VIDEO: Co má jíst kojící žena, aby ani ji, ani dítě netrápila obezita?

Video se připravuje ...

Co by měla jíst kojící žena?

11. listopadu  2015 
 00:00

Zapomeňte na to, že kojenec má být baculatý a že tukové záštipce u nejmenších dětí znamenají, že se jim daří dobře. A že nevadí, když jsou oplácané trochu víc, protože z toho vyrostou. Nic z toho není pravda. Právě během prvního roku života se rozhoduje o tom, jak štíhlý a zdravý bude člověk během života. Dětská obezita je bohužel nebezpečná už od narození. Ideální výživou je kojení. Jak k němu přistupovat, to vysvětlují Olga Cheníčková a Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím. 

Ze sta tisíc novorozenců, kteří se ročně narodí v Česku, jich podle statistik má v době porodu nadváhu sedm tisíc, tedy sedm procent, přičemž skoro polovině z nich nadváha zůstane i do dalšího života.

Doporučení? Dítě by se do průměru, tedy do pásma normální váhy, mělo dostat do jednoho roku. Později už je čím dál tím pravděpodobnější, že obézní zůstane. Jednu z příčin tohoto vývoje lékaři vidí ve zvyšujícím se průměrném věku matek, protože váha dítěte často odráží váhu matky – ženy s nadváhou často mívají větší děti a rodiny se často stravují tak, že dětem více hrozí kila navíc. 

O dva tisíce kilojoulů denně více? Jak kdo

...
Autor: Shutterstock.com
Ochranou proti obezitě tak nemusí být ani kojení, přesto zůstává nejvhodnější stravou pro děti, a to minimálně po dobu několika prvních měsíců. Záleží však také na tom, co jí a pije kojící matka. "Kojící žena si musí hlídat nejen složení jídla, ale i energetický příjem – ten se denně oproti době před otěhotněním zvyšuje o dvanáct set až dva tisíce kilojoulů," vyčíslila Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím. Ale na druhou stranu to neznamená, že kojící žena může jíst za dva. Navíc je třeba brát v úvahu skutečnou výkonnost vlastního spalování. 

Program Vím, co jím vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka Vím, co jím je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin. Z certifikace logem Vím, co jím jsou na základě doporučení vědeckého výboru vyloučeny produkty pro děti do jednoho roku, aby produkty označené logem Vím, co jím nekonkurovaly výlučnému kojení malých dětí.

Více o zdravých potravinách na www.vimcojim.cz

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji