Zhubněte do plavek plaváním! Pomůže vám těchto 6 rad

  • Zhubněte do plavek plaváním! Pomůže vám těchto 6 rad
    25. dubna  2015 
     06:00

    Funguje vůbec plavání jako vhodný pohyb, pokud hledáte způsob, jak zhubnout? Ano i ne. Záleží na tom, jakým tempem plavete, v jaké vodě, jak často plavete, a také na tom, jaká je vaše celková životospráva. Pokud na to jdete dobře, můžete si během pár týdnů zpevnit postavu a shodit pomocí plavání nějaké to kilo. Pokud ne, s vaší váhou nic nehne a ještě vám narostou ramena, nebo dokonce něco přiberete. 

  • 1. Za hodinu spálíte tolik energie, kolik má běžný oběd

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Plavání je jednou z nejlepších možností cvičení, pokud vám jde o štíhlou linii – během hodiny spálíte 2000 kilojoulů, což odpovídá běžné porci oběda, a to není vůbec špatné. Aby to platilo i u vás, musíte z plavání udělat svou pravidelnou pohybovou aktivitu. Když strávíte půl dne v akvaparku na atrakcích, budete asi taky utahaní, ale hubnutí z toho nekouká, protože na to není váš pohyb dost intenzivní. 

     

  • 2. Alespoň dvakrát týdně

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Ideálně jděte do bazénu dvakrát nebo třikrát týdně, a to tak, abyste v bazénu vždy strávili hodinu čistého času. Nejlepší je, když se na začátku protáhnete a rozcvičíte a pak plavete celou dobu ve vysokém tempu tak, abyste spalovali tuky. Plaváním a la paní radová, při kterém si navíc povídáte s kamarádkou, se vám určitě nic shodit nepovede. 

     

  • 3. Nechte si vysvětlit správná tempa

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná umíte plavat už desítky let, ale přesto není od věci, abyste si nechali vysvětlit správnou techniku plavání, plavčík v bazénu vám po dohodě pošle kolegu, který jinak učí neplavce – není to žádná ostuda. Pokud budete totiž plavat špatně, nikdy nedosáhnete dostatečné rychlosti nebo zapojení všech svalů, navíc si můžete ublížit, což platí třeba o krční páteři a plavání s hlavou nad vodou. 

  • 4. Musím držet dietu, když plavu? Mám vždycky hlad jako vlk!

    V bazénu se můžete zabavit i jinak.
    Autor: profimedia.cz

    Většina lidí má po plavání pocit, že by mohli sníst hrocha, jak vyhladovělí se cítí. A tak mnohdy bez mrknutí oka snědí jídlo s větší energetickou hodnotou, než kterou spálili v bazénu. Tohle je na plavání bohužel hodně zrádné, je třeba s tím počítat a připravit si malou sytivou, ale energeticky přiměřenou svačinu, kterou si však dáte nejméně půl hodiny po plavání. Platí to i o nápojích. 

  • 5. Proč je tak důležitá teplota vody?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Hubnutí bohužel nesvědčí ani chladná voda, ani chladný vzduch kolem bazénu – taková teplota totiž spalování kalorií spíše zastavuje. Voda by každopádně měla mít alespoň 26 stupňů a je ideální, když je teplo i v jejím okolí. Jinými slovy – plaváním v přírodě nejspíše nikdy nezhubnete tolik, navíc se tam těžko přinutíte k tomu, abyste uplavali vzdálenost odpovídající třeba čtyřiceti bazénům. 
     

  • 6. Hodí se vůbec plavání k hubnutí?


    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když se to vezme kolem a kolem, existují sporty vhodnější ke shazování přebytečné váhy, než je plavání. Ale pokud plavete rádi, určitě vám k tomu může pomoci, jen je potřeba dodržovat výše uvedené zásady týkající se tempa nebo jídla. Protože na druhou stranu je pohyb ve vodě skvělý k posílení kondice i otužování a lze ho také doporučit lidem s větší nadváhou, u nichž vadí, že chůze, či dokonce běh neúměrně zatěžují klouby. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji