Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Dieta s výživovým poradcem

Dieta s výživovým poradcem
14. prosince  2014 
 19:15

Pravdou je, že v dnešní době může radit v oblasti výživy každý. A je na každém, aby si uvědomil, že ne všechny informace mohou být důvěryhodné a pravdivé. Výživové poradce můžeme rozdělit do několika skupin. Pokud narazíte na dobrého odborníka, můžete si od něj nechat sestavit dietní jídelníček na míru vycházející ze zásad zdravé výživy, což je nejúčinnější způsob, jak zhubnout. 

Co čekat: pokud narazíte na kvalifikovaného odborníka, bude výsledkem soubor výživových doporučení, s jejichž pomocí byste měli hubnout maximálně dvě až tři kila měsíčně.

Výhody a nevýhody: nutnost pravidelných kontrol, platby za konzultace na straně jedné, trvalé snížení váhy a nový zdravější životní styl na straně druhé. Rizikem je, že můžete narazit na někoho, kdo své práci nerozumí, proto hodně dejte na reference, zajímejte se o vzdělání dotyčného člověka.

Jakmile začnete hledat, kdo by vám mohl poradit s hubnutím, zjistíte, že vůbec není těžké někoho najít. Různé inzeráty a kontakty najdete na internetu, na nástěnce u lékaře nebo třeba na zastávce MHD. Jak se v nich vyznat? 

  1. Do první skupiny patří lidé bez jakéhokoli vzdělání v oblasti výživy, často z řad mediálně známých osobností, jako jsou herci nebo zpěváci. I v rámci této skupiny od sebe musíme odlišit na jedné straně osobnosti radící z pohledu laiků a v médiích prezentující vlastní zkušenosti a na druhé straně ty, kteří se staví do role odborníků, ale nemají hlubší ověření informací.
  2. Druhou skupinu tvoří osoby, které mají určité vzdělání v oblasti výživy, ale nejedná se o studium kvalifikační. Takovéto vzdělání je možné získat formou kurzů a seminářů,  absolventy ale neopravňuje k vykonávání profese nutričních terapeutů nebo nutričních asistentů. Lidé patřící do této skupiny přesto mohou radit kvůli zavedení tzv. volné živnosti. Současné znění živnostenského zákona (č. 455/1991) totiž umožňuje zřídit si živnostenský list např. na „poradenskou a konzultační činnost, zpracování odborných studií a posudků“ a v jejich rámci – dokonce bez jakéhokoli vzdělání, seminářů a kurzů! – poskytovat výživové poradenství jak zdravým, tak nemocným. Toto „hraní si“ na odborníky přitom může lidem spíše uškodit než pomoci.
  3.  Třetí skupinou jsou lidé, kteří za sebou mají kvalifikační studium v oboru výživy. V první řadě se jedná o nutriční terapeuty, tedy ty, kteří mají vystudován specializovaný obor na vyšší odborné nebo vysoké škole. Na pracovním trhu je pro nutriční terapeuty výhodou, pokud získali osvědčení k samostatnému výkonu činnosti, tedy jsou registrováni. Tato registrace je totiž podmíněna celoživotním vzděláváním a dává klientovi jistotu, že se nutriční terapeut stále vzdělává. Studenty čtyřletého maturitního studia se stejným zaměřením pak najdete zpravidla v roli nutričních asistentů pracujících pod odborným dohledem.
  4. Poslední skupinou jsou asistenti ochrany a podpory veřejného zdraví, jejichž studium není zaměřeno na výživu osob se zdravotnímu riziky nebo problémy či přímo nemocných. Získávají znalosti v oblasti výživových potřeb populačních skupin a jejich doménou je oblast hygieny a epidemiologie výživy.

Ve výživě existuje mnoho směrů, z nichž některé patří do alternativní oblasti. Každý specialista na zdravou výživu by ale měl svým klientům doporučovat systematické změny zahrnující dodržování pestré a vyvážené stravy a zařazení pohybu do každodenního rozvrhu. Rady by se určitě neměly týkat pouze jedné vytržené oblasti výživy, ale měly by brát v úvahu kontext celodenního jídelníčku a životní styl jednotlivce, včetně souvisejících okolností (užívané léky, aktuální zdravotní stav i zdravotní rizika). V případě, že je cílem klienta zhubnout, nutriční specialista by mu měl jistě doporučit pomalé hubnutí (maximálně 4 kg za měsíc), a pokud jsou součástí jídelníčku i některé doplňky (nápoje, tablety), měly by být využívány skutečně pouze k doplnění vyvážené a pestré stravy.

Diskuse ke článku

.

Nejčtenější články

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji