Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lucka Vondráčková: V létě ji najdete u grilu!

Lucie Vondráčková
8. srpna 2009 | 05:00

Grilovací mánie zasáhla i svět showbyznysu. Grilují herci, zpěváci, moderátoři, hudebníci, skladatelé, griluje prostě celý český svět. A jaké jsou jejich oblíbené recepty?

Lumír Olšovský, herec

Provensálská zelenina

Potřebujeme: 1 cuketu, 1 lilek, 2 papriky (červená, žlutá), 3 rajčata, provensálské koření, sůl, olej, zakysanou smetanu

Postup: Zeleninu nakrájíme na silné plátky, rajčata na půlky. Potřeme olejem, osolíme, posypeme kořením, a grilujeme cca 5 minut. Jako přílohu podáváme z a kysanou smetanu a zapíjíme dobrým bílým vínem.


Lucie Vondráčková, zpěvačka a herečka

Grilovaný ananas s karamelem

Potřebujeme: 1 ananas, 400 ml kokosového mléka, 1 šálek hnědého cukru, 1 lžičku mleté skořice, na ozdobu lístky máty

Postup: Ananas nakrájíme na kolečka, dřevnatou část odstraníme. Kolečka postupně vykoupeme v kokosovém mléce a pak obalíme ve směsi cukru se skořicí. Ananas grilujeme z každé strany přibližně 5 minut, cukr musí zkaramelizovat. Ozdobíme lístečky máty.


Eva Pilarová, zpěvačka

Barbecue Kalifornia

Potřebujeme: 8 stejně silných vepřových kotlet, barbecue sauce, 1 lžíce granulovaného česneku, 1 lžíce granulované cibule, podravku

Postup: Kotlety naklepeme. Do barbecue sauce zamícháme granulovaný česnek a cibuli a dle chuti osolíme podravkou. Do této směsi vložíme kotlety a necháme v chladnu n e j m é n ě dvě hodiny odležet. Pak grilujeme.


Michal David, hudebník a skladatel

Krkovička na černém pivu

Potřebujeme: Mírně naklepanou krkovičku naložíme na dvě až tři hodiny do marinády: olej, pepř, mletá paprika, špetka chilli, plnotučná hořčice, worcester, černé pivo. Nesolit!!!

Postup: Maso grilujeme asi 3 minuty z každé strany. Doporučuji dávat do marinády co nejméně oleje. Když je maso upečené, můžeme trošku přisolit. Jako přílohu podáváme měkký čerstvý chléb, ajvar a plnotučnou hořčici. Zapíjíme dobře vychlazeným pivem nebo rosé vínem.


Petr Novotný, podnikatel a moderátor

Borůvkové kuře

Potřebujeme: 1 celé kuře (případně kuřecí čtvrtky), čerstvé borůvky nebo může být případně i borůvkový kompot, sůl, špek

Postup: Kuře zvenčí i zevnitř vydatně potřeme rozmačkanými borůvkami a necháme nejméně 10 hodin odležet. Pak mírně nasolíme, pokapeme rozehřátým špekem a grilujeme.

 

Autor: str, hap