Grilování: Jaký gril a za jakou cenu si vybrat | Pro ženy | Blesk.cz

Grilování: Jaký gril a za jakou cenu si vybrat

25. července 2009 | 06:32

Grilování udělá z každého jídla událost – opékáte, pojídáte, povídáte si s přáteli za krásného letního večera a nic již vám ke štěstí nemůže chybět! Nepotřebujete k němu ani zvláštní talent, grilovat se dá ledacos a labužníkově fantazii se meze nekladou.

Společně s vítězi české soutěže Globus Grilmánie 2009 skupinou amatérských nadšenců United Steaks vám přinášíme užitečné rady a recepty, jak si toto letní lahodné potěšení co nejvíce zpříjemnit.

Jaký gril a za jakou cenu si vybrat


DO 600 Kč

Grily na dřevěné uhlí

Většina grilů na dřevěné uhlí má buď kulatý nebo obdélníkový tvar. S kulatým grilem dosáhnete rovnoměrnějšího průběhu grilování, obdélníkový vám umožní připravit víc porcí najednou. Za větší peníz dostanete i tyto grily v lepším provedení, s mnoha přídavnými funkcemi určenými pro přímé (maso je na roštu umístěno přímo nad zdrojem tepla) i nepřímé (propékání probíhá nepřímo pomocí horkého vzduchu, který obíhá kolem celého roštu) grilování.

Plus:

• Široká možnost výběru z různých typů a druhů
• Snadná manipulace a snadnost jejich přemístitelnosti, skladný, vhodný na cesty a campování
• Nízká cena

Minus:

• Odkapávající tuk se dostává do ohně a odtud se z něj uvolňují škodlivé látky.
• Nelze regulovat teplotu a příprava pokrmů je poměrně dlouhá
• Levné a lehké plechové grily jsou nestabilní
• Vyšší nároky na údržbu a udržování čistoty
• Časté finanční náklady při nákupu dřevěného uhlí či briket


DO 1200 Kč

Elektrické grily

Většinou se griluje na teflonové nebo litinové desce nebo mřížce, v níž jsou zabudované elektrické spirály, zajišťující ohřev. Dostupné jsou také tzv. kontaktní grily i s horní ohřevnou deskou. U těch používejte pro dosažení nejlepších výsledků grilování plátky masa tak silné, aby na nich horní deska spočívala, když je gril zavřený.

Plus:

• Nenáročné na údržbu a obsluhu
• Umožňují grilování také uvnitř domácnosti nebo třeba na balkoně či terase
• Přesná regulace teploty nedovolí pokrmům připálit se, tyto grily tedy nabízejí zdravější způsob grilování

Minus:

• Obtížnější příprava silnějších plátků masa
• Přijdete o typickou chuť klasicky ogrilovaného jídla
• Budete závislí na vzdálenosti zásuvky
• Nutnost přívodu el. energie při grilování venku
• Kontaktní grily nejsou pro klasické grilování – spíše dušení a pečení masa


DO 4000 Kč

Lávové grily

Lávové kameny pro tyto grily pocházejí z vyhaslých sopek a jsou zahřívány plynovým hořákem (existují ale i elektrické grily s lávovým kamením). Lávové kameny leží na dně grilu a teplem, které vyzařují ohřívají grilovaný pokrm.

Plus:

• Lávový kámen velice rychle absorbuje teplo a vydává rovnoměrný žár
• Lávový kámen vstřebává velké množství tuku a zabraňuje tak jeho nežádoucímu vzplanutí
• Náplň lávových kamenů vydrží při průměrném grilování celou grilovací sezonu, místo nich lze také použít kvalitnější keramické brikety
• Kameny mají samočisticí schopnost – po skončení každého grilování se po dobu 5 minut nažhaví na maximální teplotu a vypálí se z nich všechny nečistoty
• Nevzniká plamen – jídlo se tak lehce nepřipaluje

Minus:

• Větší rozměry a hmotnost
• Zhruba po jedné sezoně je nutná výměna lávových kamenů
• Nerovnoměrné rozložení žáru nad grilovacím roštem v místech, kde kameny hůře vedou teplo
• U některých typů je větší riziko vzplanutí nahromaděných odkapávajících tuků


DO 7000 Kč

Plynové grily

K ohřevu se využívá plynu z propan-butanové lahve. Na našem trhu jsou dostupné malé a snadno přenosné grily, ale i nerezové grily pro velkou zahradní party.

Plus:

• Pohodlná obsluha – zapálíte je jednoduchým stlačením knoflíku, snadná údržba
• Žádný kouř ani zápach
• Rozžhavený je během chvíle a umožňuje regulaci teploty a také úsporu energie (na některých grilech je možné grilovat pouze na půlce roštu)
• Grily jsou bezpečné a jednoduché na údržbu

Minus:

• Velké rozměry, vyšší pořizovací náklady a následné náklady při výměně bomby
• Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí méně výrazná chuť grilovaných pokrmů
• Gril by měl být zakrytý, aby do něj nenapadala nečistota
• Hůře se na nich udí, na některých to vůbec není možné

Autor: kava
Klíčová slova: grilování
Diskuse ke článku
.