Zelná s okurkou
Suroviny:
2,5 kg bílého zelí
1 kg paprik ½ kg okurek nakládaček
½ kg cibule
½ l octa
¼ l oleje
¼ kg cukru
1 deko
Postup:
Zelí, cibuli, papriky očistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme na plátky nakrájené okurky. Vsypeme deko, cukr, vlijeme ocet, olej a smícháme. Necháme chvíli stát. Vodu nepřidáváme, zelenina sama pustí šťávu. Čalamádu plníme do sklenic a sterilujeme zhruba 10 minut.
Jaroslava Karpíšková, Praha 2
Jánošíkova čalamáda
Suroviny:
1 hlávka bílého zelí
1 patizon
1 menší dýně
1,5 kg rajčat
1 kg okurek
1/2 kila cibule
Nálev:
1 dl vody s cukrem
1,5 dl jablečného octa
1,5 dl oleje
špetka soli a pepře
chilli
Postup:
Zelí nakrájíme na proužky, rajčata, okurky, cibuli na kostičky. Patizon oloupeme, dýni zbavíme semínek. Připravíme nálev a dle chuti přidáme chilli. Zalijeme směs zeleniny, vložíme do sklenic a alespoň 15 minut sterilujeme.
Anežka Meluzínová, Praha 4
Italská pokušení
Suroviny:
2 kg rajčat
50 dkg jablek
12 ks velkých paprik
6 ks přerostlých okurek
6 ks feferonek
75 dkg cibule
60 dkg cukru krystal
1,5 dkg soli
3 stroužky česneku
500 ml octa
Postup:
Z jablek vykrájíme jádřince. Zeleninu nakrájíme, okořeníme a 45 minut vaříme. Přidáme cibuli, půli octa a směs povaříme. Dolijeme druhou půli octa s cukrem a zamícháme. Zeleninu stěsnáme do vyvařených sklenic.
Milena Macíková, Hodonín
Pikantní čalamáda
Suroviny:
500 g paprik
500 g přerostlých okurek
500 g bílého zelí
250 g cibule
14 g soli
35 g cukru krupice
1/8 litru octa
1 bobkový list
2 lžičky hořčičného semínka
8 kuliček černého pepře
4 kuličky nového koření
7 ks tabletek umělého sladidla
Postup:
Zeleninu dobře umyjeme a očistíme. Papriky pokrájíme na proužky, přerostlé okurky na plátky. Cibuli oloupeme na kolečka a zelí na nudličky. Svaříme půl litru vody s octem, solí a cukrem. Přidáme koření a umělé sladidlo. Krátce povaříme. Nakonec přelijeme nálev přes cedník. Zeleninu důkladně promícháme a vložíme ji do sklenic, které následně zalijeme horkým nálevem. Sklenice zavíčkujeme a při teplotě 85 stupňů sterilujeme po dobu 30 minut.
Jiří Podhirna, Praha 4
Čalamáda s ředkvičkami se zelím
Suroviny:
2 kg zeleniny – zelí, rajčata, okurky, papriky a především ředkvičky
8 lžic soli
Nálev:
200 ml oleje
1 Deko
1 l vody
65 dkg cukru krystal
Postup:
Zelí, rajčata, okurky, papriky a především ředkvičky důkladně opláchneme. Každý druh zeleniny ve stejném poměru nakrájíme, osolíme 8 lžícemi soli a promícháme. Vzniklou čalamádou naplníme zavařovací sklenice. Zalijeme nálevem a necháme hodinu odležet. Následně sterilujeme při teplotě 70–75 stupňů Celsia 10 minut.
Blanka Seitzová, Klatovy
Čalamáda s paprikami
Suroviny:
1 kg rajčat
1 kg paprik
1 kg cibule
1 kg okurek
1 květák
Nálev:
1 ¼ l vody
½ l octa
20 dkg cukru (sacharin)
8 dkg soli
koření
Postup:
Zeleninu pokrájíme, pořádně zamícháme a naskládáme do vymytých sklenic. Připravíme nálev, kterým sklenice plníme. Sterilujeme zhruba 20 minut.
Jaruška Schienostová, Praha
Uleželá čalamáda
Suroviny:
2 a 1/2 kg zelí
1/2 kg rajčat
1/2 kg mrkve
1/2 kg cibule
Nálev:
40 dkg cukru
4 dl octa
3 dl oleje
1 Deko
Postup:
Zeleninu řádně očistíme a nakrájíme na proužky. Připravíme si nálev z cukru, octa, oleje a Deka, kterým ingredience zalijeme. Necháme 24 hodin odstát! Druhý den směsí plníme sklenice a sterilujeme 30 minut na 85 stupňů Celsia.
Alena Šišperová, Praha
Supertip!
Kladenská čalamáda s cuketou
Suroviny:
1,5 kg cukety
1,5 kg okurek
0,25 kg cibule
0,30 kg paprik
Nálev:
3 litry vody
0,5 litru octa
0,5 litru cukru
1 sáček přípravku NAKO bez konzervantů
Postup:
Zeleninu nakrájíme podle vlastního uvážení na nudličky, kostičky nebo kolečka. Papriky volíme různých barev, aby čalamáda potěšila nejen žaludek, ale i oko. Pokud chceme vytvořit ostřejší variantu, přidáme pálivou papriku nebo feferonku. Vše promícháme v dostatečně velké míse. V hrnci si připravíme nálev, opět pořádně promícháme a uvedeme do varu. Horkým lákem zalijeme ingredience v míse a necháme do druhého dne odstát, aby se zelenina pořádně nasákla. Plníme do sklenic a běžným způsobem sterilujeme.
Marie Suchanová, Kladno