PONDĚLÍ | 10 865 | 116,75 | 267,56 | 99,98 |
ÚTERÝ | 10 654 | 107,67 | 297,56 | 100,50 |
STŘEDA | 11 002 | 194,56 | 312,56 | 94,56 |
ČTVRTEK | 10 849 | 101,83 | 295,56 | 102,86 |
PÁTEK | 10 979 | 105,57 | 304,43 | 101,84 |
SOBOTA | 10 654 | 105,40 | 289,56 | 103,45 |
NEDĚLE | 11 374 | 128,64 | 386,45 | 106,56 |
Občas si dejte odlehčovací den
SNÍDANĚ | SVAČINA | OBĚD | SVAČINA | VEČEŘE |
250 ml rajčatového džusu (100 %) |
150 g mrkve |
Zeleninový salát (2 papriky, ½ salátové okurky, 50 g kukuřice, 50 g hrášku, lžíce olivového oleje, bazalka) |
¼ ks ledového salátu s ředkvičkami, 150 g |
200 g dušené cukety s lilkem |