* Nejoblíbenější drůbeží je kuře, které bývá v prodeji i pod názvem brojler, což znamená vykrmené kuře. Maso jednotlivých druhů drůbeže se od sebe liší zejména v závislosti na krmivu, hmotnosti a věku.
* Dnešním trendem je vykrmovat drůbež co nejpřirozenějším způsobem, to znamená ve volných výbězích. Kuřata z přirozených chovů se ve velké míře dovážejí, což se odráží i na jejich vyšší ceně. Chuť a kvalita masa však hovoří samy za sebe.
* Chlazeným kuřatům dávejte přednost před mraženými. Můžete si tak lehce ověřit jejich čerstvost nebo případné nedostatky.
Skladování
Čerstvé očištěné kuře bez vnitřností můžete skladovat v lednici dva dny. Kuře vyjměte z plastového obalu, položte na velkou mísu a volně zakryjte.
Mražené kuře rozmrazujte v lednici. Rozmražené jej však neskladujte déle než dva dny.
Tepelně upravenou drůbež uchovávejte v lednici volně zabalenou a spotřebujte ji nejpozději do tří dnů.
Pečení
Z hlediska zdravé životosprávy je nejvhodnější drůbež dusit, vařit nebo péct. Při pečení se do masa dostává velké množství tuků a úprava v mikrovlnné troubě není vyhovující, poněvadž nedosahuje dostatečně vysokou teplotu a čas přípravy se v ní zkracuje.
Před úpravou drůbeže vždy odstraňte všechny mazové žlázy na zadní části. Pokud tak neučiníte, maso bude mít nepříjemnou pachuť.
Pokud pečete drůbež vcelku a chcete, aby si zachovala svůj tvar, doporučuje se svázat ji. Křídla zahněte za hřbet a nohy přivažte k tělu.
Maso bude šťavnatější, když ho před pečením pokapete citronovou šťávou.
Při pečení můžete konce křídel a nohou ochránit kousky alobalu. Drůbež pečte nejprve prsíčky dolů, potom ji v polovině času pečení obraťte.
Pokud maso při pečení nechce zhnědnout, po upečení je potřete směsí sójové omáčky a medu (1:1) a dejte krátce zapéct při vysoké teplotě.
Pokud chcete, aby kuřecí nebo krůtí maso bylo chutnější, pokapejte je před dopečením studenou vodou. Křupavé kůrky dosáhnete tak, že budete kuře v průběhu pečení potírat tmavým pivem.
Jak dlouho je péct?
Druh |
Teplota |
Čas |
Kuře |
200 °C |
20 základních minut + dalších 20 minut na každých 500 g masa |
Kachna |
200 °C |
30 minut na každých 500 g masa |
Husa |
180 °C |
30 základních minut + dalších 30 minut na každých 500 g masa |
Krůta |
180 °C |
podle velikosti – 3 hodiny na 3 kg až 5 hodin na 7 kg |