Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Zataženo, déšť 5°C

Česká kuchyně: Guláš v bochníku

Guláš v bochníku je pochoutka
1. května 2011 | 14:24

Chybí vám kuchyně vašich babiček? Ráda byste zvládala českou klasiku bravurně jako ony. Některé recepty nejsou zase tak složité. Stačí následovat náš postup.

Budete potřebovat

(pro 4 až 6 osob):
* 1 kg hovězího masa
* 700 g cibule
* 1 balení mleté sladké papriky
* 1 lžičku mleté pálivé papriky
* 1 hovězí bujón
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíci sádla
* majoránku, sůl, pepř, kmín
* hladkou mouku podle potřeby
* 4 malé kulaté bochníky

Postup:

Na sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte maso a osmahněte. Stále míchejte. Přidejte celé balení papriky a lžíci protlaku. Za neustálého míchání duste přibližně 5 minut. Poté zalijte horkou vodou. Chcete-li mít guláš hodně tmavý, přidejte ještě půl balíčku papriky. Dochuťte solí, pepřem, vložte kostku bujónu a kmín. Vařte, dokud není maso měkké. Nakonec přidejte prolisovaný česnek a majoránku. Guláš ještě zahustěte trochou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě. Podávejte v seříznutém a vydlabaném bochníku chleba.

Tip od kuchaře:

Mouku na zahuštění lze nahradit nadrobeným tvrdším chlebem bez kůrky.

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 90 minut

Další klasické české recepty: masové pokrmy, polévky, omáčky, či dezerty, ale také jak udělat jíšku, zavářku, nebo domácí nudle, to vše najdete v novém Blesku pro ženy. Vychází 2. 5. 2011


Autor: Erika Pilátová