Pondělí 7. října 2024
Svátek slaví Justýna, zítra Věra
Oblačno 12°C

Osm receptů na pikantní i jemné čalamády

Fotografie
8. srpna 2008 | 14:59

Osm nejlepších receptů na pikantní i jemné čalamády, lehké osvěžující okurkové saláty, špízy nebo letní zeleninové omáčky vhodné především ke grilovanému masu...

Zelná s okurkou

Suroviny:

2,5 kg bílého zelí

1 kg paprik ½ kg okurek nakládaček

½ kg cibule

½ l octa

¼ l oleje

¼ kg cukru

1 deko

Postup:

Zelí, cibuli, papriky očistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme na plátky nakrájené okurky. Vsypeme deko, cukr, vlijeme ocet, olej a smícháme. Necháme chvíli stát. Vodu nepřidáváme, zelenina sama pustí šťávu. Čalamádu plníme do sklenic a sterilujeme zhruba 10 minut.

Jaroslava Karpíšková, Praha 2


Jánošíkova čalamáda

Suroviny:

1 hlávka bílého zelí

1 patizon

1 menší dýně

1,5 kg rajčat

1 kg okurek

1/2 kila cibule

Nálev:

1 dl vody s cukrem

1,5 dl jablečného octa

1,5 dl oleje

špetka soli a pepře

chilli

Postup:

Zelí nakrájíme na proužky, rajčata, okurky, cibuli na kostičky. Patizon oloupeme, dýni zbavíme semínek. Připravíme nálev a dle chuti přidáme chilli. Zalijeme směs zeleniny, vložíme do sklenic a alespoň 15 minut sterilujeme.

Anežka Meluzínová, Praha 4


Italská pokušení

Suroviny:

2 kg rajčat

50 dkg jablek

12 ks velkých paprik

6 ks přerostlých okurek

6 ks feferonek

75 dkg cibule

60 dkg cukru krystal

1,5 dkg soli

3 stroužky česneku

500 ml octa

Postup:

Z jablek vykrájíme jádřince. Zeleninu nakrájíme, okořeníme a 45 minut vaříme. Přidáme cibuli, půli octa a směs povaříme. Dolijeme druhou půli octa s cukrem a zamícháme. Zeleninu stěsnáme do vyvařených sklenic.

Milena Macíková, Hodonín


Pikantní čalamáda

Suroviny:

500 g paprik

500 g přerostlých okurek

500 g bílého zelí

250 g cibule

14 g soli

35 g cukru krupice

1/8 litru octa

1 bobkový list

2 lžičky hořčičného semínka

8 kuliček černého pepře

4 kuličky nového koření

7 ks tabletek umělého sladidla

Postup:

Zeleninu dobře umyjeme a očistíme. Papriky pokrájíme na proužky, přerostlé okurky na plátky. Cibuli oloupeme na kolečka a zelí na nudličky. Svaříme půl litru vody s octem, solí a cukrem. Přidáme koření a umělé sladidlo. Krátce povaříme. Nakonec přelijeme nálev přes cedník. Zeleninu důkladně promícháme a vložíme ji do sklenic, které následně zalijeme horkým nálevem. Sklenice zavíčkujeme a při teplotě 85 stupňů sterilujeme po dobu 30 minut.

Jiří Podhirna, Praha 4


Čalamáda s ředkvičkami se zelím

Suroviny:

2 kg zeleniny – zelí, rajčata, okurky, papriky a především ředkvičky

8 lžic soli

Nálev:

200 ml oleje

1 Deko

1 l vody

65 dkg cukru krystal

Postup:

Zelí, rajčata, okurky, papriky a především ředkvičky důkladně opláchneme. Každý druh zeleniny ve stejném poměru nakrájíme, osolíme 8 lžícemi soli a promícháme. Vzniklou čalamádou naplníme zavařovací sklenice. Zalijeme nálevem a necháme hodinu odležet. Následně sterilujeme při teplotě 70–75 stupňů Celsia 10 minut.

Blanka Seitzová, Klatovy


Čalamáda s paprikami

Suroviny:

1 kg rajčat

1 kg paprik

1 kg cibule

1 kg okurek

1 květák

Nálev:

1 ¼ l vody

½ l octa

20 dkg cukru (sacharin)

8 dkg soli

koření

Postup:

Zeleninu pokrájíme, pořádně zamícháme a naskládáme do vymytých sklenic. Připravíme nálev, kterým sklenice plníme. Sterilujeme zhruba 20 minut.

Jaruška Schienostová, Praha


Uleželá čalamáda

Suroviny:

2 a 1/2 kg zelí

1/2 kg rajčat

1/2 kg mrkve

1/2 kg cibule

Nálev:

40 dkg cukru

4 dl octa

3 dl oleje

1 Deko

Postup:

Zeleninu řádně očistíme a nakrájíme na proužky. Připravíme si nálev z cukru, octa, oleje a Deka, kterým ingredience zalijeme. Necháme 24 hodin odstát! Druhý den směsí plníme sklenice a sterilujeme 30 minut na 85 stupňů Celsia.

Alena Šišperová, Praha

Už při výběru a výsadbě rajčat dobře zvažte, pro kterou odrůdu se rozhodnete.
Autor: Michal Protivanský, SHUTTERSTOCK.COM


Supertip!

Kladenská čalamáda s cuketou

Suroviny:

1,5 kg cukety

1,5 kg okurek

0,25 kg cibule

0,30 kg paprik

Nálev:

3 litry vody

0,5 litru octa

0,5 litru cukru

1 sáček přípravku NAKO bez konzervantů

Postup:

Zeleninu nakrájíme podle vlastního uvážení na nudličky, kostičky nebo kolečka. Papriky volíme různých barev, aby čalamáda potěšila nejen žaludek, ale i oko. Pokud chceme vytvořit ostřejší variantu, přidáme pálivou papriku nebo feferonku. Vše promícháme v dostatečně velké míse. V hrnci si připravíme nálev, opět pořádně promícháme a uvedeme do varu. Horkým lákem zalijeme ingredience v míse a necháme do druhého dne odstát, aby se zelenina pořádně nasákla. Plníme do sklenic a běžným způsobem sterilujeme.

Marie Suchanová, Kladno

Autor: red