Meduňková marináda s mátou a jogurtem
Na kuřecí nebo krůtí prsíčka:
250 ml bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, mletý pepř, lístky meduňky, lístky máty, citrón, sůl
Hoisin marináda z Číny
250 ml omáčky hoisin, 2 lžíce rýžového vinného octa, 5 stroužků jemně nasekaného česneku, špetku koření směsi pěti vůní, 1 lžíci cukru, 2 lžíce sezamového oleje, kapku tabaska
Jablečná marináda s příměsí tymiánu
Obzvláště vhodná na vepřové kotlety:
0,25 l jablečného sirupu, 4 lžičky drceného sušeného tymiánu, 2 lžíce sojové omáčky, 1 dcl oleje
Brazilská marináda
Všechny ingredience se svaří:
6 stroužků prolisovaného česneku, 3 lžíce sekané petrželky, 2 lžíce soli, 2 zelené nadrobno sekané cibulky, 3/4 hrnku šťávy z limetek, 0,25 l suchého bílého vína, 1 lžíce červeného vinného octa, 1 – 2 lžičky tabasca, 1 lžička sekané rozmarýny
Bylinková marináda s koňakem
Na hovězí steaky:
6 lžic olivového oleje, drcený barevný pepř, šalvěj (nebo rozmarýn), lžíce koňaku nebo slivovice
Marináda na kapra na grilu
5-7 lžic oleje, 7 lístků bobkového listu, 7 stroužků česneku, 1 lžička oregana, 2 lžíce maďarské papriky
Pomerančová marináda s rozmarýnem
Na kuřecí prsíčka:
200 ml čerstvé šťávy z pomerančů, 2 česneky, 1 lžíce bylinkového octa, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky kremžské hořčice, 15 g čerstvého rozmarýnu, sůl, pepř
Bylinkovo-balzamiková marináda
Čerstvé bylinky (oregáno, tymián, majoránka, šalvěj), černé koření, olivový olej, balzamikový ocet, dijónská hořčice, sůl
Italská marináda
Na kuřecí steaky:
4 lžíce másla, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička drcené bazalky, půl lžičky tymiánu, čtvrt lžičky mletého pepře, půl lžičky soli
Máslo rozpusťte v menším kastrůlku, vmíchejte citrónovou šťávu, přidejte bazalku, tymián, pepř a osolte
Marináda s červeným vínem
150 ml červeného vína, 3 lžíce oleje, stroužek česneku, bobkový list, lžíce cukru, 2 lžíce nasekaného tymiánu, mletý pepř
NÁŠ TIP
Když zapomenete na marinádu
Nemáte-li maso předem naložené v marinádě, pak ho jen opepřete a potřete čerstvě nasekanou bylinkovou směsí smíchanou s olivovým olejem. Nakonec maso osolte.
Druhou možností je masírování. Zatímco v marinádě se maso proleží, při masírování se plátky nebo kousky masa hnětou, promíchávají s tekutinou a kořením tak, že ji nakonec vstřebají. Maso zkřehne a nemusí se dlouho dopředu nakládat. Ma 1 kg masa stačí 1 až 2 dcl tekutiny, která se po chvíli míchání a hnětení v mase vstřebá.
Kuřecí nebo krůtí prsa masírujte s jogurtem, citronovou šťávou a solí. Vepřové maso promněte s pivem, česnekem a drceným kmínem. Hovězí steaky a zvěřinu vyzkoušejte s pomerančovou šťávou a trochou červeného vína.