7 chytrých kuchyňských tipů | Pro ženy | Blesk.cz

7 chytrých kuchyňských tipů

5. února 2011 | 07:00

Připálila jste jídlo a nevíte, jak ho dostat z nové pánve? Když vymačkáváte citrón, je ho více ve vašich očích než do pokrmu? Blesk.cz nyní přináší sedm skvělých rad do kuchyně, které se určitě budou hodit nejedné hospodyňce.

1. Jak zachránit přesolené jídlo?

Pokud jídlo není smetanové, doporučuje se přidat trochu octa, vína či citrónové šťávy. Do smetanových i jiných pokrmů někdo dává kousek brambory, která prý také dokáže s přesoleným jídlem zázraky.

2. Jak nejlépe vymačkat citrón?

Důležité je poznat tloušťku kůry plodu. Tenká slupka se pozná tak, že je citrón spíše hladký než hrbolatý. Takový citrus lze poválet na prkýnku a vložit na třicet vteřin do mikrovlnné trouby. Poté půjde vymačkat jedna radost. Citrón s tlustou kůrou by měl jít vymačkat rovnou bez problémů.

3. Jak poznám dobrý meloun?

Tak to je jedna z nejklasičtějších otázek. Správný, šťavnatý meloun by měl vonět v blízkosti stopky a po zaklepání znít dutě.

4. Jak vyčistit připálenou pánev?

Na připálenou pánev platí jednoduchý trik. Stačí posypat ji jedlou sodou, zalít dostatkem vody a nechat několik hodin působit. Pak lze katastrofu jednoduše umýt. Tento super trik působí i na připálené mléko.

Deset tipů na skvělé trávení!

5. Jak se zbavit zápachu česneku z prkýnka?

Pokud se vám stane, že vaříte s česnekem a pak se nemůžete zbavit jeho zápachu z prkýnka, stačí pracovní desku posypat solí, vetřít do ní citrón nebo limetku a nechat dvě až tři minuty působit a potom ji omýt vlhkým hadříkem.

6. Jak poznám, že je ryba čerstvá?

Maso by mělo být vlhké, lesklé a bez větších mezer. Suchost je znakem stáří. Dále pokud jde o mořské ryby, neměly by smrdět rybinou ale vonět mořem. A když rybí maso nakupujete, vezměte ho do košíku jako poslední, ať není mimo chladničku moc dlouho.

7. Jak vytvořit nekostrbatý nápis na dortu?

Když upečete dort a chcete na něj napsat například věnování, pravidelně nápis zkazíte? Není nic jednoduššího, než nápis nejprve do dobroty zlehka vrýt párátkem a pak teprve manipulovat s polevou.

Autor: mivr